Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Από ποια ηλικία χρειάζεται μαξιλάρι το παιδί




Από ποια ηλικία χρειάζεται μαξιλάρι το παιδί

του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 
Φυσικοθεραπευτή, Θεραπευτή Bowtech 
www.bowtechcenter.com

Πολλοί γονείς –και ιδιαίτερα οι νέοι– ανησυχούν για το πώς πρέπει να κοιμάται το παιδάκι τους. Επίσης, θέλουν να γνωρίζουν ποια είναι η κατάλληλη στάση και από πότε θα ήταν κατάλληλο να αρχίσει τη χρήση του μαξιλαριού.
Σήμερα, η κυρίαρχη επιστημονική άποψη είναι τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα ή στη δεξιά πλευρά τους. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ποτέ οποιοδήποτε μαξιλάρι κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού, γιατί υπάρχει κίνδυνος μοιραίου ατυχήματος λόγω ασφυξίας.
Το άρθρο αυτό, λοιπόν, θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις και να καλύψει την ανησυχία των γονέων για το μικρό αγγελούδι τους.
Σε ποια στάση πρέπει να κοιμάται;
Είναι γνωστό σε όλους πλέον, ότι το νεογέννητο βρέφος πρέπει να κοιμάται σε πλάγια θέση. Έτσι, προστατεύεται από την πιθανότητα αναρροφήσεων –όταν είναι ανάσκελα– ή από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου –όταν είναι μπρούμυτα– στο κρεβάτι του. Αυτό ισχύει για τους πρώτους 4-5 μήνες της ζωής του. Μετά από αυτή την ηλικία, αποκτά έλεγχο του κεφαλιού και μπορεί σταδιακά να γυρίζει από τη μία θέση στην άλλη.

Από πότε πρέπει να χρησιμοποιεί μαξιλάρι;

  • Καλό θα ήταν μέχρι τα δύο χρόνια να μην χρησιμοποιεί μαξιλάρι.

Διότι:
1. Εγκυμονεί κίνδυνο για πνιγμό.
2. Το παιδί με το που θα γεννηθεί δεν έχει έλεγχο του κορμού και της κεφαλής. Θα τον αποκτήσει σταδιακά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Η χρήση μαξιλαριού θα «κλείδωνε» το κορμάκι του σε μία θέση, αφού αδυνατεί να γυρίσει.
3. Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, περνάει τουλάχιστον 18 ώρες της ημέρας στο κρεβάτι. Συνεπώς, μια κακή στάση θα επηρέαζε την ανάπτυξη αλλά και την ηρεμία του, που είναι απαραίτητη για να έχει καλύτερο ύπνο.
4. Η σπονδυλική στήλη είναι μικρή και εύπλαστη και το μαξιλάρι θα δημιουργούσε κακή στάση του σώματος από τη διαφορά ύψους κεφαλιού - σπονδυλικής στήλης.
5. Δεν είναι ακόμη ανεπτυγμένα τα φυσιολογικά κυρτώματα –καμπύλες της σπονδυλικής στήλης, όπως η αυχενική λόρδωση κ.α.– και η χρήση μαξιλαριού θα μπορούσε να προκαλέσει «στρες» στην σπονδυλική στήλη.
Για το διάστημα αυτό, λοιπόν, μέχρι τα δύο του χρόνια, καλό θα ήταν να τοποθετούμε μια πετσετούλα κάτω από το κεφάλι, η οποία είναι χρήσιμη και για λόγους υγιεινής (ιδρώτας, σάλια). Όσο θα μεγαλώνει μπορούμε να την αλλάζουμε χρησιμοποιώντας μια «παχύτερη», αφού θα αναπτύσσεται και θα ψηλώνει με αυξημένο ρυθμό.

  • Έπειτα από τα δύο χρόνια μπορεί να χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο παιδικό μαξιλάρι.

Διότι:
1. H σπονδυλική του στήλη και ιδιαίτερα η αυχενική του μοίρα θα έχει αρχίσει να αναπτύσσει το φυσιολογικό της κοίλωμα –λόρδωση– και χρειάζεται ένα μαξιλάρι για να βοηθάει στη διατήρησή του.
2. Ένα κατάλληλο μαξιλάρι δεν θα του επιτρέπει να κοιμάται μπρούμυτα. Αυτή η θέση είναι παθολογική για τον αυχένα, τον στρεσάρει.
3. Θα το βοηθήσει να αρχίσει να αποκτάει σωστές συνήθειες ύπνου. Παράλληλα, η χρήση κατάλληλου μαξιλαριού από αυτή την ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για το παιδί μας. «Έξις δευτέρα φύσις» (η συνήθεια είναι δεύτερη φύση), όπως λέει και το ρητό.
4. Το σώμα μας έχει μνήμη. Συνεπώς, ό,τι «εικόνες» θα έχει αποκτήσει από αυτή την ηλικία, θα το ακολουθούν στον ύπνο και στην ενήλικη ζωή του.

  • Μετά τα πέντε χρόνια μπορούμε να προμηθευτούμε ένα κατάλληλο παιδικό, ανατομικό μαξιλαράκι.

Καλό είναι να έχει κυματιστό σχήμα, αντίστοιχο της καμπύλης –λόρδωσης του αυχένα από αφρό μνήμης (memory foam). Το συγκεκριμένο υλικό παίρνει το σχήμα της περιοχής με την οποία έρχεται σε επαφή.
Η σωστή ανάπτυξη και οι καλές συνήθειες ύπνου αποτελούν μια μορφή επένδυσης για το παιδί σας, όπως ένα πρόγραμμα αποταμίευσης για τις μελλοντικές σπουδές του. Γι’ αυτό πρέπει να αρχίσετε από τώρα να «αποταμιεύετε», ώστε το παιδί σας μεγαλώνοντας να έχει την καλύτερη ανάπτυξη και υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: