Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Γενναίο κούρεμα μέχρι και 80%


Το χρέος θα είναι βιώσιμο μόνο με κούρεμα του χρέους, υπογραμμίζεται σε απόρρητη έκθεσή του το ΔΝΤ. Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο διαψεύδει ότι ιδιώτες πιστωτές και Ευρωζώνη βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το κούρεμα. Απορρίφθηκε η γαλλική πρόταση. Αισιοδοξία Μέρκελ για τη Σύνοδο της Τετάρτης




Για κούρεμα μέχρι και 80% κάνουν λόγο πηγές του ΔΝΤ, σε περίπτωση που δεν ληφθούν αποφάσεις τώρα, όπως ανέφερε το δελτίο ειδήσεων του Μέγκα, αλλά και σημερινό άρθρο της εφημερίδας Realnews.
"Πρέπει να γίνει τώρα ένα επιθετικό κούρεμα της τάξεως του 60%, ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος", αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, που φέρεται να παρέδωσε η Λαγκάρντ στους ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης.

Μάλιστα το ΔΝΤ κάνει σαφές πως από εδώ και στο εξής  δεν θα εκταμιεύεται καμία δόση σε καμία χώρα αν το χρέος της δεν είναι διαχειρίσιμο.

Παράλληλα, ιδιώτες και Ευρωζώνη, διαψεύδουν σχετικές αναφορές πως  συμφωνούν σε σημαντικά μεγαλύτερο κούρεμα.


Διαψεύδει το IIF για συμφωνία στο ύψος κουρέματος

"Δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία των τραπεζών για το ύψος του κουρέματος στο ελληνικό χρέος",  τονίζει κατηγορηματικά ο Τσαρλς Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτο.

Με τα σχέδια για μείωση του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα "θα παρέμενε υπό ευρωπαϊκή κηδεμονία για χρόνια"υποστήριξε ο Νταλάρα.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ωστόσο πως ο ιδιωτικός τομέας "θα ήταν ανοικτός σε μία προσέγγιση που εμπλέκει πρόσθετες προσπάθειες από όλα τα μέρη".

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ζ.  Μπαρόζο, όπως και η μαραθώνια συνεδρίαση του Ecofin, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε το Eurogroup. Σημειώνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου συναντάται στις 9.30 το πρωί με τον Χ.Β Ρομπάι στις Βρυξέλλες.


Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Σαρκοζί πριν τη συνάντηση

Σημειώνεται πως στις 22.00 η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ ξεκίνησε το δείπνο εργασίας με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, όπου θα εξετάσουν συμβιβαστική πρόταση για την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μάλιστα πριν από τη συνάντηση είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ενώ δεν έχει διαρρεύσει τίποτα για το περιεχόμενό της. "Σημειώνουμε πρόοδο, πρέπει να και θα επιλυθεί η κρίση, αν δεν το πίστευα δεν θα ήμουν σήμερα εδώ", αρκέστηκε να δηλώσει στο Ρόιτερς ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί  αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Παρόντες στη συνάντηση είναι και οι: Χέρμαν Βαν Ρομπέι, Ολι Ρεν, Ζοζέ Μανιουέλ Μπαρόζ,  Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, και ο Ζαν Κλώντ Τρισέ, μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρίσι, Βερολίνο έχουν διιστάμενες απόψεις σχετικά με τις προτάσεις επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, του κινδύνου μεταδοτικότητάς της, της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματο-πιστωτικής σταθερότητας), αναφέρουν απο τις Βρυξέλλες διπλωματικές πηγές, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι το Παρίσι ευνοεί τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΤΧΣ, την ώρα που το Βερολίνο εμμένει σε "πολλά περισσότερα εχέγγυα, όσον αφορά την ομαλή λειτουργία και την αξιοπιστία της ΕΚΤ".

"Η γαλλική πρόταση δεν είναι πια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης", δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν κες ντε Γιάγκερ.


Αισιοδοξία Μέρκελ για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι δύσκολες αλλά επιτυγχάνεται πρόοδος, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ,

"Η τελική συμφωνία (στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο της Τετάρτης) θα είναι φιλόδοξη", τόνισε ενώ σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, έκανε λόγο για πρόοδο. "Η λύση θα επιτευχθεί τη Τετάρτη", υπογράμμισε.


Ελληνικό χρέος και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο Ecofin

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δέσποσε σήμερα στις εργασίες του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, από κοινού με την αναζήτηση της εξεύρεσης λύσης για μια καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για τον συντονισμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όλα τα μέλη της Ένωσης. Τέλος, έγιναν διαβουλεύσεις στο θέμα της τόνωσης του αναπτυξιακού ρυθμού των ευρωπαϊκών οικονομικών.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ αναφέρθηκε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι "πρόκειται να συζητηθεί μια σημαντική απομείωση της ονομαστικής αξίας" των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Λουξεμβούργο) αποσαφήνισε ότι, την απόφαση πάνω στο ανωτέρω ζήτημα "θα λάβουν οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής", που ξεκινά μεν τη Κυριακή θα ολοκληρωθεί, όμως, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ΕΕ γίνεται στις Βρυξέλλες λόγος σύμφωνα με το Γαλλικό και με το Γερμανικό πρακτορείο (που επικαλείται τους «Financial Τimes»), για ποσό ίσον με 108 δισεκατομμύρια ευρώ, ούτως ώστε στο άμεσο κιόλας μέλλον τα "σκληρά ίδια κεφάλαια (Tier 1) να αντιπροσωπεύουν το 9%" του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Πρόσφατα, το ΔΝΤ έκανε λόγο για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης με 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή:
http://news247.gr/oikonomia/gennaio_kourema_mexri_kai_80.1421529.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: