Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

131 χρόνια από τον θάνατο του Κάρολου Δαρβίνου





Κάρολος Δαρβίνος, (1809-1882)

Περίφημος Άγγλος ερευνητής, φυσιοδίφης, θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών ή της φυσικής επιλογής.
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην πόλη που γεννήθηκε, το Σρούσμπερι στο Σρόπσερ, πήγε στο Εδιμβούργο και στο Καντέρμπουρι για να σπουδάσει στην αρχή ιατρική, επιστήμη που σύντομα ωστόσο εγκατέλειψε για να ασχοληθεί με τη θεολογία. Η έμφυτη του όμως ροπή οδηγούσε το πνεύμα του στην έρευνα των φυσικών επιστημών, της ζωολογίας, της εντομολογίας και της βοτανικής. 

Ο Δαρβίνος ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου του 1831 μαζί με άλλους φυσιοδίφες, με το αγγλικό πλοίο «Μπιγκλ», για μια επιστημονική εξερεύνηση που κράτησε πέντε ολόκληρα χρόνια. Σταθμοί του ταξιδιού ήταν τα παράλια της Ν. Αμερικής, τα νησιά Γκαλαπάγκος, η Ταϊτή, η Αυστραλία, η Τασμανία, η Βραζιλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αγία Ελένη, οι Αζόρες  κ.ά.
Το μεγάλο αυτό επιστημονικό ταξίδι έγινε αφορμή για τη συλλογή από το Δαρβίνο πληροφοριών και υλικού σχετικά με την ποικιλία και τη μεταβολή των ειδών. Οι παρατηρήσεις και οι έρευνες αυτές ήταν οι θεμέλιοι λίθοι στη δημιουργία του περίφημου έργου του «Η καταγωγή των ειδών».
Η εξαιρετική ποικιλία των πουλιών στα νησιά Γκαλαπάγκος της Νότιας Αμερικής, που παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες μετά πουλιά της απέναντι ξηράς, του δημιούργησαν τη σκέψη ότι πολλά από αυτά σε προηγούμενα χρόνια μετανάστευσαν στα νησιά, όπου άλλαξαν σταδιακά και δημιούργησαν νέα είδη, με μεγαλύτερη προσαρμογή στο νέο περιβάλλον.
Η ιδέα της μονιμότητας των ειδών, μετά τις εργασίες του Δαρβίνου, καθώς και του Sir C. Lyell, συγγραφέα των «Αρχών της Γεωλογίας», άρχισε να δέχεται τα πρώτα πλήγματα που προκάλεσαν κατόπιν βαθιές αλλαγές στη δομή των φυσιογνωστικών επιστημών. Οι θεωρίες του όμως για την εξέλιξη των ειδών μέσα σε έναν αγώνα ύπαρξης, όπου η φυσική επιλογή είναι ο παράγοντας που ρυθμίζει την επιβίωση του καλύτερα προσαρμοσμένου, δημιούργησαν ένα ρεύμα αναθέσεων, ιδιαίτερα ανάμεσα στους θεολογικούς κύκλους. Τελικά, ο επίσκοπος της Οξφόρδης, το 1860, κατάγγειλε τις θεωρίες του Δαρβίνου ως αντιθρησκευτικές. Παρ’ όλα αυτά, το επιστημονικό έργο του Δαρβίνου, τεράστιο σε σημασία, άφησε τη σφραγίδα του στην πορεία της επιστήμης του φυσικού κόσμου. Ο Δαρβίνος έγινε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και όταν πέθανε θάφτηκε «τιμής ένεκεν» στο αβαείο του Γουεστμίνστερ,
Μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του είναι: «Η γέννηση των ειδών με τη φυσική επιλογή», «Η καταγωγή του ανθρώπου», «Η ποικιλία των κατοικίδιων ζώων και φυτών» κ.ά.  Απεβίωσε στις 19 Απριλίου  1882.

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΛΛΙΑΡΗ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: