Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Ρίτσα Μασούρα : Η προσφυγή στο φόβο




Ρίτσα Μασούρα : Η προσφυγή στο φόβο
Η προσφυγή στο φόβο συναντάται και στις ευνομούμενες κοινωνίες και συχνά γίνεται πολιτικό εργαλείο στα χέρια των κυβερνώντων. Ο Γάλλος φιλόσοφος Ρεϊμόν Αρόν έλεγε ότι ο φόβος αποτελεί αρχέγονο και επομένως υπο-πολιτικό συναίσθημα. Ο πολιτικός φόβος ως εργαλείο χειραγώγησης επιτείνει τη διάχυτη ανασφάλεια ενός λαού που ήδη αντιμετωπίζει την ηθική αναρχία και την κοινωνική κατάρρευση.  Χρησιμοποιείται ανεξαρτήτως πολιτικού ιδεολογήματος, δεδομένου ότι αγγίζει εύκολα το θυμικό του ατόμου.
Οι Έλληνες βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Στον αστερισμό του πολιτικού φόβου που εκπορεύεται και από τις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αλλά και εκ του εξωτερικού, δια στόματος σημαντικών προσωπικοτήτων ή κέντρων λήψεως αποφάσεων ή οικονομικών παραγόντων. Αυτός ο φόβος και στη συγκεκριμένη μορφή του τείνει να εξελιχθεί σε θεμέλιο ενός ηθικού ή πολιτικού επιχειρήματος. Γι αυτό είναι καιρός να απορρίψουμε τις φοβικές ακρότητες και να σκεφτούμε με γνώμονα τη λογική. Μια λογική που υπαγορεύει μια και μοναδική πορεία : αυτήν προς τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, με την ελπίδα ότι θα κατακάτσει ο κονιορτός της κινδυνολογίας,  ο πολιτικός κόσμος θα καταλήξει σε κοινή υποψηφιότητα προέδρου και στη συνέχεια στον ορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών εντός του 2015.
Ο φοβισμένος σήμερα πολίτης  από το εκατέρωθεν bullying,  αύριο θα συρθεί σε λανθασμένες κινήσεις, άρα και σε λανθασμένη ψήφο, παρ” ότι είναι ευθύνη και καθήκον του να διακρίνει ευκρινώς το τοπίο μπροστά του. Ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να παραμένει κομμάτι ενός μοναχικού πλήθους, ούτε ενός ακατέργαστου κόσμου. Οφείλει να γίνει συνειδητοποιημένος πολίτης με ευθύνες και υποχρεώσεις απέναντι στον εαυτό του και την πολιτεία, ακόμη και στην περίπτωση που η τελευταία τον αγνοεί επιδεικτικά.
http://www.globalview.gr/η-προσφυγή-στο-φόβο/

Δεν υπάρχουν σχόλια: