Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Οι διαδοσίες του Λονδίνου





Εδώ και μήνες έχει παρατηρηθεί ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα κάποιοι κύκλοι σπέρνουν δηλητηριώδεις φήμες στην ελληνική αγορά, προβλέποντας άλλοτε την πτώχευση της χώρας, άλλοτε την αναδιάρθρωση του χρέους και ορισμένες φορές την επαναφορά της δραχμής!

Κατά σύμπτωση, οι φήμες διακινούνται πριν από τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων ή αξιολογήσεων από ευρωπαϊκά όργανα. Η δράση τους έχει αποδειχθεί απολύτως διαβρωτική και σε πολλές περιπτώσεις υπονομευτική των ελληνικών προσπαθειών. Είναι αυτές που κατά καιρούς επέτειναν τις αμφισβητήσεις, προκάλεσαν τα πολλά κύματα φυγής καταθέσεων και βεβαίως συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του κλίματος που έφερε άπειρα εισπρακτικά και περιοριστικά μέτρα. Τις προηγούμενες ημέρες επανήλθαν δριμύτερες αναστατώνοντας τον κόσμο που αγωνιά καθώς δεν ξέρει και δεν έχει πού να πιστέψει μετά τα όσα θλιβερά συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες.

Για ακόμη μία φορά απεδείχθησαν αβάσιμες. Ωστόσο τη ζημιά τους την έκαναν. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποιοι είναι οι διαδοσίες και τι επιδιώκουν;

Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις γνωρίζουν ότι το κέντρο της αρνητικής φημολογίας βρίσκεται στο Λονδίνο. Από το αγγλοσαξονικό σύστημα, που θέλει την Ελλάδα πτωχευμένη και το ευρώ στα γόνατα, εκπορεύονται οι πιο φρικτές και οι πιο κακόβουλες. Με επιστρατεύσεις διασημοτήτων όπως ο Σόρος, ο Ρουμπινί και άλλοι πετάνε κάθε τόσο μια «σοφία» την οποία ούτε τεκμηριώνουν ούτε στηρίζουν. Εχουν βγάλει πόρισμα, δεν νοιάζονται για τους αριθμούς, ούτε νιώθουν την ανάγκη απολογίας όταν οι «σοφίες» τους αποδεικνύονται ανοησίες. Εκεί λοιπόν όπου παίζεται το μεγάλο στοίχημα της κατάρρευσης του ευρώ φτιάχνονται οι φήμες για την Ελλάδα. Τη μεταφορά τους αναλαμβάνουν οι εκεί τράπεζες που είτε συμμετέχουν στο κερδοσκοπικό παίγνιο είτε απλώς ψαρεύουν πελατεία και καταθέσεις. Ρόλο ταχυδρομικών περιστεριών έχουν τα πολλά ελληνόπουλα που εργάζονται στο χρηματοπιστωτικό κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας και τα οποία δεν διστάζουν να τις αναμεταδίδουν μέσω e-mail και SΜS σε πελάτες τους επιχειρηματίες και κεφαλαιούχους στην Αθήνα. Και από αυτούς μεταφέρονται σχεδόν παντού, ως δήθεν έγκυρες πληροφορίες από «σίγουρες και αξιόπιστες πηγές», ξεσηκώνοντας τους αδαείς και επιρρεπείς στις διαδόσεις. Παίχθηκε και ξαναπαίχθηκε αυτό το παραμύθι. Και αποδείχθηκε ότι δεν έχει καν δράκο.

Η Ελλάδα δεν πτώχευσε και ούτε πρόκειται να πτωχεύσει. Εχει μάλιστα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, όλες τις προϋποθέσεις να βελτιώσει τη δημοσιονομική θέση της. Και σίγουρα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη. Για τον απλούστατο λόγο: επειδή κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και επειδή, αν παρά ταύτα υπήρχε το ενδεχόμενο, θα σήμαινε και το τέλος του ενιαίου νομίσματος. Με άλλα λόγια, το παιχνίδι με τις ανόητες και αστήρικτες φήμες πρέπει να τελειώνει μια και καλή. Είναι καιρός πια να αρχίσει επίσημα το κράξιμο των φορέων και των προσώπων που επιμένουν στη σπερμολογία. Δεν είναι άγνωστοι, οι αρχές γνωρίζουν και κάποτε πρέπει να αρχίσουν να μιλούν με ονοματεπώνυμα.

akarakousis@dolnet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: