Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΚΙΒΑΛΟΥ : Η μόνη ΕΛΠΙΔΑ και ΔΙΕΞΟΔΟΣ: Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ


Η μόνη ΕΛΠΙΔΑ και ΔΙΕΞΟΔΟΣ: Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ
Του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΚΙΒΑΛΟΥ Αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η πλήρης, σχεδόν, κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ -η οποία επιδιώκεται να καλυφθεί πίσω από το εφεύρημα της Ελιάς- και η συρρίκνωση της ΝΔ, από την οποία αποστασιοποιείται ένα σοβαρό τμήμα της φιλελεύθερης-συντηρητικής της βάσης, μετατρέπουν τις εκλογικές αναμετρήσεις της 18ης και 25ης Μαΐου σε δεινή δοκιμασία για την επιβίωση και την αναπαραγωγή του σημερινού κυβερνητικού-μνημονιακού σχήματος.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της κρίσης: Τόσο τα εκβιαστικά διλήμματα που εξαπολύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης κατά των πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας όσο και οι απόπειρες διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού μνημονιακού συμπληρωματικού εταίρου -όπως είναι, π.χ., το Ποτάμι ή η θνησιγενής κίνηση των «58»- έχουν μετατραπεί σε «μπούμερανγκ» και κινδυνεύουν να πλήξουν θανάσιμα τον έναν μνημονιακό πυλώνα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν διαμορφωθεί στην πράξη, τόσο σε επίπεδο κοινωνικοοικονομικής αναφοράς όσο και σε πολιτικοϊδεολογικό επίπεδο, σε συγκοινωνούντα δοχεία. Γι' αυτό και η τρομοκράτηση, τα διλήμματα, ο προβαλλόμενος ως «φόβητρο» ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν ένα τμήμα της ήδη συρρικνωμένης, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, βάσης του ΠΑΣΟΚ απευθείας στη ΝΔ, στον «ισχυρό» των δύο «συνεταίρων».

Παράλληλα, η επιχείρηση αποπολιτικοποίησης, μέσω της διαμόρφωσης μιας ομιχλώδους Κεντροαριστεράς ως μνημονιακού εφεδρικού σχήματος που θα ανακόψει την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι πλήττει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και επιτείνει το πρόβλημα της επιβίωσής του.

Οι «προειδοποιήσεις» του Ευ. Βενιζέλου για «αποχώρηση» από τη μνημονιακή κυβέρνηση και οι απαράδεκτες, από κάθε άποψη, «απειλές» του Λ. Γρηγοράκου περί «ουκρανικού εμφυλίου» εάν καταβυθισθεί εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, απευθύνονται ευθέως στον Αντ. Σαμαρά… Στην πράξη: Η πολιτική της κυβέρνησης, οι εκβιασμοί και τα διλήμματα ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ.

Το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβισθεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση την οδηγεί στην υιοθέτηση της παλιάς «συνταγής»: Όταν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα τότε τη διαστρέφεις ή την αγνοείς…

Εδώ και μήνες επιχειρείται μεθοδικά η αποπολιτικοποίηση, η «διάθλαση» και διαστρέβλωση του πολιτικού μηνύματος των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου, και ιδιαίτερα των ευρωεκλογών.

Η απαγόρευση της ψήφου των μεταναστών, η αυθαίρετη και παράνομη μεταφορά των ευρωεκλογών στη δεύτερη Κυριακή, η προσπάθεια, στην κυριολεξία, ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ να εκδηλώσουν τη βούλησή τους στον 2ο γύρο των επαναληπτικών εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί απτό δείγμα της ακροδεξιάς-αντιδημοκρατικής νοοτροπίας και στρατηγικής που χαρακτηρίζει τη σημερινή συγκυβέρνηση.

Ο συνασπισμός των μνημονιακών συμφερόντων ζει τις καλύτερες ημέρες του. Ιδιοκτήτες συστημικών ΜΜΕ, μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεργολάβοι, παντοειδείς μεταπράττες, τραπεζικό-μνημονιακό κατεστημένο, αμοίβονται όλοι πλουσιοπάροχα με δάνεια, με παραγραφή φόρων και χρεών, με ξεπούλημα των παραλιών, με ιδιωτικοποιήσεις έναντι πινακίου φακής, με ανακεφαλαιοποιήσεις δεκάδων δισ. Ενώ την ίδια στιγμή ο υπεύθυνος -τυπικά και πρακτικά- των συντελεσθέντων εγκλημάτων στο τραπεζικό σύστημα κ. Προβόπουλος προτείνει τον «ξαφνικό θάνατο» στις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις…

Η στρατηγική της συγκυβέρνησης για την άμβλυνση του πολιτικού μηνύματος των εκλογών περιλαμβάνει δύο επίπεδα: Στην πρώτη Κυριακή, με δεδομένο ότι στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης υπάρχει κυριαρχία του διδύμου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «κεφαλαιοποιήσει» το κομματικό του ποσοστό σε επίπεδο εκπροσώπησης, να δοθεί η εντύπωση ότι, σ' ένα γενικό πλαίσιο, οι συγκυβερνώντες δεν έχουν κρίσιμες απώλειες.

Σ' ένα δεύτερο επίπεδο ελπίζουν ότι η παραδοσιακά αυξημένη αποχή που παρατηρείται στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, θα ισχύσει και για την ψήφο των ευρωεκλογών…

Τεχνάσματα, εκβιασμοί, πολιτικές απάτες, ευτελής προπαγάνδα, ψεύτικες υποσχέσεις… ακόμα και προτάσεις για συνταγματικές αλλαγές έπεσαν στο προεκλογικό «παζάρι»…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συστηματική επιχείρηση εξόντωσης και υποταγής ενός ολόκληρου λαού, η προσπάθεια διάλυσης του παραγωγικού ιστού και της ίδιας της κοινωνίας δεν μπορεί πια να καλυφθεί κάτω από κανένα πρόσχημα. Τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από το Καστελλόριζο είναι πάρα πολλά, όχι μόνο για να τα ξεχάσουμε, αλλά κυρίως για να συνεχίσουμε στην ίδια καταστροφική πορεία. Η ιστορία ενός λαού, μιας χώρας έχει κάποιες οριακές στιγμές, κάποιες ανεπανάληπτες συγκυρίες που η αντιμετώπισή τους καθορίζει το μέλλον και την επιβίωση των λαών.

Σ' αυτή την ιστορική συγκυρία που διανύουμε, η ψήφος μας, η συμμετοχή μας αποτελεί το πιο πολύτιμο και το πιο αποτελεσματικό μας όπλο. Η ευθύνη τώρα πια είναι δική μας. Από την αποφασιστικότητα και την ελεύθερη βούλησή μας θα κριθούν όλα. 

"το παρον"

Δεν υπάρχουν σχόλια: