Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι τα πήρε από τη Siemens


* Ποιος ΔΕΝ τα έχει αρπάξει είναι το θέμα, και όχι ποιος τα άρπαξε.
Γιατί αν αρχίσουμε να ψάχνουμε ποιος και πόσα έχει πάρει... ξημερώσαμε!!

«Ομολογία-βόμβα» έκανε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη Siemens ο πρώην υπουργός Μεταφορών των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος με ιδιαίτερα κυνικό τρόπο παραδέχθηκε ότι «τα πήρε» από τη γερμανική εταιρία.

Ο Τάσος Μαντέλης παραδέχθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που κατατέθηκαν από τη Siemens σε λογαριασμό με τον κωδικό «Α.Ρόκος» προορίζονταν για τον ίδιο και είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι επρόκειτο για «ευγενική χορηγία» και «επιβράβευση» για τη στάση του στις προγραμματικές συμφωνίες του 1997.

Το ποσό αυτό, είπε ο κύριος Μαντέλης, δεν ήταν μίζα, όπως θα μπορούσαν να είναι τα δέκα εκατομμύρια μάρκα, για τα οποία υπέδειξε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί ποιος το διέρρευσε. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι αυτό το ποσό κάπου πήγε, αφού δεν κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Προκλητικός χαρακτηρίστηκε όμως από πολλούς και ο ισχυρισμός του κ. Μαντέλη ότι δεν γνωρίζει ποιος κατέθεσε για δεύτερη φορά 250.000 μάρκα στο λογαριασμό του και ότι αυτόν θα πρέπει να τον αναζητήσει ο ανακριτής.

Η κατάθεση του πρώην υπουργού πάντως αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα, όπως...
το πού πήγαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και πως κάποιος άγνωστος καταθέτει 250.000 μάρκα στο λογαριασμό ενός υπουργού, χωρίς αυτός να αναρωτηθεί για την προέλευσή τους.


Τις «ομολογίες» του κ. Μαντέλη πάντως εξώθησε με την κατάθεσή του ο ίδιος ο φίλος και κουμπάρος του, Γιώργος Τζουγκράνης, ο οποίος κατέθεσε ότι υπήρξε κατάθεση ποσού 200.000 μάρκων από την Siemens σε λογαριασμό του, στις 2/11/1998, σε υποκατάστημα της Canadian Imperial Βαnk στη Γενεύη, το οποίο προοριζόταν για «χορηγία» - όπως την χαρακτήρισε- της Siemens προς τον Τ.Μαντέλη! Τον χαρακτηρισμό «χορηγία» δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος ο πρώην υπουργός προς τον ίδιο, επικαλούμενος τα εκλογικά έξοδα, προκειμένου να δικαιολογήσει έτσι την κατάθεση του ποσού και την «διευκόλυνση» που ζήτησε από τον Γ. Τσουγκράνη να χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό του.

Μάλιστα ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενονα προέρχεται από τη Siemens μια δεύτερη «χορηγία» 250.000 μάρκων με ημερομηνία κατάθεσης στις 8/2/2000, λέγοντας ότι είναι της «ίδιας φύσης».

Παρά πάντως τον ισχυρισμό περί εκλογικών δαπανών (που επί της ουσίας βέβαια δεν αλλάζει τίποτα) η κίνηση του συγκεκριμένου λογαριασμού δείχνει ότι οι μοναδικές εκροές έγιναν προς τα παιδιά του Τ. Μαντέλη, ύψους 60000 ευρώ, από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι τον Απρίλιο του 2002.

Ο κ. Τσουγκράνης αναφέρθηκε και στον κωδικό «ΑΡόκος» που χρησιμοποιήθηκε για το άνοιγμα του λογαριασμού, λέγοντας απλώς ότι τους… άρεσε, αλλά διέψευσε ότι ο λογαριασμός στην Dresdner Bank με τον κωδικό Ρόκος έχει τον ίδιο ως δικαιούχο. Ερωτηματικά υπάρχουν και για άλλες κινήσεις του επίμαχου λογαριασμού σχετικά με την προέλευσή τους.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο κ. Τσουγκράνης, παρά τα όσα κατέθεσε στην εξεταστική, φέρεται να μην έχει κληθεί καν να καταθέσει στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Siemens!

Πηγή:
http://24gr.blogspot.com/2010/05/siemens_26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: