Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

"Να πέσει... και να μην σηκωθεί η κυβέρνηση"


Της Μαρίνας Μάνη

Σε κεντρικό πολιτικό πρόβλημα εξελίσσεται το επιχειρούμενο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών. Μετά την αναμενόμενη εκδήλωση των αντιδράσεων από τους πρώτους βουλευτές της (ισχνής) πλειοψηφίας, η κυβέρνηση αναζητεί τη χρυσή τομή όχι μόνο στο περιεχόμενο της νέας ρύθμισης, αλλά και στη μεθόδευση.

Το κλίμα είναι ήδη βαρύ και αναμένεται να μεταφερθεί στο μίνι υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε για σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός προκειμένου να υπάρξει ένας πρώτος έλεγχος για την εκπλήρωση μνημονιακών υποχρεώσεων ενόψει της επιστροφής της τρόικας στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αν και το κεντρικό θέμα σε αυτή τη σύσκεψη θα είναι η πορεία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας και των απολύσεων στο δημόσιο, καθώς οι υπουργοί θα πρέπει να παραδώσουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα 10.000 ονοματεπώνυμα (σ.σ. πέραν των 2.500 που έχουν προκύψει από την ΕΡΤ) που θα ενταχθούν στο πρώτο κύμα των αλλαγών ώστε από την 1η Οκτωβρίου να "τρέξει" το δεύτερο κύμα που περιλαμβάνει άλλους 12.500 υπαλλήλους.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς πηγές του Μαξίμου επιμένουν πως οι τόνοι πρέπει να πέσουν «τώρα» και το θέμα να επανέλθει τον Νοέμβριο, δεδομένου ότι ο νόμος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ ισχύει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Η απειλή της «λίστας»

Το σκεπτικό μάλιστα είναι πως οι «αντάρτες» και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης θα καμφθούν εάν τεθεί ευθέως το δίλημμα «πλειστηριασμοί ή κάλπες» καθώς, συν τοις άλλοις, τυχόν εκλογική αναμέτρηση μέχρι τον Δεκέμβριο δεν θα θα γίνει με «σταυρό» αλλά με  «λίστα» την οποία θα διαμορφώσουν οι ηγεσίες των κομμάτων...

Η τακτική της αναβολής ωστόσο πρέπει να βρει σύμφωνη την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας έχουν προειδοποιήσει από την άνοιξη ότι το θέμα θα τεθεί στον φθινοπωρινό έλεγχο.

Η «ζύμωση» ανατέθηκε από το Μαξίμου στον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά (ο οποίος ανταποκρίθηκε με τις σχετικές δηλώσεις που έκανε στις αρχές του καλοκαιριού), ωστόσο οι ισχυρές διαφωνίες που προήλθαν από τα κυβερνητικά έδρανα έκαναν τον Γιάννη Στουρνάρα να πάρει προ δεκαημέρου τη σκυτάλη και να ανεβάσει ρυθμούς ενόψει τις επιστροφής της τρόικας στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το μπαράζ αντιδράσεων όμως έφερε αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο που αναζητά νέα γραμμή (επικοινωνιακής) πλεύσης, ενώ στο στρατόπεδο των βουλευτών της πλειοψηφίας τείνει να διαμορφωθεί μπλοκ εναντίον του υπουργού Οικονομικών. 

Καθυστερεί το ΠΑΣΟΚ

Είναι ενδεικτικό ότι το ΠΑΣΟΚ, αν και έχει ανακοινώσει εδώ και δύο εβδομάδες την πρόθεσή του να φέρει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών και το 2014, μέχρι χθες δεν την είχε καταθέσει.

Ο Ευ. Βενιζέλος μάλιστα μίλησε προ ημερών για προστασία του «φτωχού και μικρομεσαίου νοικοκυριού», παραπέμποντας περισσότερο στη λογική των «κοινωνικών κριτηρίων» παρά στην παράταση της απαγόρευσης.

Την ίδια στιγμή, ο... πρώην τρίτος κυβερνητικός εταίρος, η ΔΗΜΑΡ, ζητά να παραταθεί το πάγωμα μέχρι και το 2015, ενώ «κάθετα αρνητική» είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Πληθαίνουν οι «αντάρτες»

Όσο για το κλίμα στα κυβερνητικά έδρανα; 

* Ο ένας μετά τον άλλον οι κυβερνητικοί βουλευτές όχι απλώς διατυπώνουν δημοσίως τη διαφωνία τους με τους πλειστηριασμούς (ακόμη και με «κοινωνικά κριτήρια»), αλλά εμφανίσθηκαν και οι πρώτοι που προκρίνουν ανοικτά την πτώση της κυβέρνησης.

«Εάν το δίλημμα είναι να ξεσπιτωθούν ένα εκατομμύριο Έλληνες ή εκλογές, τότε η απάντηση είναι εκλογές», δήλωσε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Σε ακόμη πιο κοφτό ύφος ο έτερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής... αγανάκτησε on air από την εκλογική απειλή, εκτοξεύοντας το παροιμιώδες «να πέσει η κυβέρνηση... και να μη σηκωθεί».

Στους «όχι» προστίθενται (μέχρι στιγμής) οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιάννης Κουτσούκος, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

* Αναβρασμός παρατηρείται και στη «γαλάζια» πτέρυγα. Μετά την προαναγγελία «εμφυλίου» από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, το τελευταίο 48ωρο  «χτύπησαν» οι Βύρων Πολύδωρας, Μιχάλης Ταμήλος, Γιώργος Κοντογιάννης, Φεβρωνία Πατριανάκου, Κατερίνα Παπακώστας, Κώστας Κασταφάδος.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: