Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

O «πόλεμος» του νερού!


neraki

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ 

Ξεσπάει (και) ο «πόλεμος» του νερού! 

Διψάει η Αφρική ή την...αφήνουν να διψάει; Μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη μιλά για τα τεράστια αποθέματα πόσιμου νερού που κρύβει η αφρικανική Γη στο υπέδαφος της, χωρίς κανείς, ποτέ ως τώρα να τα έχει αναζητήσει!

Στην ξηρότερη ήπειρο του πλανήτη εντοπίσθηκαν πλούσια κοιτάσματα υπόγειων νερών, τα οποία ξεπερνούν κατά 100 φορές τον όγκο της, σύμφωνα με τα στελέχη των επιστημονικών-ερευνητικών οργανώσεων British Geological Survey και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου.

Το επόμενο ερώτημα που τίθεται δίχως πολύ καθυστέρηση είναι αν οι πλουτοκράτες της υφηλίου θα επιτρέψουν στους κατοίκους των αφρικανικών κρατών να...ξεδιψάσουν ή αν θα σπεύσουν οι πολυεθνικές να εκμεταλλευθούν το νερό, να το μοσχοπουλήσουν και να βάλουν για άλλη μια φορά το αλόγιστο κέρδος πάνω από τον άνθρωπο, σε έναν νέο «πόλεμο» με επίκεντρο ένα ακόμα αγαθό...

Στο 5% η άρδευση 

Η πρόσβαση του πληθυσμού των κατοίκων της Αφρικής σε πόσιμο νερό είναι πάρα πολύ μικρή. Αυτή την εποχή, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία διαφόρων οργανισμών, μόλις το 5% των καλλιεργήσιμων γαιών της ηπείρου αρδεύεται και το...95%, ένα τρομακτικό ποσοστό, τελεί υπό μόνιμη ξηρασία ή περιμένει τις βροχές κυριολεκτικά ως «μάνα εξ ουρανού».
Ταυτόχρονα, η πλειονότητα των αφρικανικών χωρών υποφέρει από την έλλειψη του πόσιμου νερού, που δυστυχώς, ακόμα και τον 21ο αιώνα εξακολουθεί να αποτελεί αιτία θανάτου πολλών ανθρώπων.

Η αποκάλυψη των επιστημονικών-ερευνητικών οργανώσεων British Geological Survey και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου φαίνεται ικανή να αλλάξει την ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων αφρικανών (ο πληθυσμός της ηπείρου αγγίζει το 1 δισ.), αρκεί να δραστηριοποιηθούν οι...κατάλληλοι άνθρωποι και να δείξουν τις ανάλογες προθέσεις!

Κονδύλια-πολυεθνικές 

Θα σημάνει το τέλος ενός μαρτυρίου τόσων δεκαετιών η αποκάλυψη για τα...μυθικά αποθέματα νερού στα έγκατα της αφρικανικής Γης;

Οι ερευνητές προειδοποιούν τους ειδικούς ότι η γεώτρηση δεν είναι ο λογικός τρόπος για την εξόρυξη του νερού χωρίς να υπάρχει μια απολύτως σαφή εικόνα για τη θέση και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται τα υπόγεια ύδατα.

Η χαρτογράφηση τους θεωρείται το επόμενο βήμα, όμως, απαιτούνται κονδύλια, που θα μπορούσαν να διαθέσουν μεγάλες πολυεθνικές, με το...αζημίωτο και με «αντάλλαγμα» τα δικαιώματα στα κοιτάσματα πόσιμου νερού.

Μπορούν, όμως, για παράδειγμα και οι «πλούσιοι» του πλανήτη, οι G 20, να ενεργοποιηθούν και να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα της Αφρικής με το νερό, αν ειλικρινά επιθυμούν να προσφέρουν αληθινή «χείρα βοηθείας» στους πεινασμένους και διψασμένους του κόσμου, αυτούς που πεθαίνουν καθημερινά εντελώς αβοήθητοι...

www.press-time.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: