Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ : Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του «ενοίκου»

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΝΙΓΜΑΤΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του «ενοίκου»

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, με τους αρχαιολόγους να μετρούν πλέον αντίστροφα για την ολοκλήρωση της ανασκαφής που η ίδια η κ. Κατερίνα Περιστέρη προσδιόρισε προχθές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ευελπιστώντας πως το πέρας της διαδρομής θα αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό που κρύβει στο εσωτερικό του.

Η δήλωση της Κατερίνας Περιστέρη, την περασμένη Παρασκευή, ότι η ανασκαφή ολοκληρώνεται σε έναν μήνα, πυροδότησε σενάρια και εκτιμήσεις πως η αρχαιολογική ομάδα ίσως έχει καταλήξει σε κάποια πρώτα συμ
 
Η δήλωση της Κατερίνας Περιστέρη, την περασμένη Παρασκευή, ότι η ανασκαφή ολοκληρώνεται σε έναν μήνα, πυροδότησε σενάρια και εκτιμήσεις πως η αρχαιολογική ομάδα ίσως έχει καταλήξει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα ως προς τον τέταρτο χώρο.

Μετά την απελευθέρωση μέρους του θυραίου ανοίγματος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, δηλαδή της κανονικής εισόδου του τρίτου θαλάμου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως αύριο, Δευτέρα -οι αρχαιολόγοι δούλεψαν και χθες Σάββατο-, η ανασκαφική ομάδα θα έχει διαμορφώσει το κατάλληλο δάπεδο πρόσβασης για τις εργασίες στον επόμενο χώρο του τρίτου θαλάμου.

Πρώτο μέλημα αποτελεί η εκατέρωθεν αντιστήριξη-υποστύλωση του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και η υποστύλωση και αντιστήριξη του τρίτου θαλάμου, με πρώτους τους κατακόρυφους τοίχους, στη βάση της ειδικής μελέτης που εκπονήθηκε, λόγω των σοβαρών προβλημάτων στατικότητας που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος χώρος.

Αλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι ανασκαφείς από κοινού με τη διεπιστημονική ομάδα αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στον τρίτο θάλαμο με τον ίδιο τρόπο που είχαν κάνει στους δύο άλλους θαλάμους, δηλαδή από την οπή στο άνω αριστερό μέρος, αλλά να εισέλθουν από το θυραίο άνοιγμα.

Αφαίρεση χώματος και στήριξη

Παράλληλα οι αρχαιολόγοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες -μετά τη μονοήμερη ανάπαυλα- τη σταδιακή και ελεγχόμενη αφαίρεση χώματος σ' αυτόν με την τεχνική των «ισοδύναμων μέτρων» (αφαίρεση και ταυτόχρονη στήριξη), με σκοπό να φτάσουν βαθύτερα μέσα στον χώρο και να αποκαλύψουν τη μυστηριώδη δομή του.

Οπως επισημαινόταν, μπορεί να υπάρχει η ειδική μελέτη που προβλέπει συγκεκριμένο σχεδιασμό αντιστήριξης και υποστύλωσης, όμως όλα αυτά θα τροποποιούνται ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θα προκύπτουν, αφού πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα με πολλά προβλήματα.

Ο συγκεκριμένος τρίτος θάλαμος, όπως επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη, έχει βύθισμα που τον καθιστά ψηλότερο από τους δύο πρώτους. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να πει ακόμα αν καταλήγει σε σκαλοπάτια ή σε κάτι σαν ράμπα, όπως διευκρινίστηκε στην ενημέρωση που είχαν οι δημοσιογράφοι στην Αμφίπολη την Παρασκευή.

Στον τέταρτο τοίχο, στο βάθος του τρίτου θαλάμου, που ονομάστηκε «κόκκινος» λόγω της υγρασίας που του δίνει ένα κοκκινωπό χρώμα, έχει εντοπιστεί με χειροκίνητο γεωτρύπανο από τον ειδικό γεωλόγο-σεισμολόγο της ομάδας, ο οποίος εισήλθε στον τρίτο θάλαμο από τη μικρή οπή του διαφραγματικού τοίχου, το θυραίο άνοιγμα, μικρότερο από τα προηγούμενα, πλάτους 96 εκατοστών, σε μια διαφορετική θέση, αφού δεν βρίσκεται στο κέντρο του τοίχου αλλά στο αριστερό του μέρος και αρκετά χαμηλότερα από τα άλλα θυρώματα.

Η δήλωση της επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνας Περιστέρη, την περασμένη Παρασκευή, ότι αυτή ολοκληρώνεται σε έναν μήνα πυροδότησε σενάρια και εκτιμήσεις πως η ανασκαφική ομάδα ίσως έχει καταλήξει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα ως προς τον τέταρτο χώρο, χωρίς προς το παρόν να τα αποκαλύπτει.

Σε ερώτηση από πού προκύπτει η αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της ανασκαφής εντός Οκτωβρίου, πηγές προερχόμενες από τη διεπιστημονική ομάδα πιθανολογούσαν πως ο τέταρτος χώρος δεν περιέχει χώμα, όπως οι προηγούμενοι, και δεν θα καθυστερήσει η αποκάλυψή του όταν οι αρχαιολόγοι φτάσουν στο θυραίο του άνοιγμα. Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι πάρθηκε μια πρωτοβουλία η οποία ίσως συμβάλει κι αυτή στη χρονολόγηση του ταφικού μνημείου.

Μοναδικό και σπουδαίο

Ελήφθη δείγμα του χώματος από το εσωτερικό του τρίτου θαλάμου, με ειδικό εργαλείο («καρότο»), το οποίο θα σταλεί για ανάλυση σε εξειδικευμένο εργαστήριο του εξωτερικού και αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σε 1-1,5 μήνα.

Η ίδια η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη, που έχει και όλα τα αρχαιολογικά-ανασκαφικά δεδομένα, έχει διατυπώσει την άποψη ότι το ταφικό μνημείο, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη μοναδικότητά του και τη σπουδαιότητά του, χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.

Ελληνες και ξένοι
400 επισκέπτες καθημερινά

Οπως έγινε γνωστό, αυτήν τη στιγμή στις εργασίες της ανασκαφής της Αμφίπολης που ξεκίνησε με τα 6-7 άτομα της ανασκαφικής ομάδας της Κ. Περιστέρη συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο 40 συνολικά άτομα, που έχουν επιτελέσει τεράστιο έργο. Επίσης το ελληνικό και διεθνές ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι μεγάλο. Εκτός από τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ διεθνώς, η κοσμοσυρροή είναι πρωτοφανής. Οι λιγοστοί επισκέπτες, Ελληνες και ξένοι, στο Μουσείο της Αμφίπολης, που ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε συχνά τα δάχτυλα του ενός χεριού, ξεπερνούν πλέον καθημερινά κατά μέσον όρο τους 400.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64070538

Δεν υπάρχουν σχόλια: