Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Κοιμήθηκε Σκωτσέζα και ξύπνησε... Ιταλίδα

Κοιμήθηκε Σκωτσέζα και ξύπνησε... Ιταλίδα

Ένα... εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν αρκετό για να μιλήσει ιταλικά μία 48χρονη από την Σκωτία! Ναι, καλά διαβάσατε: η Debbie McCann κοιμήθηκε γνωρίζοντας μόνο την μητρική της γλώσσα και ξύπνησε με ιταλική προφορά!

Η 48χρονη δεν μπορούσε να μιλήσει μετά το εγκεφαλικό και, όταν τα κατάφερε, οι δικοί της νόμιζαν ότι μιλάει... αλαμπουρνέζικα! Έλα, όμως, που η κα. McCann είχε γίνει ιταλομαθής εν μία νυκτί! Και να ‘ταν μόνο αυτό... Τις πρώτες ώρες μετά το εγκεφαλικό, μιλούσε και κινέζικα!

«Μένω στην Γλασκώβη όλη μου την ζωή. Μετά το εγκεφαλικό είχα κινεζική προφορά, τώρα ιταλική και δεν έχω πάει ποτέ σε καμία από αυτές τις δύο χώρες», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας πως αρχικά είχε πλάκα, αλλά πλέον ντρέπεται να μιλήσει σε άλλους ανθρώπους.

Κι ενώ εμείς αναρωτιόμαστε πώς έγινε αυτό, οι επιστήμονες λένε πως η 48χρονη απέκτησε το σύνδρομο της ξενικής προφοράς, που έχει προσβάλει μόλις 60 ανθρώπους από το 1940 και δεν έχει θεραπεία. Mama mia!!!

http://www.madata.gr/diafora/stranges/139665.html

Το σύνδρομο της ξενικής προφοράς

Αν ξυπνήσετε ένα πρωί και μιλάτε με έντονη τζαμαϊκανή προφορά παρά το γεγονός ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ στη ζωή σας την προφορά της Τζαμάικας, είναι πιθανόν να πάσχετε από το σύνδρομο της ξενικής προφοράς.

Η πιο γνωστή περίπτωση αυτού του συνδρόμου χρονολογείται από το 1941, όταν μια Νορβηγή είχε εξοστρακιστεί από την τοπική κοινωνία της επειδή, αφού τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, είχε αρχίσει να μιλάει με έντονη γερμανική προφορά.

Το σύνδρομο αυτό εθεωρείτο κάποτε ότι οφείλεται σε ψυχολογική διαταραχή, σήμερα όμως πιστεύεται ότι τα αίτιά του είναι νευρολογικά και εμφανίζεται όταν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμός προκαλέσουν βλάβη στο τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την ομιλία.

Το πραγματικό μυστήριο είναι πώς οι άνθρωποι μιλούν με μια προφορά στην οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ. Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ωστόσο μια πιθανή εξήγηση: το «ξενικό» της προφοράς μπορεί απλώς να οφείλεται στην προσπάθεια του ακροατή να ερμηνεύσει τη διαφορά στην ομιλία του πάσχοντος. 


http://blogthea.gr/γενικά-για-τις-επιστήμες/63307-ασθένειες-αγνώστου-ταυτότητος.html

Διαβάστε επίσης:

http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_accent_syndrome

Δεν υπάρχουν σχόλια: