Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Πόθεν εσχες και για την πρώτη κατοικία!


Την επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του φακελώματος της περιουσίας των φορολογουμένων με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, που θα μπει σύντομα στην ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Η υποβολή «πόθεν έσχες» για την αγορά οποιουδήποτε ακινήτου είχε ανασταλεί από το 2010 (επί υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου), με προοπτική να επανέλθει από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Ασφαλείς πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Οικονομικών να επισπεύδει τις διαδικασίες για την επαναφορά του «πόθεν έσχες», καθώς θέλει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, μέσω του οποίου θα καταγράφεται όλη η περιουσία των πολιτών και βέβαια θα φορολογούνται αγρίως.


Για όλα τα ακίνητα

Το «πόθεν έσχες» όπως σχεδιάζεται θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.

Με την ενεργοποίηση του «πόθεν έσχες» οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δικαιολογούν, με τα εισοδήματά τους, κάθε δαπάνη που θα πραγματοποιούν για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης. Τα στοιχεία αυτά θα περνούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ούτως ώστε η Εφορία να μη χρειάζεται να κάνει χρονοβόρες διασταυρώσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και ακίνητης περιουσίας. Ολα αυτά θα εμφανίζονται με το πάτημα ενός κουμπιού στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ως γνωστόν, μέσω του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα καταγράφεται από τις φορολογικές Αρχές κάθε μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων. Θα παρακολουθούνται επίσης οι δαπάνες που πραγματοποιούνται, η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.

Η επαναφορά του «πόθεν έσχες» πρακτικά σημαίνει ότι η κάθε δαπάνη που θα κάνει ένας φορολογούμενος για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου θα θεωρείται πλέον τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εμφανιζόμενα εισοδήματά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναστολή του «πόθεν έσχες» βοήθησε κυρίως τους φορολογουμένους που διέθεταν ρευστό και προχώρησαν στην αγορά ακριβών κατοικιών, και τους γονείς που βοηθούν τα παιδιά τους για να αποκτήσουν στέγη, καθώς η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» εφαρμόζεται και στον φόρο για δωρεές ή γονικές παροχές μετρητών, τα οποία προορίζονταν για αγορά ακινήτων.


Στέλιος Κράλογλου
www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: