Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ο Μπόι Τζορτζ επέστρεψε στην Κύπρο μια σπάνια κλεμμένη εικόνα



Με εικόνα κλεμμένη από την Εκκλησία της Κύπρου βρέθηκε αναπάντεχα στην κατοχή του ο ποπ σταρ Μπόι Τζορτζ, ο οποίος έσπευσε να την παραδώσει στον επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, εκπρόσωπο της κυπριακής Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μόλις αντιλήφθηκε την αλήθεια.

Οπως εξήγησε ο δημοφιλής καλλιτέχνης, πρόκειται για μια μεταβυζαντινή εικόνα του Χριστού, την οποία αγόρασε καλή τη πίστει το 1985 από έναν έμπορο έργων τέχνης στο Λονδίνο, χωρίς να γνωρίζει την πραγματική της προέλευση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, η εικόνα ανήκει στον ναό του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος βρίσκεται στο κατεχόμενο από το 1974 Νέο Χωριό Κυθρέας. Η εικόνα, η οποία εντοπίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε τηλεοπτική εκπομπή με συμμετέχοντα τον Μπόι Τζορτζ, είχε κλαπεί από τις κατοχικές δυνάμεις για να καταλήξει στο κατάστημα ενός εμπόρου τέχνης στην οδό Kings Road, στο Λονδίνο.

Ειδικοί βυζαντινολόγοι και ο πρόσφυγας ιερέας του χωριού έδωσαν τις σχετικές μαρτυρίες στον Βρετανό καλλιτέχνη. Στην επιτυχία της προσπάθειας για την επιστροφή της εικόνας στην Εκκλησία της Κύπρου συνέβαλαν η Υπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, καθώς επίσης ο εκδότης Γιάννης Καπόνης και ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Θέμης.

Ο Μπόι Τζορτζ δήλωσε «φίλος της Κύπρου» και «χαρούμενος που η εικόνα επέστρεψε στο σπίτι της». Ο επίσκοπος Πορφύριος της Νεάπολης εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του, όταν ο τραγουδιστής την παρέδωσε στην εκκλησία του Αγίου Αναργύρου, στο βόρειο Λονδίνο.

«Η χειρονομία αυτή συμβάλλει στις προσπάθειες της Εκκλησίας της Κύπρου για τον επαναπατρισμό των κλεμμένων πνευματικών θησαυρών της» δήλωσε ο επίσκοπος, ο οποίος σε μια κίνηση ευγνωμοσύνης δώρισε μια σύγχρονη βυζαντινή εικόνα του Χριστού στον Μπόι Τζορτζ, με την ευχή και άλλοι να μιμηθούν το παράδειγμά του.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catID=2&artID=1318589

Δεν υπάρχουν σχόλια: