Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ;;;

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΖΑΡΙ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ

ΓΙΑ ΤΟΝ 13ο ΚΑΙ 14ο ΜΙΣΘΟ

ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ


Την κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο ζήσαμε όλες αυτές τις μέρες των "υποτιθέμενων" διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το ΔΝΤ.

Στις βραδυνές ειδήσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ο δημοσιογράφος Ηλίας Σιακαντάρης ανέφερε ότι δεν υπήρξε κανένα παζάρι μεταξύ της κυβέρνησης με το ΔΝΤ για τον 13ο και τον 14ο μισθό του ιδιωτικού τομέα και αυτό γιατί το ΔΝΤ έκρινε πως είναι ένα θέμα που αφορά τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Δηλαδή όλο αυτό το παιχνιδάκι της παραπληροφόρησης φτιάχτηκε για τα μάτια του κόσμου, για να μιλάμε σήμερα για επιτυχία της κυβέρνησης.


Πηγή:
http://aliartos-city.blogspot.com/2010/05/13-14.html



Ο «ΣΚΛΗΡΟΣ» ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ THOMSEN

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΠΕΡΙΚΟΠΗ



Σικέ η «μάχη» για τον 13ο και 14ο μισθό




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Οπως αποκάλυψαν χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της τρόικας, η κυβέρνηση δεν κέρδισε «τη μάχη για την περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα» γιατί απλούστατα, όπως αποδεικνύεται, ουδέποτε κλήθηκε να τη δώσει.

«Υπάρχουν τόσο μεγάλα περιθώρια προώθησης της ανταγωνιστικότητας  του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο κ. Τόμσεν


«Υπάρχουν τόσο μεγάλα περιθώρια προώθησης της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο κ. Τόμσεν Μάλιστα ο «σκληρός» της Τρόικας, ο Δανός Paul Thomsen από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε ότι «υπάρχουν τόσο μεγάλα περιθώρια προώθησης της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μέσω της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που καθιστούν περιττή τη σύσταση για μισθολογικές περικοπές». Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτιμούν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα επηρεαστεί από το «μήνυμα του Δημοσίου, το οποίο αποτελεί και τον μεγάλο ασθενή». Συνεπώς αναμένουν ότι και στον ιδιωτικό τομέα είτε θα υποστούν απώλειες -λόγω της γενικότερης ύφεσης- ή στην καλύτερη περίπτωση θα «παγώσουν» οι μισθοί.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας (το στέλεχος του ΔΝΤ και ο Βέλγος αξιωματούχος της Κομισιόν Servaas Deroose) θέλησαν χθες για πρώτη φορά στη διάρκεια της δεκαπενθήμερης παραμονής τους στην Αθήνα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Εσπευσαν ωστόσο ευθύς εξαρχής να αποσείσουν το στίγμα της επίνευσης και της επιβολής των σκληρών μέτρων, αναφέροντας ρητώς ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες που είχαν γίνει λίγο πριν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αποτελούν το «δικό της πρόγραμμα». Κατόπιν τούτου ήταν αναμενόμενο οι ερωτήσεις να εστιαστούν στο μέτωπο όπου θεωρητικά η κυβέρνηση «κέρδισε τη μάχη» δηλαδή της υποτιθέμενης απαίτησής τους να θυσιαστεί και στον ιδιωτικό τομέα ο 130ς και 14ος μισθός. Η απάντηση που έδωσαν και τα δύο στελέχη αποστέρησε τις δάφνες που επιδίωξε επικοινωνιακά η κυβέρνηση να επιδαψιλεύσει στον εαυτό της.

Χαμηλή ανταγωνιστικότητα

Παραδέχτηκαν ότι ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Υιοθετώντας τη σχετική θέση της Τραπέζης της Ελλάδος ανέφεραν ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί την τελευταία 10ετία κατά 20%. Ωστόσο επέμειναν ότι το μισθολογικό κόστος αποτελεί πρωτίστως πρόβλημα για τον δημόσιο και όχι τόσο για τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσαν επίσης ότι στον κύκλο του αποπληθωρισμού (ύφεση και χαμηλός πληθωρισμός) που εισέρχεται η ελληνική οικονομία, το πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας μπορεί να επιλυθεί με την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κατά τα λοιπά, χαρακτήρισαν το πρόγραμμα αξιόπιστο και κοινωνικά δίκαιο, καθώς λαμβάνει μέτρα προστασίας για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Προίκα 9 δισ. στις τράπεζες

Εντυπωσιασμένος εμφανίστηκε από την ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Οπως παραδέχτηκε «εξεπλάγην από την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών αλλά και από τα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τα τεστ αντοχής στα οποία τις υποβάλαμε». Απέδωσε την καλή φυσική τους κατάσταση στο πλαίσιο εποπτείας που εφαρμόζει η ΤτΕ, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι δεν είχαν εμπλακεί σε επενδύσεις τοξικών προϊόντων.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, η προσδοκώμενη υποχώρηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια είναι πιθανόν να προκαλέσει πιέσεις στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο αυτό θα «προικοδοτηθεί» με τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο βοήθειας που θα λάβει η χώρα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Σκοπός του Ταμείου θα είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=157913

Δεν υπάρχουν σχόλια: