Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Η «ελεγχόμενη κατεδάφιση» ευρώ και αγορών με κερδισμένους ΗΠΑ και Γερμανία

euroΗ ‘ελεγχόμενη κατεδάφιση’ του ευρώ και των χρηματοπιστωτικών αγορών συνεχίστηκε την Παρασκευή με την Ελλάδα να βρίσκεται για άλλη μία φορά στο επίκεντρο των ΜΜΕ, κατηγορούμενη ως υπαίτια της ευρωπαϊκής κρίσης και της μετάδοσης του υιού της μόλυνσης του κρατικού χρέους στην Πορτογαλία και την Ισπανία, με την πιθανότητα για μία διεθνή μόλυνση με καταστροφικές συνέπειες για τα κράτη αλλά και με τεράστια οφέλη για τους εμπόρους χρέους και το έξυπνο χρήμα.

Τα spreads του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού απογειώθηκαν από τις 450 στις 548,5 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο να φτάνει στο 8,13%, υπενθυμίζοντας στην Ελλάδα ότι έχει πτωχεύσει χρηματοπιστωτικά. Τα ελληνικά CDS κατέγραψαν την 4η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στον κόσμο, αυξάνοντας την τιμή τους κατά 82 μονάδες βάσης ή 15,50%, ενώ τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο κατέγραψαν τα CDS της Πορτογαλίας (22,60%), με δεύτερα τα CDS της Ιρλανδίας (16,68%) και στην τρίτη θέση αυτά της Ισπανίας (15,73%). Η με βάση τα CDS πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας εκτοξεύτηκε στο 40% από 32% που είχε μειωθεί πριν λίγες ημέρες, φιγουράροντας και πάλι στην 3η θέση μεταξύ των πιθανότερων προς πτώχευση κρατών.

Το ΧΑ κατέγραψε μεγάλη πτώση για άλλη μία συνεδρίαση, με την ΕΤΕ να χάνει 4,33% και τον ΟΤΕ να συντρίβεται με απώλειες 7,22%, ενώ από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΓΔ μόνο η ΕΕΕΚ έκλεισε με κέρδη. Τα στοιχήματα για πτώση του ευρώ απογειώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία, τουλάχιστον με βάση τον όγκο του σχετικού ETF που εμπορεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο ενώ το ευρωπαϊκό νόμισμα κατέρρευσε, καθώς η οργανωμένη επίθεση των Soros, Paulson κλπ έχει αποδώσει τα μέγιστα στην πτώση του.

Η διεθνής αγορά μετοχών ακολούθησε στην πτώση με την Ευρώπη σε φανερά δυσμενέστερη θέση από τις ΗΠΑ. Η μηχανική τεχνική ανάλυση του 3F2010 βαθμολόγησε τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ με αρνητική τιμή για 2η διαδοχική συνεδρίαση, ενώ η μεσοπρόθεσμη τάση βαθμολογήθηκε αρνητικά για 6η διαδοχική εβδομάδα. Η απόσταση του ΓΔ από τον ΚΜΟ 50 ημερών του έφτασε το –17,6%, ποσοστό που στατιστικά είναι στα όρια του ακραία υποτιμημένου, ενώ η απόσταση από τον ΚΜΟ 200 ημερών αυξήθηκε στο –36,29% ποσοστό το οποίο είναι στατιστικά ακραίο. Στο διάστημα ενός μήνα ο ΓΔ χάνει, ήδη, 16,56%, στους 6 μήνες 33,79% ενώ σε σχέση με πριν 12 μήνες χάνει 21,93%.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι της ημέρας ήταν, για άλλη μία φορά, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, καθώς είδαν τα ομόλογα τους να γίνονται ανάρπαστα με τις ίδιες να θεωρούνται καταφύγια των επενδυτών εν μέσω της κρίσης, με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού τους να μειωθούν ακόμη περισσότερο. Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, το αμερικανικό επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κατέγραφε απώλειες της τάξης του 3,5% εξασφαλίζοντας ένα σούπερ δώρο για τις ΗΠΑ σε μία φάση που έχουν προγραμματίσει δανεισμό που αγγίζει τα 500 δις δολάρια.

Πηγή:
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-l-r---------2010051423288/

Δεν υπάρχουν σχόλια: