Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ: Το Ποτάμι στην κυβέρνηση

Το Ποτάμι στην κυβέρνηση


Αν νομίζετε ότι αυτές οι εκλογές γίνονται επειδή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης άφησε τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς πραγματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε είστε βαθιά νυχτωμένοι. Οι εκλογές αυτές γίνονται για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως απαιτούν οι Γερμανοί! Ειδικά ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε λυσσάξει να απολύσει ο Τσίπρας τον Καμμένο και στη θέση του να προσλάβει τον Σταύρο Θεοδωράκη. Το έλεγε δημόσια με κάθε ευκαιρία.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η είσοδος στη Βουλή των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου αυτή τη φορά. Μέσω των απροσδόκητων εκλογών, επομένως, οι ΑΝΕΛ θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση χωρίς να τους διώξει φανερά ο Τσίπρας. Κατόπιν, υπακούοντας στη λαϊκή θέληση ο Αλέξης θα φτιάξει μια τυπικά κεντροαριστερή, αλλά πλήρως μνημονιακή κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Θα μπει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, μετά την απόφαση - δώρο προς τη Φώφη Γεννηματά του Γιώργου Παπανδρέου. Δύο μόλις 24ωρα μετά την ομόφωνη απόφαση του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, του ΚΙΔΗΣΟ, να κατεβεί αυτόνομα στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος ανακοίνωσε ότι δεν θα το κατεβάσει! Ηταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 2 προς την 3 Σεπτέμβρη - την επέτειο δηλαδή της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτή η κίνηση αυξάνει βάσιμα τις ελπίδες του ΠΑΣΟΚ να υπερβεί το 3% και να μπει στη Βουλή.

Στην κυβέρνηση μπαίνει αυτομάτως το ΠΑΣΟΚ, αν μπει στο Κοινοβούλιο! Οσο εξωφρενικό και αν ακούγεται αυτό, ισχύει απολύτως. Ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ «τρυπώσει» στη Βουλή με 3,1%, οι κυβερνητικοί θώκοι θα περιμένουν τους έστω έναν - δύο υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος είναι απλούστατος: η είσοδος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή διασώζει ως πρωθυπουργό τον Τσίπρα!

Αποτυχία του ΠΑΣΟΚ να πάρει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% και να μπει πάλι στη Βουλή, σημαίνει υποχρεωτικά συγκρότηση κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και φυσικά το Ποτάμι. Μόνο που τότε δεν είναι καθόλου απίθανο, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, πρωθυπουργός να μην είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά κάποιο άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ! Περί αυτών όμως μόνο αφού έχουμε στα χέρια μας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ανοίγει την πόρτα προς κυβερνητικές συνεργασίες τέτοιου τύπου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση του τέως υπουργού Νίκου Βούτση στον ραδιοσταθμό Βήμα FM ήταν αποκαλυπτική, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το Ποτάμι ή και το ΠΑΣΟΚ: «Το αποτέλεσμα των εκλογών θα εγκύψουμε όλοι να το εξετάσουμε διότι σε άλλες εκλογές δεν πρόκειται να πάμε» είπε. Διευκρίνισε τι εννοεί: «Το "μόνοι μας" προφανώς θα έχει ελαστικότητες... Μπορεί δηλαδή πολιτικές δυνάμεις που δεν θα έχουν έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο ή διαφορετικές πολιτικές δεσμεύσεις να είμαστε υποχρεωμένοι -τότε, όμως, επαναλαμβάνω- να τις αφουγκραστούμε». Τι εννοεί ο ποιητής; Πόσος δρόμος χωρίζει το να «αφουγκραστούμε» άλλες πολιτικές δυνάμεις από το να «συγκυβερνήσουμε μαζί τους» θα το διαπιστώσουμε σε δεκαπέντε μέρες.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64245139

Δεν υπάρχουν σχόλια: