Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

LE FIGARO: 30 ΔΙΣ. ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Την πλήρη καταστροφή της κυπριακής οικονομίας περιγράφει σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αν εφαρμοστεί η κατάσχεση ποσοστού των καταθέσεων. Μάλιστα υπολογίζει ότι θα φύγουν 30 δισ. ευρώ, 20 δισ. από ξένους, Ρώσους, Άγγλους και άλλους και 10 δισ. ευρώ από Κύπριους πολίτες, οι οποίοι θα μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στο 40% των καταθέσεων στην κυπριακές τράπεζες.

Μια τέτοια διαφυγή κεφαλαίων, θα είχε συνέπειες για την ΕΚΤ παρά το γεγονός ότι ο ισολογισμός της θα δέχονταν πλήγμα από την κυπριακή κρίση κάτι που θα έβλαπτε τον ενιαίο νόμισμα, τονίζει η εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα σε ρωσικές εφημερίδες αναφέρουν ότι δεν είναι πλούσιοι ολιγάρχες αυτοί που έχουν τοποθετημένα τα κεφάλαιά τους στην Κύπρο, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τα έχουν στην Ελβετία ή στο Λονδίνο.

Η Κύπρος ήταν κέντρο ρευστότητας για  τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο της Μόσχας, όπως η Novateck, η Mecel, η Evraz, η Severztal, η Τatneft, η Rozneft, η Gazprom, η Sintez κλπ εταιρείες που αντιπροσωπείουν την βιομηχανική αιχμή της Ρωσίας. Εύκολα γίνεται αντιληπτό τι σημαίναι για τις εταιρείες αυτές να απωλέσουν το 9,9% των κεφαλαίων της ρευστότητάς τους εν μία νυκτί.

Αυτό ακριβώς εννοούσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ν.Μεντβέντεφ όταν έλεγε ότι «Η κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος μπορεί να εμπεριέχει πολλές επιπτώσεις. Έχουμε τους λόγους μας και τα εθνικά μας συμφέροντα εκεί όπου τόσο τράπεζες αλλά και Ρώσοι επιχειρηματίες κρατούν τα κεφάλαιά τους και αυτό δε σημαίνει ότι προσπαθούν να κρύψουν κάτι πίσω από την “κουρτίνα” της ειδικής δικαιοδοσίας της Κύπρου. Όχι. Αυτό απλά είναι ένα βολικό είδος συνεργασίας. Όλοι ξέρετε πως ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δρά μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV) καθώς αυτό είναι μια συνήθης διεθνής πρακτική».

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για απώλεια 9,9% στην ρευστότητα των ρωσικών εταιρειών που έχουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο με όλες τις συνέπειες που κάτι τέτοιο θα είχε στην πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη στην Μόσχα.  Υπό αυτό το πρίσμα άλλωστε, πρόκειται για μια καθαρά γεωπολιτική σύγκρουση που είναι και πέρα και πάνω από την Κύπρο. Γιατί σίγουρα τόσο η Α. Μέρκελ, όσο και ο Β. Σόϊμπλε γνωρίζουν ότι το ζήτημα δεν ήταν οι "ολιγάρχες" ούτε η ρωσική "μαφία" αλλά η αιχμή της ρωσικής οικονομίας στο νησί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: