Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ


Η σημερινή "ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ" είναι αφιερωμένη στην συνδικαλίστρια ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα γεννήθηκε το 1964 στην παραδουνάβια πόλη Σιλίστρα, στη βορειοανατολι­κή Βουλγαρία. Σπούδασε κι έκανε μετα­πτυχιακά στην ιστορία και την αρχαιο­λογία.


Στη χώρα της ερωτεύτηκε κι έκα­νε ένα παιδί. Στη δική μας ήρθε όταν ο γιος της εμφάνισε ένα σοβαρό πρόβλημα καρδιάς, το οποίο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί εκεί. Το 2001 έφτασε εδώ με τη μητέρα της και το παιδί της. Ο οικογε­νειακός σήμερα φίλος της και συμπατρι­ώτης Θοδωρής Ποπόφ, που δούλευε στο Ωνάσειο, ανέλαβε να τη συστήσει στους ειδικούς γιατρούς. Μετά την επέμβαση, ο γιος της Εμμανουέλ, που σήμερα πη­γαίνει Ε' Δημοτικού, έπρεπε να παρακο­λουθείται, γι' αυτό κι εκείνη έψαξε μια δουλειά με ένσημα. Η μητέρα της —που εργαζόταν ήδη εκεί— την έφερε σε επαφή με την εταιρεία καθαρισμού ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε., όπου και προσλήφθηκε.


«Η φύση της δουλειάς δεν την ενοχλούσε καθό­λου, είναι ένας άνθρωπος καλλιεργημέ­νος και όποιος είναι καλλιεργημένος δεν στέκεται στο αν θα πιάσει μια σφουγγα­ρίστρα. Και στη Βουλγαρία, άλλωστε, α­ναγκάστηκε να κάνει δουλειές άσχετες με τις σπουδές της. Άνοιξε ένα κατάστη­μα με ρούχα, δούλεψε σε ένα εργοστάσιο με χαρτικά... Η Κωνσταντίνο είναι μια μορφωμένη, πολύ έξυπνη, με οράματα για τον κόσμο. Είναι ένα άτομο στα 100». Αυτά λένε για τη γραμματέα της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών οι φίλες της από το σωματατείο.


Η Κωνσταντίνα Κούνεβα έπεσε θύμα ενός πληρωμένου εγκάθετου για να της κλείσουν το στόμα να μην μιλά, να μην αγωνίζεται για τα δίκαια των εργαζομένων.


Όταν την ρώτησαν ενώ σφάδαζε στο δρόμο "γιατί σου το έκαναν αυτό, κορίτσι μου-εκείνη απάντησε « γιατί είμαι συνδικαλίστρια» λέει η Δάφ­νη Βαγιανού, μία εκ τωνδύο δικηγόρων της.


«Η Κωνσταντίνο πρωταγω­νίστησε σε ένα ζουγκλοειδές τοπίο εργασιακών σχέσεων. Μπήκε στο στό­χαστρο γιατί συγκέντρω­νε πολλά χαρακτηριστικά: περήφανη, συγκροτημένη, δεν μίλαγε αν πρώτα δεν είχε επεξεργαστεί τα ε­πιχειρήματα της, νέα, μετανάστρια, μια γυναίκα αξιοπρόσεχτη. Όλα αυτά δημι­ούργησαν ένα σύνολο που κάποιους τους απείλησε, τους θορύβησε, τους θύμωσε... Η δολοφονική επίθεση εναντίον της εί­ναι μία από τις πιο βάρβαρες και απάν­θρωπες που έχω συναντήσει στα πολλά χρόνια που δουλεύω. Αυτό που σοκάρει είναι το μέγεθος της πράξης, το μέσο, η ποσότητα αυτού και ο τρόπος — την ανά­γκασαν μέχρι και να το καταπιεί. Αρχικά, ο φάκελος που σχηματιζόταν έδειχνε μια εμμονή με τα προσωπικά της». «Η αστυνομία» συνεχίζει «ισχυριζόταν ότι εξέτασε όλους τους μάρτυρες. Ρωτή­σαμε αυτούς τους 10-15 ανθρώπους που την είδαν αμέσως μετά το συμβάν και ανακαλύψαμε ότι δεν εξετάστηκαν αρ­κετοί, ούτε όσο θα έπρεπε. Δεν γίνεται όμως μια τέτοια υπόθεση να αντιμετωπι­στεί ρουτινιάρικα, η έρευνα είναι δύσκο­λη και απαιτεί καλής ποιότητας δουλειά. Ο κόσμος των εργασιακών σχέσεων, με τα κυκλώματα ανάμεσα στα άλλα που προωθούν τους ξένους εργάτες, είναι πολυσύνθετος. Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι το αφεντικό της εταιρείας δεν έχει βγει αυτοτελώς να πει "τι είναι αυτά που υπονοείτε;", δεν διαρρη­γνύει τα ιμάτια του, δεν παίρνει τη θέση που θα έπρεπε».

Ο δεύτερος δικηγόρος, κος Κώστας Παπαδάκης, δήλωσε πρόσφατα πως η δολοφονική επίθεση εναντίον της έγινε από πληρωμένους μπράβους με στόχο να τη σκοτώσουν. Νωρίτερα, η εισαγγε­λέας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου είχε επιστρέψει το φάκελο της Κούνεβα ως ελλιπή και στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Σακελλάκος είχε παρέμβει, παραγγέλ­νοντας τη διερεύνηση τυχόν ατασθαλι­ών από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν εργολαβικά έργα καθαρισμού δημοσίων υπηρεσιών.

Τώρα, και αφού η δημόσια κατακραυγή γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, η αστυνομική ασφάλεια Αττικής βάζει στο μικροσκόπιο συγκεκριμένες εταιρείες ασφάλειας, όπου θεωρείται πι­θανό ότι εργάζονται οι δράστες. Στις 24/2, είδε το φως της δημοσιότητας πλη­ροφορία σύμφωνα με την οποία η αστυ­νομία έχει συλλάβει για τροχαίο ένα ά­τομο αλβανικής καταγωγής, πρώην ερ­γαζόμενο στην εργολαβική εταιρεία κα­θαρισμού ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ - είχε αναλάβει από κοινού με την ΟΙΚΟΜΕΤ το έργο καθαρισμού του ΗΣΑΠ το 2003. Λέγε­ται ότι κατά τη διάρκεια της εξέτασης του υπέπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με το πού βρισκόταν την περίοδο που έγινε η απόπειρα, καθώς και ότι την επομένη της δολοφονικής επίθεσης τηλεφώνησε στο σπίτι της Κούνεβα ρωτώντας πού εί­ναι και τι κάνει. Σύμφωνα με τη δικηγόρο της Κούνεβα, Δάφνη Βαγιανού: «Ο συλ­ληφθείς θα απολογηθεί αύριο. Το θέμα είναι να γίνει μια σωστή αξιοποίηση των πληροφοριών, να μάθουμε ποιες ακρι­βώς είναι αυτές οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε και αν είναι αληθινές».

Ο κόσμος δεν ξεχνά


Οι πορείες και οι δράσεις αλληλεγγύης σε όλες τις γειτονιές συνεχίζονται. Το περιοδικό Alèthéia της γαλλικής εφημερίδας "Libération" έχει αναρτήσει ηλεκτρονική αίτηση στο www.editions-lignes.com/Justice-pour-Constantina-Kouneva.html, συγκεντρώνοντας υπογραφές —α­νάμεσα τους και πολύ γνωστών προσώ­πων από τον ακαδημαϊκό και καλλιτεχνι­κό χώρο— για την τιμωρία των ενόχων.


Τώρα, όλος ο κόσμος γνωρίζει...


Για τις σκηνές που θυμίζουν express του μεσονυχτίου σε σταθμούς τρένων και σε εκατοντάδες άλλους χώρους. Γιατί την Κωνσταντίνο Κούνεβα και κάθε άλλη γυ­ναίκα στη θέση της την έχουμε δει χίλιες φορές, αλλά μέχρι τη δολοφονική επίθε­ση ποτέ δεν μας ενδιέφερε ποιες είναι και πώς ζουν αυτές οι «σκιές» που σιωπηλά μαζεύουν τα σκουπίδια μας.

Υ.Γ. Η Κωνσταντίνο συνεχίζει να μάχε­ται. Αυτή τη φορά για την ίδια της τη ζωή. Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν οι μετα­μοσχεύσεις των ζωτικών της οργάνων, ενώ μετά την τραχειοτομή κατάφερε και να μιλάει για ελάχιστα λεπτά την ημέρα χάρη σε ένα ειδικό μηχάνημα.

Απόσπασμα από την εφημερίδα "ATHENS VOICE"

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: