Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ - ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ




ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ
Η Νότια Εύβοια διεκδικεί με αξιώσεις ένα κομμάτι από τον τουρισμό του νησιού, προτάσσοντας την αυθεντικότητα της ορεινής φύσης της περιοχής, τα ανεμοδαρμένα χωριά του Κάβο Ντόρο και τα μοναδικά θαλασσινά τοπία της.


Μικρές δυσπρόσιτες παραλίες θα δείτε σε αρκετά σημεία καθώς οδηγείτε.

Αφετηρία για την εξερεύνηση του Ευβοϊκού Νότου θα είναι η Κάρυστος. Αφήνοντας πίσω σας τον οικισμό με προορισμό τα απομακρυσμένα χωριά του Κάβο Ντόρο και τις παραλίες τους, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι τμήματα του οδικού δικτύου είναι χωματόδρομοι, η σήμανση είναι ελλιπής και φροντίστε να έχετε αρκετή βενζίνη στο ρεζερβουάρ σας.
Το χωριό Μετόχι, 6 χλμ. Ανατολικά της Καρύστου, είναι το πρώτο που θα συναντήσετε. Μια ελικοειδής ασφάλτινη λωρίδα οδηγεί κατόπιν στον οικισμό Πλατανιστό, πνιγμένο στην οργιώδη βλάστηση των ανατολικών πλαγιών του όρους Όχη. Περίπου 6 χλμ. αργότερα, κοντά στο αιολικό πάρκο «Αντιάς Α'», η άσφαλτος τελειώνει και ξεκινούν οι χωματόδρομοι (βατοί στο σύνολο τους).
Τα χωριά Αντιάς και Κόμπο, που απέχουν μεταξύ τους περί τα 4 χλμ. είναι οι επόμενοι δύο οικισμοί, ενώ μια μικρή ασφάλτινη διαδρομή 5 χλμ. ενώνει το Κόμιτο με το Καψούριο. Στη χωμάτινη διαδρομή που ακολουθεί υπάρχουν απανωτές στροφές, αλλά η άγρια ομορφιά του τοπίου συναρπάζει.

  Η μικρή υπέροχη παραλία των Καλλιανών.

Διατρέχοντας τους αραιοδομημένους κτηνοτροφικούς οικισμούς Δρυμανάριο, Θύμιο και Ζαχαρία, προσεγγίζετε τον Πρινιά. Αφού περάσετε μέσα από τον λιλιπούτειο οικισμό, στη διασταύρωση ακολουθήστε την πινακίδα με κατεύθυνση την τοποθεσία Γκρόπα (δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο αυτό, αφού από εδώ ξεκινούν τρείς δρόμοι). Ο κατηφορικός χωματόδρομος, μετά 5 χλμ. αγγίζει την ακτογραμμή, απέναντι ακριβώς από τη μικρή βραχονησίδα Αράπης, και τερματίζει στην περιοχή του ακρωτηρίου Καφηρέα(Κάβο Ντόρο), μπροστά στο ανεμοδαρμένο ξωκλήσι του Αγίου Γρηγορίου.
Επιστροφή στον Πρινιά και πορεία προς τους οικισμούς Σχίζαλη, Σωτήρα, Αγαθό και Καλλιανοί. Ο χωμάτινος άξονας κινείται στην «κόψη» της βουνοπλαγιάς. Στους Καλλιανούς, η ταλαιπωρία του χωματόδρομου ξεχνιέται μπροστά στη θέα της ομώνυμης λευκής παραλίας, που απλώνεται στην έξοδο του φαραγγιού Δημοσάρη.
Στη συνέχεια φτάνετε στον Άγιο Δημήτριο, μπαίνετε σε άσφαλτο, ενώ οι δασωμένες πλαγιές και τα φαράγγια της Δυτικής Όχης πρωταγωνιστούν στη διαδρομή προς τα χωριά Παραδείσι και Κατσαρώνι. Η Κάρυστος σας περιμένει μόλις 9 χλμ. ανατολικά του Κατσαρωνίου.

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ 


 Το ενετικό κάστρο της Καρύστου.

Σήμα κατατεθέν της Καρύστου αποτελεί το Μπούρτζι, ένας βενετσιάνικος πύργος του 13ου αιώνα, ενώ ο ναός στο κέντρο της πόλης είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Στον ορεινό οικισμό Μύλοι, 4 χλμ. από το κέντρο της Καρύστου, δεσπόζει το Καστέλο-Ρόσο (Κόκκινο Κάστρο), ένα ενετικό φρούριο του 13ου αιώνα, κτισμένο στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης Αχαΐας. Λίγο πάνω από τους Μύλους, στη θέση Κολώνες, βρίσκεται το αρχαίο ρωμαϊκό λατομείο.
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: