Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

«Ασπίδα» για την καρδιά


«Ασπίδα» για την καρδιά

Από τι θωρακίζει τον οργανισμό το μαγνήσιο και ποιο είναι το «αντίδοτο» στην υπομαγνησιαιμία

Από τον Δρ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Το μαγνήσιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που «προστατεύει» τη λειτουρ­γία της καρδιάς. Αποτελεί σημαντικό ενεργογόνο (ενεργοποιητικό) ιόν, όπως το ασβέστιο. Λαμβάνει μέρος στη λειτουργία πολλών ενζύμων που ε­μπλέκονται στις αντιοξειδωτικές (αντιγηραντικές) αντιδράσεις και στη μεταφορά των ενεργογόνων φωσφορικών ριζών. Η μυϊκή ενέργεια παράγεται από τις χημι­κές αντιδράσεις αυτών των φωσφορικών συμπλεγμάτων. Η νευροβιολογική δράση του μαγνησίου απευθείας στις νευρομυϊκές συνάψεις θυμίζει τη δράση ασβεστίου στη λειτουργία του μυϊκού συστήματος. Δυσλειτουργίες αυτών των μηχανισμών εκδηλώνονται με «κράμπες», μυϊκή κό­πωση, καρδιακές αρρυθμίες.

Ωστόσο, οι σημαντικές αυτές κατα­στάσεις σπάνια προκαλούνται αποκλει­στικά από διαταραχές των επιπέδων του μαγνησίου στο αίμα.

Περίπου το 50% του ολικού μαγνησίου του σώματος φυλάσσεται μέσα στα οστά σε αδιάλυτη (δύσχρηστη) μορφή. Ανάλογη ποσότητα, περίπου το 45% της  ολικής, προστατεύεται ενεργά μέσα στα κύτταρα ως ενδοκυττάριο κατιόν και μό­νον το εναπομείναν 5% κυκλοφορεί ως εξωκυττάριο κατιόν στο αίμα. Η διατήρη­ση αυτών των επιπέδων ισορροπεί βάσει των απορροφήσεων μαγνησίου από το έντερο και των απωλειών μαγνησίου με τα ούρα, καθώς τα υγιή νεφρά διαθέτουν, όταν υπάρχουν ανάγκες, μηχανισμούς να διακρατούν επιμελώς μέχρι το 97% του μαγνησίου που απεκκρίνεται από αυτά.

Τα συνήθη συμπτώματα της υπομαγνησιαιμίας είναι μυϊκή αδυναμία, μυϊκές κράμπες, αρρυθμίες και τρόμος.

Ωστόσο τα συμπτώματα αυτά είναι τό­σο συχνά και σε άλλες κοινές παθήσεις, οπότε η πιθανότητα ύπαρξης πραγματι­κής υπομαγνησιαιμίας πρέπει να επιβε­βαιώνεται πάντα με τον έλεγχο των επι­πέδων αίματος μαγνησίου και ουδέποτε επί των αναφερομένων συμπτωμάτων. Η επαλήθευση δηλαδή της υπομαγνησιαιμίας πρέπει να επιβεβαιώνεται πά­ντα πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου.

Οι διαβητικοί και οι υπερήλικες είναι συνήθως οι ασθενείς που εμφανίζουν υπομαγνησιαιμία. Οι πρώτοι παρουσι­άζουν μια χαρακτηριστική ειδική αδυναμία στον μεταβολισμό του μαγνησί­ου. Οι δεύτεροι πιθανότατα λόγω κακής διατροφής.

Ωστόσο η μακροχρόνια ανεπάρκεια μαγνησίου προκαλεί και μείωση των επιπέδων βιταμίνης Ε στο σώμα. Επίσης τα μιτοχόνδρια, τα ενεργειακά εργαστήρια των κυττάρων μας, υπολειτουργούν επί υπομαγνησιαιμίας. Αυτή η κατάσταση προκαλεί προβλήματα στον ρυθμό της καρδιάς, έκτακτες συστολές.

Ο μίτος της Αριάδνης, δηλαδή το φάρ­μακο για να βρει κανείς διέξοδο από τις περίπλοκες καταστάσεις που δημιουργεί η υπομαγνησιαιμία είναι: ξηροί καρποί. Το «μυστικό» που χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους που παρουσιάζουν τη μικρότερη συχνότητα καρδιακών παθή­σεων. Οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φου­ντούκια, φιστίκια, καρύδια και κάσιους) είναι μοναδικά αντιγηραντικά και καρδιοπροστατευτικά. Σκεφτείτε ότι σας προ­σφέρουν σε μια «μπουκιά» τα πολύτιμα κατιόντα (μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο), τα ωφέλιμα αντιοξειδωτικά Ω3 και συγχρό­νως μεγάλες ποσότητες βιταμίνης, της αντιγηραντικής Ε.
TV ΕΘΝΟΣ ·


Δεν υπάρχουν σχόλια: