Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ναι ή όχι αντιβιοτικά στις ιώσεις;





Ναι ή όχι αντιβιοτικά στις ιώσεις;
"Βήχας - πονόλαιμος - συνάχι, ιός είναι, θα περάσει". Αυτή είναι συνήθως η βασική οδηγία όταν έχουμε προσβληθεί από συνάχι, πονόλαιμο, καταρροή. Στην πλειονότητα τους είναι ιογενείς λοιμώξεις, οι περισσότερες από τις οποίες θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε διάστημα μικρότερο ή μεγαλύτερο των τριών ημερών.
Γράφει η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η χρήση αντιβιοτικών ενδείκνυται αποκλειστικά για τη θεραπεία των λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια, όχι από ιούς, και είναι ό,τι χειρότερο για τις ιώσεις. Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν λοιμώξεις με συμπτώματα όπως καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο και χαμηλό πυρετό. Τα μόνα φάρμακα που χρειάζεται ο ασθενής είναι παυσίπονα και αντιπυρετικά. Κάποιες φορές, όμως, σε άτομα τρίτης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιασθεί με αντιγριπικό εμβόλιο ή όταν η άμυνα του οργανισμού είναι μειωμένη, μπορεί να δημιουργηθούν παρενέργειες. Στην περίπτωση που ο πυρετός κατά τη διάρκεια της ίωσης γίνει υψηλός, γεγονός που χαρακτηρίζει τις μικροβιακές λοιμώξεις, τότε ο ασθενής, σύμφωνα με τον γιατρό, ίσως χρειαστεί αντιβίωση.
Τι προκαλεί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών;
Η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών, όπως όταν τα λαμβάνουμε σε ιώσεις, δίνει την ευκαιρία σε μικρόβια που φιλοξενούνται στο σώμα, και αποτελούν τΙς λεγόμενες φυσιολογικές χλωρίδες μας, να αναπτύξουν κώδικες αντοχής στα χορηγούμενα αντιβιοτικά. Επομένως, όσο και αν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέα αντιβιοτικά, τα "έξυπνα" μικρόβια θα βρίσκουν τρόπο να αναπτύξουν αντοχή και σε αυτά. Μακροπρόθεσμα δε, θα δημιουργηθούν μικρόβια που δεν θα σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά, τα όπλα που έχουμε στη διάθεση μας.
Γι' αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
  Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ θεραπεύουν ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων.
  Οι απλές λοιμώξεις στην πλειονότητα τους αποθεραπεύονται από μόνες τους.
  Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.
  Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά, αλλά απλά παυσίπονα.
TIP
• Η χώρα μας είναι πρώτη στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην Ευρώπη. Οι Έλληνες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να επιστρέψουν στην εποχή που απλές λοιμώξεις οδηγούσαν στον θάνατο, και αυτό εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.
• Είναι λάθος η άποψη ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται ώστε μια ιογενής λοίμωξη να μην εξελιχθεί σε μικροβιακή. Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ προλαμβάνουν μια μικροβιακή λοίμωξη.
"ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: