Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ανδριάντας του Φιλίππου Β’



Την Κυριακή 30 Μαϊου 2010, η Αττική απέκτησε επιτέλους ανδριάντα του Φιλίππου Β’, Βασιλέως της Μακεδονίας, θεμελιωτή του Κοινού των Ελλήνων.

Ο ανδριάντας κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Μακεδόνων & Θρακών Παπάγου-Χολαργού. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στο Δήμο Παπάγου. Πρόκειται για το μοναδικό άγαλμα του Φιλίππου νοτίως Ολύμπου. Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Στρατηγός ε.α. Ιωάννης Χατζής, ο οποίος παρά την προχωρημένη ηλικία και την βεβαρημένη υγεία του, εργάσθηκε σκληρά για την υλοποίηση του έργου: «Ο Φίλιππος είναι εδώ ΣΗΜΕΡΟΝ ζητών και πάλιν συνεργασίαν, δια την υφ’ όλων των Ελλήνων προστασίαν και σωτηρίαν των κλεινών και των περιμαχήτων από αιώνων Ελληνικών τόπων της Μακεδονίας και της Θράκης, αίτινες πολιορκούνται και πάλιν υπό πολυωνύμων μνηστήρων, επωφελουμένων εκ της αμβλυωπίας και των συμφερόντων των ισχυρώς κρατούντων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλη τη δαπάνη για την φιλοτέχνηση και κατασκευή του ανδριάντα και της βάσης του καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, κάλυψε ο αρχιτέκτων μηχανικός Μπάμπης Στάικος, δημότης Παπάγου.

Είναι γνωστό ότι κάποιοι, χρόνια τώρα, αντιδρούν στην τοποθέτηση ανδριάντων του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου στην πρωτεύουσα της χώρας. Όπως είναι γνωστό στην κυριότητα του Δήμου Αθηναίων υπάρχει εδώ και μια εικοσαετία, άγαλμα του Αλεξάνδρου, έργο του γλύπτη και Ακαδημαϊκού Γιάννη Παππά (1913-2005). Στον ανδριάντα αυτό παριστάνεται ο Αλέξανδρος σε νεαρή ηλικία, όταν ήταν ακόμη ο έφηβος πρίγκιπας που ζούσε στην αυλή της Πέλλας και αγωνιζόταν με τους φίλους του στο κυνήγι με άλογο. Ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε δηλώσει ότι η τοποθέτηση του αγάλματος θα γινόταν μέχρι τέλους του 2008 στην Πλατεία Κοτζιά. Πληροφορούμεθα ήδη από τον Τύπο ότι αυτό θα γίνει τώρα. Τελικά, η προεκλογική περίοδος παραμένει η κινητήρια δύναμη σ’ αυτό τον τόπο! Περιμένουμε την υλοποίηση.

Το θέμα της μη ύπαρξης αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους ξένους. Άρθρο-ανταπόκριση του βρετανικού Guardian από την Αθήνα με τίτλο “Greeks argue over statue of Alexander”, (http://www.guardian.co.uk/world/2009/feb/16/statue-alexander-great-greece) μας εκθέτει διεθνώς (όχι ψευδώς φυσικά) για το ότι αρνούμαστε να τοποθετήσουμε τον ανδριάντα του Αλεξάνδρου στην Αθήνα. Μάλλον δεν υπάρχει ούτε σε άλλη περιοχή νοτίως Ολύμπου. Φυσικά το θέμα δεν ξέφυγε της προσοχής των Σκοπιανών οι οποίοι το εκμεταλλεύονται πλήρως, αναδημοσιεύοντας το ανωτέρω άρθρο στις διάφορες αγγλόγλωσσες ιστοσελίδες τους. Ανάμεσά τους και αυτές που μας ζητούν να… ψηφίσουμε «αν νομίζουμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική», και κάποιοι τρέχουν λαχανιασμένοι…

Πηγή:

http://parisis.wordpress.com/2010/06/01/%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%af%cf%80%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b2/

Δεν υπάρχουν σχόλια: