Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Γεννητούρια στο πιλοτήριο



Μέσα στα τόσα δυσάρεστα που ακούμε, βλέπουμε και ζούμε καθημερινά η παρακάτω είδηση, που δημοσιεύεται στον τύπο σήμερα, είναι μια ευχάριστη νότα γεμάτη ελπίδα.




Γεννητούρια στο πιλοτήριο




SOS! Το σήμα ήδη δονούσε τον αέρα και η αγωνία του κυβερνήτη στο κόκπιτ της πτήσης 206 της Olympic Air, με προορισμό το αεροδρόμιο του Heathrow στο Λονδίνο, είχε φτάσει στο ζενίθ. Κάλεσε αμέσως τον πύργο έλεγχου και είπε: «Επείγουσα ανάγκη! Εχουμε ετοιμόγεννη στον αέρα. Εσπασαν τα νερά!»

Η κατάσταση ήταν άκρως σοβαρή, αφού το μωρό όχι μόνο θα γεννιόταν πρόωρα, αλλά αντιμετώπιζε και κάποιο πρόβλημα υγείας. Ομως χάρη στην αποφασιστικότητα και την ψυχραιμία του κυβερνήτη της πτήσης Μιχάλη Αναστασίου και του πληρώματός του σώθηκε η ζωή και της γυναίκας και του εμβρύου που κυοφορούσε στα σπλάχνα της.

Το περιστατικό συνέβη πριν από μερικές ημέρες, όταν μια νεαρή γυναίκα που συνοδευόταν από τον σύζυγο της και τη μητέρα της αισθάνθηκε πως κάτι περίεργο συνέβαινε. Ο πιλότος της πτήσης και η προϊσταμένη των αεροσυνοδών περιγράφουν στην «Espresso» πώς βοήθησαν στη διαδικασία του τοκετού, όταν έσπασαν τα νερά της ετοιμόγεννης την ώρα της πτήσης.

«Η κυρία ταξίδευε με business class. Δεν έδειχνε να ενοχλείται από κάτι. Κοντά της κάθονταν η μητέρα της και ο σύζυγός της. Στη μέση της πτήσης κι ενώ θέλαμε σχεδόν μιάμιση ώρα ακόμη για να φτάσουμε στο Λονδίνο, με κάλεσε έντρομη η μητέρα της κυρίας» λέει στην «Espresso» η προϊσταμένη αεροσυνοδός Ευαγγελία Μαυροφρύδη και περιγράφει: «Ο φόβος ήταν ζωγραφισμένος στα μάτια της. “Εσπασαν τα νερά της κόρης μου” μου είπε. Εμεινα άφωνη, αλλά διατήρησα την ψυχραιμία μου. Αμέσως ειδοποίησα τους κυβερνήτες του αεροπλάνου και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία».

Οπως μας ανέφερε η κ. Μαυροφρύδη, ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τόσο σοβαρή κατάσταση, ωστόσο το πλήρωμα αντέδρασε άμεσα. «Πήρα εντολή να ψάξω ανάμεσα στους επιβάτες για γιατρό. Ευτυχώς υπήρχε ένας καρδιολόγος και μια φοιτήτρια Νοσηλευυτικής, οι οποίοι βοήθησαν να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες στην κοπέλα. Τη βάλαμε να ξαπλώσει, τη σκεπάσαμε με μια κουβέρτα και προσπαθούσαμε να σταθούμε δίπλα της αλλά και στους συγγενείς της που κοιτούσαν γεμάτοι αγωνία».

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με τον γυναικολόγο-μαιευτήρα της κοπέλας στο Λονδίνο. «Αρχικά εντοπίσαμε τα πλησιέστερα αεροδρόμια για έκτακτη προσγείωση, ωστόσο ο γιατρός της κυρίας μάς υπέδειξε πως θα έπρεπε να πάμε κατευθείαν στο Λονδίνο. Οπως με ενημέρωσε, η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή, το μωρό θα γεννιόταν πρόωρα, ενώ αντιμετώπιζε και κάποιο πρόβλημα υγείας» λέει ο κυβερνήτης Μιχάλης Αναστασίου και περιγράφει: «Αντιδράσαμε ψύχραιμα. Δεν μπορούσα να εγκαταλείψω το πιλοτήριο για να πάω πίσω, ωστόσο οι αεροσυνοδοί αλλά και ο γιατρός που έτυχε να είναι επιβάτης της πτήσης μού έδιναν συνεχώς πλήρη αναφορά προκειμένου να ενημερώνω τον γιατρό της κυρίας. Φτάσαμε στον προορισμό μας πολύ πιο γρήγορα από την προβλεπόμενη ώρα, αφού μας δόθηκε προτεραιότητα. Στο αεροδρόμιο περίμενε ήδη ασθενοφόρο και νοσηλευτές, οι οποίοι παρέλαβαν την έγκυο αμέσως μόλις προσγειωθήκαμε. Τελικά ευτυχώς όλα πήγανε καλά! Τώρα είμαστε έτοιμοι και για άλλα γεννητούρια!» λέει χαριτολογώντας ο κ. Αναστασίου.

Ετσι, με την πολύτιμη βοήθεια του πληρώματος, η εγκυμονούσα και ο σύζυγός της απέκτησαν ένα πανέμορφο κοριτσάκι. «Επικοινώνησα με τον γιατρό της οικογένειας, ο οποίος με διαβεβαίωσε πως όλα πήγαν κατ’ ευχήν και γεννήθηκε η μικρή Μαρία. Μάλιστα μου τόνισε και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Θα μπορούσαν να είχαν συμβεί τα χειρότερα» καταλήγει ο κυβερνήτης.

Η ευτυχισμένη οικογένεια θα φτάσει στην Αθήνα σε μερικές ημέρες. Μάλιστα οι υπεύθυνοι της εταιρείας σκοπεύουν να ζητήσουν από τους γονείς να βαφτίσουν αυτοί το μωράκι. «Κατά κάποιον τρόπο είναι το πρώτο μωρό της εταιρείας μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι τόσο για το γεγονός όσο και για την ετοιμότητα που έδειξε το πλήρωμα» τονίζει η διευθύντρια πληρώματος Ελενα Μεζίτη.


ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Φωτ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ


Πηγή:
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=1&artid=1195350&pg=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: