Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Στις αρχές του νέου έτους οι πλειστηριασμοί για κατοικίες που κατασχέθηκαν προ του 2008




Στις αρχές του 2014 αναμένεται να γίνουν οι πλειστηριασμοί για τα πρώτα 7.000 ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση, πέραν της κύριας κατοικίας, που έχουν κατασχεθεί μέχρι το 2008. Αυτό προβλέπεται από τις ρυθμίσεις για τη μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, που προκρίνει η κυβέρνηση. Στόχος των μέτρων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων και όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τα τραπεζικά τους δάνεια.

Όπως υπογραμμίζεται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, οι αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:

- Τέλος στην οριζόντια απαγόρευση των πλειστηριασμών για ακίνητα με αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2014. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα εντοπισθούν οι δανειολήπτες εκείνοι, που, παρότι έχουν πάνω από δύο ακίνητα και υψηλά εισοδήματα, εκμεταλλεύονται την απαγόρευση και δεν πληρώνουν. Θα εξεταστεί, επίσης, η διάταξη με βάση την οποία προστατεύεται η πρώτη ή μοναδική κατοικία, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη αλλά και του δανειστή, αν δηλαδή πρόκειται για τράπεζα ή ιδιώτη. Προϋπόθεση είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.
- Μελετάται ως κριτήριο το ύψος του δανείου. Δηλαδή, θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά όποιος χρωστάει, για παράδειγμα, το 80% του δανείου του από κάποιον που έχει αποπληρώσει το αντίστοιχο ποσοστό.
- Εξετάζεται η θέσπιση πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας. Θα γίνει, έτσι, η αρχή για να βγουν σε πλειστηριασμό περίπου 25.000 ακίνητα που είχαν κατασχεθεί μέχρι το 2008, για τα οποία είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πλειστηριασμούς, οι οποίες, όμως, «πάγωσαν».
Επίσης, θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία των ανέργων και των πολυτέκνων, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα θεσπιστεί ο όρος του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης» και με βάση αυτούς θα γίνονται οι ρυθμίσεις δανείων ώστε να διευκολυνθούν όσοι αποδεδειγμένα δε μπορούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων τους.

Δεν θα πληγούν οι αδύναμοι, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ανέφερε πως «δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει ποτέ ζήτημα για την πρώτη κατοικία των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων». Όπως είπε, η ρύθμιση που θα έρθει για τους πλειστηριασμούς θα έχει την υποστήριξη των κυβερνητικών βουλευτών, εκτίμησε και πρόσθεσε ότι υπάρχει η άνεση χρόνου για να βρεθεί η καλύτερη λύση.

Επιπλέον, απαντώντας στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα ότι «όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα», αναρωτήθηκε: «Αυτό αφορά και εκείνους που εκμεταλλεύονται το υφιστάμενο πλαίσιο; Η έννοια της στεγαστικής πίστης δεν απασχολεί κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ;».

Την ίδια βεβαιότητα εξέφρασε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, τόνισε πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν κοινωνικά αδύναμο συμπολίτη να χάσει το σπίτι του» και πρόσθεσε πως υπάρχει ένα προστατευτικό πλαίσιο που καλύπτει απολύτως την πρώτη κατοικία όλων των κοινωνικά αδύναμων, το οποίο και δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την τρόικα τον ερχόμενο Νοέμβριο για όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, παρατείνοντας όσο περισσότερο μπορεί τις διατάξεις που έχουν κοινωνική χρησιμότητα. Όπως ανέφερε, όμως, δεν υπάρχει λόγος να παραταθούν διατάξεις «πίσω από τις οποίες κρύβονται συμπολίτες μας που δεν είναι φτωχοί» και ξεκαθάρισε ότι «επιτήδειοι δεν πρόκειται να καλύπτονται πίσω από τις διατάξεις».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρώτη κατοικία, τονίζοντας πως «σε κανέναν δεν εκχωρούμε το μονοπώλιο της καρδιάς, όπως έλεγε ο Ζισκάρ Ντ΄Εστέν».

Από την πλευρά του, την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στο θέμα των πλειστηριασμών εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, ο οποίος είχε προειδοποιήσει με καταψήφιση της άρσης της απαγόρευσης. Όπως είπε, μιλώντας μετά από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, «εκτιμώ ότι τα πράγματα είναι στη σωστή κατεύθυνση μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού αλλά και τη συνάντηση που είχε χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Βενιζέλο, νομίζω ότι τα πράγματα μπήκαν στο σωστό δρόμο. Από εκεί και πέρα τώρα σε αναμονή να γίνουν οι συζητήσεις όσον αφορά για την συγκεκριμένη πρόταση, πώς θα κατατεθεί, ούτως ώστε να κρατήσουμε αυτό που λέμε την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega απάντησε και εκείνος στον κ. Τσίπρα, τονίζοντας πως «ορισμένοι παριστάνουν τα κοκόρια αλλά την κρίσιμη στιγμή είναι όρνιθες», και υπογράμμισε ότι ο ίδιος στάθηκε στους λόγους της αρχικής του διαφωνίας με το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι πλειστηριασμοί.

«Δεν νομίζω ότι αναφερόταν σε μας. Κοιτάξτε να δείτε, η αντίδραση η δικιά μας είχε να κάνει σε σχέση με αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ. Ήδη με τον πρόεδρο έχει προηγηθεί και συνάντηση προχθές το βράδυ, νομίζω ότι το θέμα διευθετήθηκε και είναι στη σωστή κατεύθυνση, η αντίρρηση η δικιά μου και άλλων συναδέλφων και να μην πω για τους άλλους, να πω για τον εαυτό μου, ήταν το ότι δεν μπορούσα σε καμιά περίπτωση να συμφωνήσω σε ένα πράγμα το οποίο τουλάχιστον το είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ και έχει χρέος να το στηρίξει», είπε
http://www.eklogika.gr/news/15997

Δεν υπάρχουν σχόλια: