Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη», υποστηρίζει με νέο δημοσίευμά της η «Wall Street Journal», ενώ την ίδια άποψη ασπάζονται ο γκουρού των ομολόγων Μπιλ Γκρος και ο βραβευμένος νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ.


Σύμφωνα με την WSJ, «αν και η αναδιάρθρωση χρέους μάλλον δεν θα γίνει στα επόμενα 1-2 χρόνια, είναι μία κίνηση που η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο από τους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση είναι στην ουσία παύση πληρωμών, κάτω από την οποία η Ελλάδα θα επαναδιαπραγματευόταν με τους κατόχους των ομολόγων της είτε για να επιμηκύνει τη λήξη τους είτε για να μειώσει το ποσό που χρωστά, οδηγώντας τους επενδυτές να εγγράψουν ζημιά.

«Επώδυνες»«Αν και οι αναδιαρθρώσεις χρεών από κράτη είναι σπάνιες, είναι πάντα επώδυνες», προσθέτει η εφημερίδα, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ζημιές που υπέστησαν οι επενδυτές στις περιπτώσεις της Αργεντινής και της Ρωσίας.

Την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της έχει χαρακτηρίσει «αμφίβολη» και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, ενώ ο επικεφαλής της PIMCO, Μπιλ Γκρος, τονίζει ότι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν δεν πρόκειται να αφήσουν κανένα άλλο περιθώριο στη Ελλάδα από το να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Μαντέλ εκτιμά ότι σε μία ίσως και δύο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης πιθανώς να υπάρξει ανάγκη για αναδιάρθρωση χρέους, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί.

Κατερίνα Κοσμά
http://origin.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=13700946

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αναφέρομαι στο μπλόγκ σου "Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους".
Σαν οικονομολόγος, θα ήθελα να σε καθησυχάσω λέγοντας ότι οι οικονομολόγοι των ΗΠΑ (προεξέχοντος του Μαντέλ) πάντα ψάχνουν να βγάλουν απο τη "μύγα ξίγκι"
με το να δυσφημούν την ΕΟΚ. Δεν είναι τυχαίο που ο Μαντέλ πήρε το Νόμπελ Οικονομίας το 1960!!!!!!
Η αλήθεια είναι ότι θα μας στηρίξουν οι εταίροι μας στην ΕΟΚ (όχι από αγάπη) αλλά για να μην υποτιμηθεί το ευρώ!!!!!.

Γιαυτό να μην αγωνιάς