Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία κατά της ψωρίασης

Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι ο πιο συχνός τύπος της νόσου. Εμφανίζεται με τη μορφή ερυθηματωδών πλακών που καλύπτονται από αργυρόχρωα λέπια. Οι συχνότερες θέσεις εντόπισης των ανωτέρω βλαβών είναι οι αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής.



ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΠΡΕΜΙΛΑΣΤΗ
Ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία κατά της ψωρίασης

Η ψωρίαση αφορά πάνω από 120 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Μπορεί να εμφανιστεί εξίσου και στα δύο φύλα, καθώς και σε κάθε ηλικία

Του Παντελή Παναγάκη, 
δερματολόγου - αφροδισιολόγου, 
διευθυντή ΕΣΥ, νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»

Η ΨΩΡΙΑΣΗ είναι μια φλεγμονώδης νόσος που προκαλείται μέσω διαταραχής της φυσικής ανοσίας. Με τα σημερινά δεδομένα, η ψωρίαση θεωρείται μια συστηματική νόσος που περικλείει δερματικές βλάβες, συχνά συμμετοχή των αρθρώσεων με τη μορφή της ψωριασικής αρθρίτιδας και χαρακτηριστικά συνοδά νοσήματα. Αποτελεί μία χρόνια υποτροπιάζουσα πάθηση, η οποία ποικίλλει ως προς τη βαρύτητα από ελάσσονες εντοπισμένες πλάκες έως πλήρη κάλυψη του σώματος. Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι ο πιο συχνός τύπος ψωρίασης. Σχεδόν το 80% των ατόμων που αναπτύσσουν ψωρίαση έχουν ψωρίαση κατά πλάκας, η οποία εμφανίζεται με τη μορφή ερυθηματωδών πλακών που καλύπτονται από χαρακτηριστικά αργυρόχρωα λέπια.
Οι συχνότερες θέσεις εντόπισης των ανωτέρω βλαβών είναι οι αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Οι χαρακτηριστικές αυτές βλάβες του δέρματος αποτελούν μία δυσάρεστη εικόνα και έχουν σημαντικά αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Η νόσος είναι πολυπαραγοντική, με κληρονομική προδιάθεση και ανοσολογική συσχέτιση, ενώ διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως τραύμα, λοίμωξη ή φαρμακευτικές αγωγές, μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για την εμφάνιση της νόσου στα άτομα με προδιάθεση. Υπολογίζεται ότι η ψωρίαση αφορά το 1% έως 2% του γενικού πληθυσμού -περισσότεροι από 120 εκατ. άνθρωποι- σε όλο τον κόσμο. Η νόσος παρουσιάζεται εξίσου και στα δύο φύλα. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες αλλά είναι σπάνια στην παιδική ηλικία και πιο συχνή στους ενηλίκους. Η έναρξη της νόσου φαίνεται να έχει δύο κορυφώσεις: Μεταξύ των ηλικιών 30 έως 39 και μεταξύ 50 έως 69 ετών. Η κληρονομικότητα συμμετέχει στην εμφάνιση ψωρίασης, αν και τα παιδιά ενός γονιού με ψωρίαση, μπορεί να μην την εμφανίσουν ποτέ. Επιπρόσθετα, έως και το 30% των ασθενών με ψωρίαση μπορεί να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα. Η ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία επίσης οφείλεται στη διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, χαρακτηρίζεται από διόγκωση και ευαισθησία των αρθρώσεων, καθώς και χαρακτηριστική πρωινή δυσκαμψία.
Δεν είναι μεταδοτική
Οι αντιδράσεις του κοινωνικού περίγυρου στην εικόνα του δέρματος με τις χαρακτηριστικές βλάβες οδηγούν πολλούς ασθενείς σε απομόνωση και σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης άγχους, ακόμη και κατάθλιψης. Σε διάφορες μελέτες φαίνεται ότι σχεδόν έξι στους δέκα ασθενείς έχουν πρόβλημα με την ερωτική τους ζωή λόγω της ψωρίασης, ενώ ο ένας στους τρείς αισθάνεται ότι οι άλλοι τον αποφεύγουν στη διάρκεια περιόδων έξαρσης της νόσου. Σχεδόν όλοι, εξάλλου, έρχονται συστηματικά αντιμέτωποι με την άγνοια του κόσμου.
Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, ούτε οφείλεται σε κάποιον ιό ή σε κάποιο μικρόβιο. Επίσης δεν είναι κάτι παροδικό, έχει χρόνια πορεία, με χαρακτηριστικές υφέσεις και εξάρσεις. Μέχρι σήμερα η νόσος δεν θεωρείται ιάσιμη, αλλά με τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές οι ασθενείς μπορούν να επιτύχουν μεγάλες περιόδους ύφεσης. Η απρεμιλάστη είναι μία νέα από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων, αλλά και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, για ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Είναι η πρώτη από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία στα τελευταία 20 έτη που λαμβάνει έγκριση για ασθενείς με ψωρίαση και τα τελευταία 15 έτη που λαμβάνει έγκριση για την ψωριασική αρθρίτιδα. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της απρεμιλάστης τεκμηριώθηκε από τα δεδομένα που προέκυψαν από το εκτενές πρόγραμμα κλινικών μελετών PALACE και ESTEEM με τη συμμετοχή περισσότερων των 3.100 ασθενών παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η απρεμιλάστη κατέδειξε θεραπευτικό όφελος που διατηρείται σε βάθος χρόνου, σε πολλαπλές εκδηλώσεις της ψωρίασης, συμπεριλαμβανομένων των δύσκολων ως προς την αντιμετώπιση περιοχών όπως το τριχωτό της κεφαλής και οι όνυχες, στο ενοχλητικό αίσθημα του κνησμού, αλλά και σε διάφορες μετρήσεις για την ποιότητα ζωής. Επιπλέον, και στην ψωριασική αρθρίτιδα υπήρξε βελτίωση σε πολλές παραμέτρους της νόσου, όπως στις διογκωμένες και ευαίσθητες αρθρώσεις, καθώς επίσης στη δακτυλίτιδα και την ενθεσίτιδα. Παράλληλα, η απρεμιλάστη έχει ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας, που τη διαφοροποιεί από τις υπάρχουσες θεραπείες, καθώς δεν υπάρχει απαίτηση για διαγνωστικό έλεγχο πριν από την έναρξη της θεραπείας ή για εργαστηριακή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η απρεμιλάστη είναι πλέον διαθέσιμη και στους Έλληνες ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: