Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Οδηγήστε υπεύθυνα




Οδηγήστε υπεύθυνα
Οι ημέρες των εορτών... εθιμοτυπικά ακολουθούνται από ημέρες πένθους. Η Ελλάδα «θυσιάζει» πάνω από 2.000 νέους και νέες κάθε χρόνο στην άσφαλτο.
Από τον Dr ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΠΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Στην πατρίδα μας έχουμε πάνω από 4.000 σοβαρά τραυματισμένους, εκ των οποίων το 58% χάνονται μέσα στον πρώτο χρόνο ή παραμένουν ισόβια ανάπηροι. Επίσης, το ποσοστό θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα είναι γύρω στο 3,5% ενώ στη Σουηδία -όπου οι δρόμοι είναι χιονισμένοι και γλιστράνε- το ποσοστό είναι ο,8%. Στα τελευταία 15 έτη, οι χώρες της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν μείωση του αριθμού τροχαίων κατά μέσο όρο 30%. Στην Ελλάδα η αντίστοιχη μείωση ήταν 9%· Έτσι, διατηρούμε την πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα.
Τα δυστυχήματα αυτά δεν οφείλονται μόνο στον απρόσεκτο οδηγό αλλά και στο αλκοόλ και ιδιαίτερα στους συνδυασμούς ψυχοδραστικών ουσιών και αλκοόλ, που οι «έξυπνοι νεαροί» χρησιμοποιούν προς ηδονή. Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι όταν ο οδηγός βρισκόταν υπό την επήρεια συνδυασμού χασίς-αλκοόλ τότε αυτός έμπαινε συχνά και αδίστακτα στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας. Επίσης, όταν περνούσε τη διπλή γραμμή καθυστερούσε χαρακτηριστικά να επαναφέρει το όχημα στη δεξιά ή προβλεπόμενη λωρίδα κυκλοφορίας. Αυτό οφείλεται στην πνευματική αδυναμία του ανεύθυνου οδηγού να συνειδητοποιήσει τη θέση του και να συνυπολογίσει την ταχύτητα με την οποία κινούνται και τα άλλα οχήματα.
Τα προβλήματα που δημιουργεί η λήψη αλκοόλ στην οδήγηση είναι πολύ γνωστά και διεθνώς αποδεκτά. Ο συνδυασμός χασίς και αλκοόλ χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τα ήδη αναξιόπιστα αντανακλαστικά του οδηγού. Ο συνδυασμός προκαλεί ακόμα περισσότερη ριψοκίνδυνη οδήγηση λόγω της μείωσης αυτοελέγχου, αλλά και του ψευδούς συναισθήματος αυτοπεποίθησης που δημιουργεί στον χρήστη. Οι πράξεις και τα αντανακλαστικά αυτού του οδηγού δεν έχουν λογική ούτε συνειρμική συνέπεια. Αντίθετα, πατάει γκάζι, επειδή ο ίδιος πιστεύει ότι θα τα καταφέρει αφού είναι φοβερά «δεξιοτέχνης» οδηγός.
Το χασίς παράγεται εύκολα από τα άνθη του φυτού cannabis sativa. Ο χρήστης το λαμβάνει σε ποικιλία μορφών, η πλέον συνήθης είναι το κάπνισμα. Η επίδραση αρχίζει στα πρώτα 20 λεπτά και διαρκεί 3~4 ώρες. Οι ψυχοδραστικές ουσίες που περιέχει απορροφώνται από τους πνεύμονες και αποβάλλονται με τα ούρα. Περιέργως σπανιότατα ζητούνται ούρα από τον οδηγό έπειτα από κάποιο ατύχημα. Αυτή η αμέλεια απαλλάσσει πολλούς ενόχους. Μια συνήθης δόση προκαλεί στο χρήστη αρχικά ένα ψευδές αίσθημα χαράς, δύναμης, ευφορίας και αναίτιους θορυβώδεις γέλωτες. Ο χρήστης κατά τη χρονική αυτήν περίοδο δεν έχει ακριβή αίσθηση του χρόνου ούτε σαφή συνείδηση του χώρου που βρίσκεται. Έτσι, εύκολα και αναίτια γίνεται επιθετικός και θρασύς. Παρουσιάζει κατακόκκινα μάτια. Το άσπρο του ματιού είναι κόκκινο σαν να πάσχει από σοβαρή επιπεφυκίτιδα. Τα πάντα επιλύονται αξιόπιστα και εύκολα αρκεί σε κάθε σοβαρό τροχαίο να εξετάζονται έγκαιρα τα αέρια της αναπνοής, το αίμα και τα ούρα του οδηγού. Έως ότου ωστόσο γίνουν αυτά πραγματικότητα, εκατοντάδες «αθώοι» θα χάνονται κάθε χρόνο στους πλέον αιματοβαμμένους δρόμους της Ευρώπης.·
Τv ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: