Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ : Η ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ




Με το όνομα Παυλοπέτρι είναι γνωστή νησίδα και ομώνυμη παραλία που ανήκουν στο Δήμο Ελαφονήσου στην γη της Λακωνίας δίπλα στο χωριό Βιγκλάφια. Στην περιοχή υπάρχουν ταφικά αρχαιολογικά ευρήματα. Θαλαμωτοί αρχαίοι τάφοι στην ακτή Παυλοπέτρι με τα σμαραγδένια νερά. Λαξευμένα σκαλιά, κιβωτιόσχημοι αρχαίοι τάφοι πάνω στην ομώνυμη νησίδα απέναντι.

Βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την νησίδα η αρχαία πόλη των Βοιών που περιγράφει ο Παυσανίας στα Λακωνικά τον 2ο μ.χ. αιώνα. Φέρεται να ποντίσθηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο. 

Σύμφωνα με έρευνα των Ιάκωβου Σταμούλη και Ηλία Κρούπη ο σεισμός αυτός ήταν άνω των 7 με 8 ρίχτερ. Πιθανότερο να ήταν και μεγαλύτερος αφού το ίδιο φαινόμενο συντελέστηκε ταυτόχρονα στον Γέρακα, την Μονεμβασιά και την Πλύτρα, αλλά πιθανόν και στα Κύθηρα. Το μέγεθος αυτό του σεισμού συντέλεσε στο φαινόμενο της ταχείας αμμόθεσης επί του παραθαλάσσιου εδάφους μετατρέποντας τεράστια έκταση εδάφους, σε μια στιγμή, σε λιμνοθάλασσα κινούμενης άμμου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν και η αποκοπή της γης της χερσονήσου Όνου Γνάθος και η δημιουργία της σημερινής Ελαφονήσου.

WIKIPEDIA


pavlopetri
-Η ψηφιακή αναπαράσταση του Παυλοπετρίου -

Αλεξάνδρα Καστάνια

Την πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη πόλη, που βρίσκεται από την αρχαιότητα βυθισμένη στη θάλασσα, αποτελεί το Παυλοπέτρι. Αρχαιολόγοι ειδικευμένοι στις υποθαλάσσιες μελέτες από το πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας, πραγματοποίησαν πρόσφατα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή λεπτομερή χαρτογράφηση και τρισδιάστατη απεικόνιση του Παυλοπέτρι, έως τη βύθισή του πριν από μία χιλιετία. 
Η αναπαράσταση της συγκεκριμένης πόλης, που βρισκόταν στα νοτιοανατολικά παράλια της Πελοποννήσου και γνώρισε την ακμή της πριν από 4.000 χρόνια, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής κατά την εποχή του χαλκού. Η ψηφιακή μακέτα απεικονίζει έναν άρτια κατασκευασμένο οικισμό, με πέτρινα σπίτια και μεγάλους κήπους, ευρύχωρα δημόσια κτίρια, καλοφτιαγμένους δρόμους και προσεγμένο σύστημα ύδρευσης.

Η οικονομική άνθηση του Παυλοπέτρι βασίστηκε κυρίως στο θαλάσσιο εμπόριο. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο σημείο της θάλασσας όπου βυθίστηκε η πόλη, έχουν βρεθεί ως σήμερα εκατοντάδες αγγεία, γνωστά ως "πίθοι", που, λόγω του μικρού μεγέθους τους και της εύκολης φόρτωσής τους στα πλοία, χρησιμοποιούνταν συχνά για τη μεταφορά προς πώληση προϊόντων, όπως λάδι, κρασί, σιτηρά, βαφές, αρώματα κτλ.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου", δήλωσε ο Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ. 
"Τα ευρήματα χρονολογούνται από το 2800 έως το 1200 π.Χ, πολύ πριν την Κλασσική εποχή του ελληνικού πολιτισμού". Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αρχαία πόλη που έχει έκταση 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων βυθίσθηκε περίπου στα 1000 π.Χ.

sunken_settlement_thumb_medium378_283

Αν και ανακαλύφθηκε από βρετανό ωκεανογράφο πριν 40 χρόνια, μόλις τώρα οι επιστήμονες, με την βοήθεια ψηφιακής τεχνολογίας, κατάφεραν να καταγράψουν τα ερείπια στον βυθό.

Αυτά που ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Βρήκαν μια πόλη με κτίρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία. Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.

sunken-settlement-in-gree-001_thumb_medium378_226

"Βρήκαμε κεραμικά που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή. Αυτό δείχνει ότι η πόλη υπήρχε εδώ και 5 χιλιάδες χρόνια. 1200 χρόνια παλαιότερα από ότι αρχικά πιστεύαμε", δήλωσε ο Χέντερσον.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι.

Πηγή: ΒΒC

http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16048:paulopetri-digital-representation-of-the-oldest-submerged&catid=42:enviroment&Itemid=115

Pavlopetri: A window on to Bronze Age suburban life


BBC:

A computer generated image of what Pavlopetri might have looked like
All photographs come from the aforementioned news sources, and full copyright ownership is maintained by those sources. This site uses the images purely for reference to the original source and educational purposes, and does not profit in any way from their use.
Semi-detached houses with gardens, clothes drying in the courtyards, walls and well-made streets - Pavlopetri epitomises the suburban way of life. Except that it's a Bronze Age port, submerged for millennia off the south-east coast of Greece.
This summer it became the first underwater city to be fully digitally mapped and recorded in three dimensions, and then brought back to life with computer graphics.
The result shows how much it has in common with port cities of today - Liverpool, London, New York, San Francisco, Tokyo or Shanghai - despite the fact that its heyday was 4,000 years ago.
Covering an area of about eight football pitches, Pavlopetri appears as a series of large areas of stones indicating building complexes, among which a network of walls can be traced.
It is a city of well-built roads lined by detached and semi-detached two-storey houses. There are larger apparently public buildings and evidence of a complex water management system involving channels and guttering.

BBC
SOURCE:
http://www.phantis.com/news/pavlopetri-window-bronze-age-suburban-life





BBC:

"Η πόλη κάτω από τα κύματα: Παυλοπέτρι"






Μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις,λίγα λεπτά από την Παντάνασσα στα Νότια της Λακωνίας, αναδημιουργήθηκε ψηφιακά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Ένα λιμάνι, σπίτια με κήπους, ρούχα απλωμένα στις αυλές, δρόμοι και πλατείες, συνθέτουν μία πόλη με στοιχεία από τον αστικό τρόπο ζωής. Μόνο που εδώ μιλάμε για την εποχή του Χαλκού!το Παυλοπέτρι ήταν μια πόλη με άριστη ρυμοτομία, που περιλάμβανε ένα πολύ καλά κατασκευασμένο οδικό δίκτυο. Ανεξάρτητες και μη οικίες μέχρι και δύο ορόφων, συνυπήρχαν με δημόσια κτίρια. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης του νερού που σύμφωνα με τα ευρύματα περιλάμβανε κανάλια και υδρορροές."Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου", δήλωσε ο Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ.Αυτά που ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Βρήκαν μια πόλη με κτίρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία. Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότιυποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι.


http://www.youtube.com/social/blog/greeksurnames

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αγαπητοί φίλοι, συγχαρητήρια για την αναφορά-συμβολή μέσω του ιστοτόπου σας στις ενέργειες για τη ανάδειξη του εξαιρετικής σημασίας αυτού μνημείου πολιτισμού, το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελαφονήσου ανάμεσα στη νησίδα Παυλοπέτρι και την παραλία της Πούντας στην απέναντι στεριά του Δήμου Ελαφονήσου. Τη νησίδα την βλέπουν οι επισκέπτες της Ελαφονήσου με την άφιξη τους στο Υπόστεγο, σημείο αναμονής για την είσοδο στη νήσο, ενώ ειδική σήμανση υποδεικνύει στους επισκέπτες της Πούντας τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή.