Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Επιστροφή στα σχολεία: Οδηγός οργάνωσης για γονείς





Τελευταία μέρα του Αυγούστου σήμερα! Το φθινόπωρο πλησιάζει ολοταχώς και τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες… Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, γράφω κάποια post με θέμα την επιστροφή στα σχολεία και έτσι στο αρχείο του blog έχει μαζευτεί αρκετό χρήσιμο υλικό. Στο σημερινό post θα βρείτε συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα από αυτά τα links αλλά και πολλά ακόμα μικρά μυστικά που πιστεύω ότι θα φανούν χρήσιμα σε γονείς και παιδιά.

Η οργάνωση και η προετοιμασία για το σχολείο λοιπόν περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους βήματα:

Επιστροφή στα σχολεία

Αγορές Σχολικών και Ρούχων

  • Σχολική τσάντα: Από τις σημαντικότερες και τις πιο χρήσιμες αγορές αφού θα χρησιμοποιείται συνεχώς και κάθε μέρα. Πολλές προτάσεις για τον τρόπο επιλογής της καταλληλότερης τσάντας στο post Μυστικά για την επιλογή σχολικής τσάντας.
  • Σχολικά είδη: Συνήθως οι αγορές των ειδών αυτών γίνεται αφού ανοίξει το σχολείο και οι δάσκαλοι δώσουν στα παιδιά τον κατάλογο με τα υλικά που θα χρειαστούν. Η χειρότερη μέρα για να πάτε για την αγορά αυτών των προμηθειών είναι την ημέρα που τα παιδιά θα γυρίσουν στο σπίτι με τον κατάλογο. Όλο το σχολείο θα βρίσκεται συγκεντρωμένο στο κοντινότερο πολυκατάστημα ή στα μικρά καταστήματα της γειτονιάς και θα γίνεται το αδιαχώρητο. Αν μπορείτε να περιμένετε δύο-τρεις μέρες, κάντε το. Συνήθως τα παιδιά τα πιάνει τρομερή ανυπομονησία να αγοράσουν τα υλικά γιατί “η κυρία είπε ότι τα θέλει αύριο!” Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να καθυστερήσουν να τα πάνε, αλλά δύσκολο “να τα θέλει η κυρία αύριο”.  Μάθετε τα χρονικά περιθώρια και προσαρμόστε το πρόγραμμα ανάλογα. Μαζί με τα υλικά μην παραλείψετε να σκεφτείτε πώς θα ντύσετε τα βιβλία για να προστατευτούν από τη φθορά. Όλες οι λεπτομέρειες που χρειάζεται να ξέρετε στο post  Σχολικά βιβλία: Τρόποι ντυσίματος για προστασία.
  • Ρούχα: Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα περισσότερα από τα παλιά χειμωνιάτικα ρούχα τους δε θα τους κάνουν. Για τις νέες αγορές κινούμαστε οργανωμένα και έξυπνα. Ιδέες στο  Επιστροφή στα σχολεία: Οδηγός για αγορές ρούχων.
  • Έπιπλα: Όταν τα παιδιά θα πάνε Πρώτη δημοτικού το δωμάτιό τους θα χρειαστεί κάποια νέα έπιπλα όπως γραφείο, καρέκλα και βιβλιοθήκη. Μετρήστε διαστάσεις, καθορίστε το budget σας, ψάξτε online ή διαβάστε τους αγαπημένους σας καταλόγους και καταλήξτε στις αγορές σας. Εμείς αυτή τη διαδικασία την κάναμε πέρσι για την Εβίτα και το 2009 για την Εβελίνα. Έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις, κάποιες από τις οποίες είναι καταγεγραμμένες φωτογραφικά και στο Twitter. Η χαρά και των δύο κοριτσιών ήταν απερίγραπτη που ήταν πια μεγάλες και ξεκινούσαν τη νέα τους μαθητική ζωή! :)
Δημιουργικοί χώροι, από το νέο κατάλογο ΙΚΕΑ

Οργάνωση στο σπίτι

  • Το ξεκίνημα της ημέρας γίνεται πιο ευχάριστο και ομαλό όταν υπάρχει κάποιου είδους σύστημα. Διαβάστε το σύστημα που εφαρμόζουμε εμείς στο σπίτι μας στο post Η τρέλα της πρωινής προετοιμασίας και πώς να την περιορίσετε.
  • Κάποιου είδους σύστημα χρειάζεται επίσης για την επιστροφή στο σπίτι. Τι θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά; Να φάνε; Να ξεκουραστούν; Να αδειάσουν την τσάντα τους; Να μελετήσουν αμέσως; Να παίξουν; Τι ώρα θα πρέπει να πέσουν το βράδυ για ύπνο; Εσείς τα αποφασίζετε όλα αυτά ανάλογα με την ηλικία και ένα σωρό άλλους παράγοντες. Σκεφτείτε το, αποφασίστε το, επικοινωνήστε το. Τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν τι χρειάζεται να κάνουν.
  • Αν τα παιδιά πηγαίνουν προνήπιο ή νήπιο οι ζωγραφιές που φέρνουν από το σχολείο ή που φτιάχνουν μαζί σας στο σπίτι είναι αμέτρητες. Για να μην τις αφήσετε να  καταλάβουν κάθε ελεύθερη γωνιά σπιτιού διαβάστε το Οργανώνοντας τις ζωγραφιές των παιδιών.
  • Τα παιδιά σκοντάφτουν και πέφτουν και τα ολοκαίνουργια ρούχα τρυπάνε και σκίζονται. Ε λοιπόν, τόσο το καλύτερο: Τρύπες στα ρούχα των παιδιών; No problem!
  • Έχει πάντα τρελή επιτυχία: Το αγαπημένο σνακ των κοριτσιών μου στο σχολείο: Σάντουιτς με καρδούλες .

Προσαρμογή παιδιών

  • Ύπνος: Το πιθανότερο είναι ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα ωράρια ύπνου των παιδιών έχουν αλλάξει. Είναι ώρα να επανέλθουν στο ωράριο σχολείου κι έτσι πρέπει να αρχίσουν να κοιμούνται λίγο νωρίτερα κάθε μέρα ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή. Πώς όμως θα το πετύχουμε αυτό; Αν και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε και τόσο εύκολα την ώρα που θα νυστάξουν και θα αποκοιμηθούν, έχουμε απόλυτο έλεγχο της ώρας που θα ξυπνήσουν το πρωί. Ξεκινάμε λοιπόν από εκεί. Δεν τα αφήνουμε να ξυπνήσουν ό,τι ώρα να ‘ναι, τα ξυπνάμε νωρίτερα και έτσι σιγά-σιγά η ώρα του ύπνου προσαρμόζεται ανάλογα.
  • Γνωριμία με το σχολείο: Αν τα παιδιά πηγαίνουν σε καινούργιο σχολείο μπορεί να αισθάνονται άβολα που δεν γνωρίζουν το νέο περιβάλλον. Αν είναι εφικτό πηγαίνετε μια βόλτα μαζί τους να το επισκεφτείτε. Μπορείτε να εντοπίσετε τα σημεία-κλειδιά του σχολείου όπως, βρύσες, τουαλέτες, καντίνα, κλπ κλπ. Ακόμα και μία βόλτα απ’ έξω, βοηθάει τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια.
  • Εξωσχολικές δραστηριότητες: Είμαι κατά του φορτωμένου προγράμματος των παιδιών και πολύ θα ήθελα να επιστρέφουν σπίτι και να μην έχουν να κάνουν τίποτα απολύτως. Να έχουν κάνει τα μαθήματά τους, τις ξένες γλώσσες τους, τα αθλήματά τους και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της επιλογής τους, στο σχολείο. Δυστυχώς πολύ λίγα σχολεία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα κι έτσι θα πρέπει να προσαρμαστούμε στην πραγματικότητα. Ας μην αρχίσουμε όμως να γεμίζουμε το πρόγραμμά τους αλόγιστα, ας  σκεφτούμε προσεκτικά κι ας κάνουμε μία συνειδητή επιλογή μαζί με τα παιδιά. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες ας είναι λίγες και καλές και ας αποτελούν πηγή χαράς και όχι άγχους.

Προσαρμογή γονέων

  • Νομίζω ότι για εμάς τους γονείς είναι πιο εύκολο να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της πιο όμορφης εποχής του χρόνου αλλά οπωσδήποτε αλλάζει και το δικό μας πρόγραμμα. Συχνά αλλάζουν και τα δικά μας ωράρια και πρέπει να γίνουν ένα σωρό νέες ρυθμίσεις για το ποιος θα κρατάει τα παιδιά και ποιος θα τα πηγαινοφέρνει στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Όλες αυτές οι αλλαγές σε συνδυασμό με τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις της εποχής (όλες οι εγγραφές απαιτούν χρήματα δυστυχώς) δημιουργούν πίεση και άγχος. Εισπνοή εκπνοή. Θα τα καταφέρουμε!

Θυμηθείτε επίσης:

  • Να κλείσετε τυχόν ραντεβού με γιατρούς για τις βεβαιώσεις που απαιτούνται για τις αθλητικές δραστηριότητες.
  • Να φροντίσετε για τις εγγραφές στις ξένες γλώσσες και τις υπόλοιπες δραστηριότητες.
  • Να τραβήξετε φωτογραφίες την πρώτη μέρα του σχολείου. Μια αρκετά δημοφιλής ιδέα για τις φωτογραφίες της πρώτης μέρας είναι τα παιδιά να κρατούν ένα πινακάκι ή μια σελίδα Α4 που να γράφει την τάξη που θα πάνε. Αρκετά πρωτότυπο επίσης, το συννεφάκι στο οποίο μπορούν να γράψουν τις σκέψεις τους. (Εντάξει, περνάω πολλές ώρες στο Pinterest, το παραδέχομαι!) Εμάς συνήθως τα κορίτσια δείχνουν με τα δάχτυλά τους  σε ποια τάξη θα πάνε κι έχει πολύ πλάκα. Την πρώτη μέρα του σχολείου υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε λίγη ώρα παραπάνω για να προλάβετε να τραβήξετε τις φωτογραφίες.
  • Τέλος, βεβαιωθείτε ότι θα παρευρεθείτε στην συνάντηση δασκάλων – γονέων, όταν θα σας ανακοινωθεί. Είναι ό,τι σημαντικότερο μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά σωστά και να συνεργαστούμε με τους δασκάλους αποτελεσματικά. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις αναμνήσεις μου από την πρώτη προσωπική συνάντηση που είχα με τη δασκάλα της Εβελίνας, όταν πήγαινε Πρώτη δημοτικού. Τι συγκινητική μέρα…

Άλλα Χρήσιμα Links

Ελπίζω οι παραπάνω ιδέες να σας φανούν χρήσιμες. Θα χαρώ να διαβάσω τις δικές σας σκέψεις και μικρά μυστικά στα σχόλια. Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους μας!

http://www.aspaonline.gr/2012/08/31/epistrofi-sta-sholeia-odigos-organwsis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: