Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

OΤΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ



OΤΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ

Ποιοι έφεραν την καταστροφολογία και τη μιζέρια

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται και τι συμβαίνει γύρω του. Απλώς είναι η πρώτη φορά που το δείχνει τόσο καθαρά εκστομίζοντας τη φράση (στη Θεσσαλονίκη, προχθές Παρασκευή) να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της καταστροφολογίας και της μιζέριας! Δηλαδή; Τι μας προτείνει ο πρωθυπουργός; Να ξεφύγουμε από το κλίμα που ο ίδιος και η πολιτική του οικοδόμησαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια όντως άσχημη οικονομική κατάσταση.

Αφού βύθισαν τον ελληνικό λαό στη στέρηση, την απόγνωση και το αδιέξοδο, έρχονται σήμερα διά στόματος Γ.Α. Παπανδρέου αφενός να μεμφθούν όσους βουλιάζουν στο κλίμα της μιζέριας και αφετέρου να παρακινήσουν όσους μένουν εξουδετερωμένοι και χωρίς προοπτική, δηλαδή το 95% του ελληνικού λαού, να βγουν από το κλίμα της καταστροφολογίας και της μιζέριας!

Σαν να μπήκαν οι ίδιοι οι άνθρωποι σε αυτό το κλίμα, σαν να ήταν δηλαδή θέμα επιλογής τους αν θα διαλέξουν το χαρωπό από το μίζερο και διάλεξαν το δεύτερο. Μήπως πρέπει κάποιος να θυμίσει στον ίδιο και στα μέλη της κυβέρνησής του ότι ο κόσμος περιήλθε σε αυτό το κλίμα από τις επιλογές της κυβέρνησης; Μα δεν γινόταν αλλιώς, θα πουν αυτά τα μέλη.

Ίσως, θα απαντήσει ο πολίτης, αλλά δεν εξετάζουμε αυτό. Μιλάμε για το κλίμα που δημιούργησαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση. Εδώ πρέπει να παρατηρήσει κανείς ότι ναι μεν η μη εξέγερση του κόσμου δείχνει μια ωριμότητα, αλλά συγχρόνως διαμορφώνει και μια κυβερνητική άποψη περί ευρείας ανοχής του κόσμου, τέτοιας και τόσης ανοχής που τείνει να παραπέμψει σε αποδοχή.

Δυστυχώς η κυβέρνηση παρουσιάζεται πρόθυμη να εκλάβει την ωριμότητα και την ανοχή ως συνολική αποδοχή της πολιτικής της: Μόνο έτσι δικαιολογείται η αφέλεια ή η αλαζονεία να λέει ο επικεφαλής της κυβέρνησης πως είναι καιρός να ξεφύγουμε από την καταστροφολογία και τη μιζέρια.

Έχει σκεφτεί ότι η πιο ισχυρή πιθανότητα να ξεφύγουμε από αυτά που προτρέπει σχετίζεται με την επιλογή άλλου τρόπου και περιεχομένου διακυβέρνησης; Κάτι που φυσικά περνάει από την αποχώρηση της δικής του κυβέρνησης. Προφανώς δεν το έχει σκεφτεί. Κι ένας βασικός λόγος που αυτή η πιθανότητα δεν έχει ενταχθεί στη διαδικασία σκέψης του είναι ότι ο βασικός πολιτικός αντίπαλος (Νέα Δημοκρατία) δεν είναι σε θέση να αρθρώσει πειστικό κυβερνητικό λόγο και να επιστρέψει.

Η ΝΔ είναι ακόμα ένοχη και βεβαρημένη με το κυβερνητικό της παρελθόν το οποίο δεν είναι μακρινό (μόλις τον Σεπτέμβριο του 2009 έχασε τις εκλογές και παρέδωσε την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ) με αποτέλεσμα να μη συζητείται ακόμα σοβαρά η επιστροφή της στην εξουσία. Άλλωστε ο πρόεδρός της Α. Σαμαράς έχει αρκετή δουλειά να κάνει με την αναδιοργάνωση του κόμματός του και την απομάκρυνση προσώπων, πολιτικών και λογικών που το οδήγησαν σε διαδικασία κοινωνικής και πολιτικής απαξίωσης.

Άρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πιεστεί (προκειμένου να μεταβάλει την πολιτική του) από τον κόσμο, από τους πολίτες που το επέλεξαν ως απάντηση στις άθλιες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Αν συνεχιστεί η σιωπηλή ανοχή –δυστυχώς– θα αυξάνεται αντίστοιχα και η αλαζονεία του κυβερνώντος κόμματος, παραπέμποντας στη λογική «όλα σωστά τα κάνουμε αφού δεν αντιδρά κανείς», κάτι που θα έχει δραματικά αποτελέσματα για την κοινωνία και την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Η αρχή συμμόρφωσης της κυβέρνησης ας γίνει με την υπενθύμιση ότι την καταστροφολογία την προκάλεσε η πολιτική της. Και τη μιζέρια (ανεργία, φτώχεια, στερήσεις) την έφεραν τα μέτρα και οι επιλογές της. Είναι μια καλή αρχή αυτή η υπενθύμιση. 
 
 
πηγή:
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=63282&colid=29&dt=2011-01-23%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια: