Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

27 Αυγούστου 479 π.Χ. η Μάχη της Μυκάλης

2492 χρόνια από τη Μάχη της Μυκάλης

Συμπληρώνονται σήμερα, 27 Αυγούστου, 2492 χρόνια από τη Μάχη της Μυκάλης, μια καθοριστική αναμέτρηση μεταξύ Ελλήνων και Περσών που έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Μικράς Ασίας και αποτέλεσε την τελευταία φάση των περσικών πολέμων.
Στην περιοχή της Μυκάλης οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες σε ναυμαχία και πεζομαχία, θέτοντας το 479 π.Χ. οριστικό τέλος στις προσπάθειές της περσικής αυτοκρατορίας να επεκταθεί προς τη Δύση.


Η Μάχη της Μυκάλης διεξήχθη στις 27 Αυγούστου 479 π.Χ στη Μυκάλη της Ιωνίας μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, κατά τη δεύτερη περσική εισβολή στην Ελλάδα. Έληξε με αποφασιστική νίκη των Ελλήνων και είχε ως επακόλουθο την ελληνική αντεπίθεση.

Το 480 π.Χ, οι Πέρσες πέτυχαν νίκες στις Θερμοπύλες και στο Αρτεμίσιο, έχοντας καταστρέψει τη Βοιωτία, τη Θεσσαλία και την Αττική - ωστόσο, οι Έλληνες πέτυχαν αποφασιστική νίκη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και εμπόδισαν την προώθηση των Περσών. 

Τον Αύγουστο του 479 π.Χ, οι Έλληνες συγκέντρωσαν στρατό για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στις Πλαταιές, όπου οι Έλληνες πέτυχαν αποφασιστική νίκη - παράλληλα, ο Λεωτυχίδας, διοικητής του ελληνικού στόλου, επιτέθηκε στους Πέρσες και κατέστρεψε τον στόλο τους και, αργότερα, το πεζικό τους.

Μετά τις δύο αυτές μάχες ακολούθησε η ελληνική αντεπίθεση και ο πόλεμος συνεχίστηκε για περίπου 30 έτη.


http://my-samos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: