Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

H τρόικα “τρόμαξε” από τις αντιδράσεις και κάνει πίσω για την Κύπρο;


Ο σάλος που έχει προκληθεί από την ακραία απόφαση του Εurogroup για την Κύπρο, όσον αφορά το “κούρεμα” των καταθέσεων, η αντίδραση από τη Ρωσία και το αρνητικό πρόσημο με το οποίο ξεκίνησαν τη συνεδρίασή τους οι αγορές της Ασίας σήμερα το πρωί, φαίνεται ότι υποχρεώνει την τρόικα να αναθεωρήσει τη στάση της.
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου εξασφάλισε την έγκριση από τους εταίρους να προχωρήσει σε διαφοροποίηση του ποσοστού της επιβολής «κουρέματος» στις καταθέσεις το οποίο μπορει να πλησιάσει κοντά στο μηδέν για καταθέσεις μέχρι 100.000 έναντι 6,75% που είχε αποφασιστεί το Σάββατο τα ξημερώματα από το Eurogroup.
 
Ενημερώνοντας σήμερα το πρωι την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων που συνήλθε προς συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup μετά από επικοινωνία που είχε με τον Ολι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
 

 Πάντως στην περίπτωση αυτή θα αυξηθεί το ποσοστό του «κουρέματος» για τα ποσά των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κλιμακωτά, ώστε τα έσοδα να ανέρχονται στο ποσό των 5,8 δισ. ευρω, που καθόρισε το Εurogroup.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρις 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία κτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό συστήματος.
 
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών η Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: