Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ



ΙΣΤΟΡΙΑ
23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Η πόλη του Αιγίου και της Καλαμάτας απελευθερώνονται από τους Τούρκους


Η απελευθέρωση του Αιγίου


Στις 23 Μαρτίου 1821 ο Ανδρέας Λόντος κήρυξε την Επανάσταση στη Βοστίτσα (Αίγιο), την οποία εγκατέλειψαν οι Τούρκοι κάτοικοί της. Οι πρόκριτοι του Αιγίου αν και διέθεταν, με μυστική στρατολόγηση, οργανωμένο στρατιωτικό σώμα 400 ανδρών, δεν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσουν, διότι όταν οι Τούρκοι της περιοχής πληροφορήθηκαν τα επαναστατικά γεγονότα των Καλαβρύτων, ανησύχησαν για την τύχη τους και με δεδομένο ότι η πόλη δε διέθετε ασφαλές οχυρό επιδίωξαν διαπραγματεύσεις για την ασφαλή αποχώρησή τους. Οι πρόκριτοι της περιοχής όχι μόνο δεν τους εμπόδισαν, αλλά και τους διευκόλυναν, προκειμένου να προστατεύσουν τους κατοίκους από τυχόν αντεπιθέσεις. Μόλις έφυγαν οι Τούρκοι, έσπευσε ο οπλαρχηγός Ανδρέας Λόντος και ύψωσε στο Αίγιο την πρώτη ελληνική επαναστατική σημαία, κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση.

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας

Τον Μάρτιο του 1821 στην Μάνη επικρατούσε Επαναστατικός αναβρασμός. Ο Κολοκοτρώνης βρισκόταν ήδη στην Καρδαμύλη και οι Φιλικοί είχαν πετύχει να κάμψουν τις αντιρρήσεις του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη σχετικά με το άκαιρο του ξεσηκωμού και να τον πείσουν ότι είχε έλθει πλέον η ώρα του ξεσηκωμού.


Ήδη από τα μέσα του μηνός Μαρτίου είχε φθάσει ένα πλοίο φορτωμένο με πολεμοφόδια, που τα έστειλαν οι Φιλικοί της Σμύρνης. Το καράβι έφθασε στο λιμάνι του Αλμυρού, έξω από την Καλαμάτα και ο Νικηταράς μαζύ με τον Αναγνωσταρά και τους άνδρες τους ανέλαβαν να μεταφέρουν το πολύτιμο φορτίο σε ασφαλές μέρος.


Οι οθωμανικές αρχές της Καλαμάτας πληροφορήθηκαν το γεγονός και ενεργώντας αφελώς ζήτησαν να μάθουν από τους προκρίτους για το περιεχόμενο του φορτίου και τους λόγους για τους οποίους συνοδεύεται από ενόπλους. Αυτοί τους απάντησαν ότι οι ένοπλοι είναι χωρικοί που συνοδεύουν φορτία λαδιού για το φόβο των ληστών. Ο βοεβόδας της Καλαμάτας Σουλεϊμάν αγάς Αρναούτογλου πείσθηκε και ζήτησε τη βοήθεια των Μανιατών, που έστειλαν στην πόλη 150 άνδρες, υπό τον Ηλία Μαυρομιχάλη (20 Μαρτίου).


Όμως από τις 17 Μαρτίου, ήδη, οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, είχαν υψώσει τη σημαία της επανάστασης στην Τσίμοβα, (σημερινή Αρεόπολη) της Λακωνίας. Ο παπάς του χωριού μάλιστα όρκισε και ευλόγησε τα όπλα των καπεταναίων και των παλικαριών τους στην Εκκλησία των Ταξιαρχών. Έτσι οι ατίθασοι Μανιάτες ξεκίνησαν την Επανάσταση, οκτώ μέρες πριν από τη συμβατική της έναρξη.


Αμέσως μετά, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και ο Γιατράκος ξεκίνησαν για τον Μιστρά και τη Μονεμβασιά, ενώ ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες για την Καλαμάτα. Εν τω μεταξύ, στο άλλο άκρο της Πελοποννήσου σημειώνεται η πρώτη επαναστατική ενέργεια του Αγώνα, με την πολιορκία των Καλαβρύτων (21 Μαρτίου), την οποία υπερασπίζεται για λογαριασμό των Οθωμανών ένας άλλος Αρναούτογλου, ο Ιμπραήμ.

Οι Μανιάτες έφθασαν έξω από την Καλαμάτα στις 22 Μαρτίου και κατέλαβαν τους γύρω λόφους. Τότε μόνο ο αγάς της πόλης κατάλαβε τι συνέβαινε αλλά ήταν αργά για να διαφύγει στην Τριπολιτσά, καθώς η Καλαμάτα ήταν ολόγυρα αποκλεισμένη. Αποφάσισε λοιπόν να αντισταθεί με τους Τούρκους της πόλης.

Όταν το πρωί της 23ης Μαρτίου 1821 οι επαναστάτες εισήλθαν στην Καλαμάτα, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ζήτησε από τον Αρναούτογλου να παραδοθεί, τονίζοντας του το μάταιο της προσπάθειας του.Πράγματι, ο αγάς παρέδωσε στους επαναστάτες με πρωτόκολλο την πόλη και τον τουρκικό οπλισμό.Το μεσημέρι, μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, οι ιερείς ευλόγησαν τις σημαίες και όρκίσαν τους αγωνιστές.


Επακολούθησε σύσκεψη των οπλαρχηγών, που αποφάσισαν, για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα, τη δημιουργία μιας επαναστατικής επιτροπής, την οποία ονόμασαν «Μεσσηνιακή Γερουσία». Η ηγεσία της ανατέθηκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που έφερε τον τίτλο Αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού. Την ίδια μέρα, η «Μεσσηνιακή Γερουσία», με Προκήρυξη της προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, γνωστοποίησε ότι οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους.


Πηγές:
http://www.asxetos.gr/libView.aspx?s=150&sc=163
http://sansimera.gr/archive/articles/show.php?id=234&feature=H_apeleftherosi_tis_Kalamatas

Δεν υπάρχουν σχόλια: