Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ : ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ








Μίκης: Εγώ πρότεινα τη «Λύση Καραμανλή»

  Τον είχαν καλέσει στην Ουάσινγκτον 
τον Ιούνιο του 1974


ΑΙΣΘΗΣΗ, αλλά και πολλά ερωτήματα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Μίκη Θεο­δωράκη για τα δραματικά γεγονότα του 1974, την πτώση της χούντας και την επιστροφή του Κωνσταντί­νου Καραμανλή από το Παρίσι. Από όσα είπε στην εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας (17.01.2011) προέκυψε πρώτον ότι οι Αμερικανοί γνώριζαν (αν δεν την προκάλεσαν κιόλας) πολύ καιρό πριν την επερχόμενη κρίση και δεύτερον ότι η πρωτοβουλία του για τη «λύση Καραμανλή» ήταν σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ (!), όπως εξήγησε με δεδομένη την αδυ­ναμία συνεργασίας ΚΚΕ και Ανδρέα Παπανδρέου

«Ανέλαβα την ιστορική ευθύνη να φορτωθώ το βάρος για τη "λύση Καραμανλή", εν γνώσει των συνε­πειών που αυτό θα είχε.
Ότι ναι μεν θα απάλλασσε τη χώ­ρα από τους στρατιωτικούς, αλλά την ίδια στιγμή θα έδινε συγχωροχάρτι στους εθνικόφρονες πολιτικούς, που ήταν και οι κύριοι υπεύ­θυνοι για την έλευση της χούντας και θα διαιώνιζε την κυριαρχική πα­ρουσία των Αμερικανών».

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης προχώρησε σε μια αποκάλυψη-βόμβα: «Επειδή», είπε, «οι υπεύθυ­νοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ειδικά μετά το Πολυτεχνείο, έψαχναν και αυτοί τρόπους να απαλλαγούν από τους στρατιωτικούς και συμφωνού­σαν μαζί μου για τη "λύση Καρα­μανλή”, με κάλεσαν στην Ουάσινγκτον τον Ιούνιο του 1974 να μεσο­λαβήσω, προκειμένου να δεχθεί ο Καραμανλής να αναλάβει αυτόν τον ρόλο».

Τριάντα επτά χρόνια μετά ο Μίκης δηλώνει ότι δεν έχει μετανιώ­σει για το ιστορικό έργο που ανέ­λαβε. «Διότι, πρώτον, θεώρησα ότι η εξάρτηση σε συνθήκες δικτατορίας είναι βαθύτερη και σκληρότερη παρά σε καθεστώς κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και δεύτερον γιατί ήλπιζα ότι μέσα στις νέες συνθήκες θα είχαμε κυρίως ως Αριστερά τη δυνατότητα να παλέψου­με, ώστε να απαλλαγούμε κάποτε από αυτή».

Πηγή:
Εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" 23.01.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: