Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΓΙΑ ΤΟΝ NEIL ARMSTRONG - ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ







 Πέθανε ο αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ. Διαβάστε βιογραφικό του Νιλ Άρμστρονγκ και την κληρονομιά του στην ανθρωπότητα και δείτε το βίντεο ντοκουμέντο της προσελήνωσης.


Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, ο αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ γεννημένος στις 5 Αυγούστου του 1930, πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Είχε υποβληθεί σε εγχείρηση μπαϊπάς τον ίδιο μήνα, αλλά η καρδιά του τελευταίου των μεγάλων εξερευνητών τον πρόδωσε, λίγες ημέρες μετά τα γενέθλιά του, κάνοντας του δώρο το τελευταίο του ταξίδι στο αστέρια.

Ως διοικητής της αποστολής Απόλλων 11, ο Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε βόλτα στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969, και μετέδωσε πίσω στη Γη την ιστορική φράση: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Πέρασε περίπου τρεις ώρες περπατώντας στο φεγγάρι με τον αστροναύτη Edwin «Buzz» Aldrin.



Ο Νιλ Άρμστρονγκ και η γυναίκα του Κάρολ, παντρεύτηκαν το 1999, έμεναν στο σπίτι τους στο Cincinnati, προάστιο του Indian Hill και τα τελευταίτα χρόνια ζούσε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο το Φεβρουάριο είχε τιμήσει τον αστροναύτη John Glenn και την πεντηκοστή επέτειο που ο John Glenn έγινε ο πρώτος Αμερικανός που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το Μαϊο ο Νιλ Άρμστρονγκ συνάντησε τον Gene Cernan, τον τελευταίο άνθρωπο που περπάτησε στο φεγγάρι, στην αεροπορική βάση του ναυτικού Pensacola της Φλόριντα με σκοπό να υποστηρίξει την έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Αεροπορικής Ακαδημίας, που στόχο έχει να διδάξει μαθηματικά και φυσική σε παιδιά στο πλαίσιο μιας κατασκήνωσης αεροπορικού χαρακτήρα.

Η αποστολή Απόλλο 11 έμελε να είναι το τελευταίο ταξίδι του Νιλ Άρμστρονγκ στο διάστημα. Τον επόμενο χρόνο μετατέθηκε σε γραφειοκρατική θέση και έγινε ο υποδιευθυντής του τμήματος αεροναυπηγικής στο γραφείο προχωρημένης έρευνας και τεχνολογίας της ΝΑΣΑ.

Εγκατέλειψε τη συγκεκριμένη θέση o Νιλ Άρμστρονγκ ένα χρόνο αργότερα για να διδάξει ως καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati.

Δείτε το βίντεο από την προσελήνωση και ακούστε τη φράση του Νιλ Άρμστρονγκ που έμεινε στην ιστορία:

 

 

Neil Armstrong: Πιστεύαμε ότι είχαμε μόνο 50% πιθανότητες …

Ήταν 50% οι πιθανότητες προσελήνωσης στην πρώτη επιχείρηση το 1969 λέει ο Νιλ Άρμστρονγκ σε συνέντευξή του στην Ένωση Ορκωτών Λογιστών Αυστραλίας(!!)







Οι αστροναύτες της ιστορικής πτήσης Απόλλων 11 που κατέκτησε τη Σελήνη το 1969 πίστευαν ότι είχαν 50% πιθανότητες να επιτύχουν την προσελήνωση, διηγήθηκε ένας από την ομάδα τους, ο 82χρονος σήμερα Νιλ Άρμστρονγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ένωση Ορκωτών Λογιστών Αυστραλίας (CPA).



 

«Πίστευα ότι είχαμε 90% πιθανότητες να επιστρέψουμε σώοι στη Γη μετά την πτήση αυτή αλλά μόνο 50% πιθανότητες να προσεληνωθούμε κατά την πρώτη αυτή προσπάθεια», είπε ο 82χρονος Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο Φεγγάρι.

Ιδιαίτερα φειδωλός στις συνεντεύξεις, ο Άρμστρονγκ παραχώρησε πέρυσι μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη περίπου μιας ώρας στην Αυστραλιανή Ένωση Ορκωτών Λογιστών κατά τη διάρκεια μιας διαμονής του στη Αυστραλία. Η συνέντευξη διατίθεται στον ιστότοπο της ένωσης.

«Ένα μήνα πριν από την εκτόξευση του Απόλλων 11 είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχαμε προετοιμαστεί επαρκώς για να επιχειρήσουμε να κατεβούμε στην επιφάνεια» της Σελήνης, τόνισε.

Ο Άρμστρονγκ φέρεται να δέχτηκε κατ’ αρχήν να παραχωρήσει τη συνέντευξη στην CPA, γιατί ο πατέρας του ήταν κι αυτός ορκωτός λογιστής, εξήγησε ο πρόεδρος της ένωσης Αλεξ Μαλέι.
Ο Άρμστρονγκ ήταν ο κυβερνήτης της πρώτης αμερικανικής αποστολής στο Φεγγάρι με το διαστημόπλοιο Απόλλων 11, στην οποία μετείχαν επίσης οι αστροναύτες Μπαζ Ολντριν και Μάικλ Κόλινς. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 16 Ιουλίου του 1969 από το διαστημικό κέντρο της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Ο κυβερνήτης της αποστολής μαζί με τον Ολντριν επιβιβάστηκαν στη σεληνάκατο «Αετός» που προσεληνώθηκε στις 20 Ιουλίου του 1969, με τον Άρμστρονγκ να είναι ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της Σελήνης, εξασφαλίζοντας τη θέση του στην ιστορία. «Είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα άλμα για την ανθρωπότητα…», είχε πει τη στιγμή εκείνη.

Πηγή: ΑΜΠΕ -guardian.co.uk
http://physicsgg.wordpress.com/2012/05/24/neil-armstrong-πιστεύαμε-ότι-είχαμε-μόνο-50-πιθανό/



Πέθανε ο αστροναύτης Νιλ Αρμστρονγκ
 
Ηταν o πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη
 
 
Πέθανε ο αστροναύτης Νιλ Αρμστρονγκ


Ο αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο φεγγάρι, πέθανε σε ηλικία 82 ετών, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Άρμστρονγκ υπεβλήθη στις αρχές Αυγούστου σε επέμβαση μπάι πας.

Ως κυβερνήτης του Απόλο 11, ο Αρμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη σελήνη στις 20 Ιουλίου 1969.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα απέδωσε τιμή στη μνήμη του, Νιλ Άρμστρονγκ, αποκαλώντας τον πρώτο άνθρωπο που περπάτησε στο φεγγάρι, ως έναν από τους μεγαλύτερους αμερικανικούς ήρωες, του οποίου το επίτευγμα δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

«Ο Νιλ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανικούς ήρωες, όχι μόνο για την σημερινή εποχή, αλλά όλων των εποχών», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, με την οποία εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τον θάνατο του 82χρονου αστροναύτη.

«Όταν ο ίδιος και το πλήρωμά του απογειώθηκε με το Apollo 11 το 1969, μετέφεραν μαζί τους τις προσδοκίες ενός ολόκληρου έθνους», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος ήταν λίγο μικρότερος από οκτώ ετών όταν έγινε εκείνη η ιστορική αποστολή.

«Αποφάσισαν να δείξουν στον κόσμο ότι το αμερικανικό πνεύμα μπορεί να δει πέρα από οτιδήποτε, με επαρκή κίνητρα και εφευρετικότητα, όλα είναι πιθανά», σημείωσε ο πρόεδρος Ομπάμα

«Σήμερα, το πνεύμα της αποστολής του Νιλ συνεχίζει να εμπνέει όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για να εξερευνήσουν το άγνωστο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μας κάνουν να πάμε ακόμη ψηλότερα και μακρύτερα στο διάστημα», είπε ο Ομπάμα.

«Αυτή η κληρονομιά θα συνεχιστεί, και θα καθοδηγείται από έναν άνθρωπο ο οποίος μας δίδαξε την τεράστια δύναμη με ένα μικρό βήμα», κατέληξε ο πρόεδρος, ο οποίος πέρασε το Σαββατοκύριακο στην επίσημη κατοικία των αμερικανών ηγετών στο Καμπ Ντέιβιντ στο Μέριλαντ.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=472110

Δεν υπάρχουν σχόλια: