Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Νέα Έκδοση: Παράγοντες Ισχύος στο Διεθνές Σύστημα


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ
του Ιωάννη Παρίση
Υποστρατήγου ε.α., Διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης
Πρόλογος: Στρατηγού Δημητρίου Σκαρβέλη,
επ. Α/ΓΕΕΘΑ, Ακαδημαϊκού
 
Η ισχύς βρίσκεται στην καρδιά της διεθνούς πολιτικής. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο της συμπεριφοράς των κρατών στο διεθνές περιβάλλον και καθορίζει, εν πολλοίς, τις διεθνείς σχέσεις. Το διεθνές σύστημα – όπως διαμορφώθηκε μετά τον Β΄ΠΠ - θα είναι σχεδόν αγνώριστο το 2025, εξαιτίας της ανάδυσης νέων δυνάμεων, της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, της πρωτόγνωρης μεταβίβασης πλούτου και οικονομικής ισχύος από τη Δύση στην Ανατολή, και της επέκτασης της επιρροής μη κρατικών δρώντων.

Είναι αυτονόητο ότι, προκειμένου τα κράτη να επιβιώσουν, να ευημερήσουν, και να διασφαλίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα, μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, αναγκάζονται να επιζητούν την απόκτηση ισχύος, ενώ παράλληλα να παρακολουθούν την ισχύ των άλλων κρατών.

Τι είναι ισχύς;
Ποια είναι η έννοια και η φύση της ισχύος; 
Γιατί τα κράτη, και κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις, επιθυμούν την απόκτηση ισχύος;
Πόση είναι η απαιτούμενη ισχύς; 
Με ποιους τρόπους επιδιώκεται η απόκτηση της ισχύος; 
Ποια είναι τα αντικειμενικά στοιχεία της ισχύος; 
Ποια είναι τα μη ορατά στοιχεία της ισχύος; 
Πώς η ισχύς επηρεάζει τις διακρατικές σχέσεις;
 Ποια η σχέση της ισχύος με τον πόλεμο; 
Πώς μετράται η ισχύς;

Στην εργασία αυτή του Δρα Ιωάννη Παρίση, υποστρατήγου ε.α., και διδάκτορα πολιτικών επιστημών, επιδιώκεται να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, μέσα από την ανάλυση και την παρουσίαση των στοιχείων που συνθέτουν το εννοιολογικό υπόβαθρο και τις διακρίσεις της ισχύος, της έννοιας κύριων όρων που συνδέονται με την ισχύ, και των παραγόντων, κατά κατηγορία, που υπεισέρχονται στην απόκτηση και διαμόρφωση της ισχύος, καθώς και των κριτηρίων υπολογισμού της.

Με το βιβλίο του κ. Παρίση, δεν εμπλουτίζεται μόνο η βιβλιογραφία για θέματα που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις, γίνεται πιο πλούσια και η πολιτική σκέψη στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ή για την ακρίβεια πρέπει να αποτελεί μέρος και αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού μας πλούτου.

Εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ
Κεντρική Διάθεση: Φιλελλήνων 14, Σύνταγμα, Αθήνα, ΤΚ 10557
Τηλ. 210 3316036, Φαξ 210 3250421
www.infognomon.gr, e-mail: info@infognomon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: