Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Σχολικά Βιβλία Σκοπίων: “H αρχαία Μακεδονία ήταν βόρεια της Ελλάδας”


sxoliko vivlio istorias 6hs Σχολικά Βιβλία Σκοπίων: H αρχαία Μακεδονία ήταν βόρεια της Ελλάδας

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχολικό βιβλίο Ιστορίας της έκτης τάξης του Δημοτικού στα Σκόπια. Το εν λόγω εγχειρίδιο, έκδοσης του 2011, είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο προσπαθεί η γειτονική χώρα να διαμορφώσει συνειδήσεις μέσω της εκπαίδευσης.

Σε σύγκριση με τις προγενέστερες εκδόσεις (2005), το εν χρήσει σχολικό βιβλίο Ιστορίας έχει σχεδόν το ίδιο περιεχόμενο κειμένου και οι διαφορές του περιορίζονται κυρίως στους χάρτες. [Bλέπε και "Τα Σχολικά Εγχειρίδια Ιστορίας της FYROM για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση" (εκδοσης 2005) της Σταυρούλας Μαυρογένη]

Υπάρχει και στην παρούσα έκδοση μια έντονη τάση διαχωρισμού της Μακεδονίας από την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.

Στην σελ. 49 βρίσκουμε έναν χάρτη της αρχαίας Ελλάδας (φωτογραφία), στον οποίο η αρχ. Ελλάδα σκανδαλωδώς περιορίζεται ως την Θεσσαλία.

Στην σελ 58, αναφέρεται, όπως και στην παλαιότερη έκδοση, ότι η “Μακεδονία βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Βαλκανικής χερσονήσου, βόρεια της Ελλάδας“.

Στην σελ. 59 αναφέρεται ό,τι ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αρχέλαος “είχε καλές σχέσεις με τους Έλληνες“, ενώ φέρεται ως ο εμπνευστής των “Μακεδονικών Ολυμπιακών αγώνων

sxoliko vivlio istorias 6hs 2 Σχολικά Βιβλία Σκοπίων: H αρχαία Μακεδονία ήταν βόρεια της Ελλάδας

Στην σελ. 62 αναφέρεται πως “η αποφασιστική μάχη μεταξύ των Μακεδόνων υπό την ηγεσία του Φιλίππου και των Ελλήνων, υπό την ηγεσία των Αθηναίων, έλαβαν χώρα κατά το έτος 338 π.Χ. στην Χαιρώνεια.  Η μάχη έληξε με νίκη του μακεδονικού στρατού. Οι Έλληνες αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν την υπέρτατη πολιτική ηγεσία του Φιλίππου Β ‘, δηλαδή την κυριαρχία του βασιλείου της Μακεδονίας.”

Στην σελ. 68 διαβάζουμε για την γλώσσα των αρχ. Μακεδόνων:

“Οι Μακεδόνες μιλούσαν μια ξεχωριστή γλώσσα που σχετιζόταν με τις γλώσσες των γειτονικών λαών – Ελλήνων, Ιλλυριών και Θρακών. Θα χρησιμοποιηθεί το Ελληνικό αλφάβητο. Από την γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων διασώζονται μόνο ίχνη. Σώζονται μόνο περίπου 150 διαφορετικές λέξεις καθώς και τα ονόματα των ανθρώπων, τόπων και των ποταμών.”

Για την θρησκεία των αρχ. Μακεδόνων, το εγχειρίδιο αναφέρει πως “οι Μακεδόνες τιμούσαν περισσότερο τις λατρείες που είχαν σχέση με τις δυνάμεις της φύσης. Η πιο κοινή ήταν η λατρεία του ήλιου. ως εκ τούτου ο ήλιος βρισκόταν σε κοσμήματα, όπλα, ιδιαίτερα σε ασπίδες. Έχει βρεθεί ακόμα και σε μερικά από τα κέρματα Μακεδόνων βασιλέων.”

Η λατρεία του δωδεκάθεου αποκρύπτεται με την εξαίρεση μικρής αναφοράς στον Δία, στον Διόνυσο και στον Ηρακλή.

Στην σελ. 71 τονίζεται πως “οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έφερε σε επαφή τον Μακεδονικό και τον ελληνικό πολιτισμόμε τους πολιτισμούς των εθνών της Ανατολής. Έτσι δημιουργήθηκε ένας νέος ελληνιστικός πολιτισμός.”

Να τονίσουμε πως δύο χρόνια πριν οι Αλβανοί είχαν εμποδίσει την έκδοση  του ίδιου σχολικού εγχειριδίου, λόγω “αρνητικού και  προσβλητικού περιεχομένου για την προέλευση των Αλβανών“. Στο εγχειρίδιο οι Ιλλυριοί παρουσιάζονται ως ληστρικές ομάδες, ενώ αποφεύγονται συσχετίσεις με τους σημερινούς Αλβανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: