Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΑΡΚΑΔΙΑ - ΛΟΥΣΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ








-->
Ο Λούσιος είναι ένα ποτάμι, μικρό, μήκους είκοσι τριών (23) χιλιομέτρων που πηγάζει από το οροπέδιο της Καρκαλούς και εκβάλλει στην περιοχή της Καρύταινας
Σύμφωνα με την παράδοση και όπως αναφέρει και ο περιηγητής Παυσανίας, ο νεογέννητος Δίας, «λούστηκε» κρυφά από τον Κρόνο στις πηγές του ποταμού (Πηγές των Αθανάτων), από τις νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Μετά την περιοχή της Αρχαίας Γόρτυνος ονομάζεται Γορτύνιος, παίρνοντας το όνομά του από αυτήν. Τα νερά του διατηρούν την ίδια θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι και ο Παυσανίας θεωρούσε το Λούσιο σαν τον πιο κρύο ποταμό του γνωστού του κόσμου.
Ο ποταμός Λούσιος πηγάζει από την περιοχή της αρχαίας Θεισόας και από την κορυφογραμμή των βουνών των Λαγκαδίων, με ψηλότερη κορυφή το Ψηλό Βουνό (1.503μ.). Οι κυριώτερες πηγές του βρίσκονται κοντά στο χωριό Καρκαλού, και βορειότερα στην περιοχή του χωριού Καλονέρι, όπως και στη γειτονική θέση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής.
Τα δύο ρεύματα ενώνονται στο χωριό Καρκαλού και ο Λούσιος στη συνέχεια κατευθύνεται προς τα στενά της Καρκαλούς. Η διαδρομή του γίνεται μέσα από ιτιές, λεύκες και λυγαριές.
Το ποτάμι περνά δυτικά από τη Δημητσάνα και καταλήγει στον Αλφειό 2.5 χιλ. ΒΔ της Καρύταινας, έχοντας διανύσει 26 χιλιόμετρα και διασχύσει ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας. Το ποτάμι είναι ιδιαίτερα ορμητικό. Ακόμη τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες έχει μια ροή που φτάνει τα 8-9 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: