Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Αντισυνταγματικότητα: Εφιάλτης ανέλπιδος

«Μη προσδέχου το φαύλον» Πιττακός

 ΤΟΥ ΙΩ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ,
 ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Ε.Τ. 
Η καινοφανής διάταξη του άρθρου 56 του Ν. 4170/2013 απονέμει σκανδαλώδες προνόμιο. Φαύλο επινόημα επιβραβεύον εγκλήματα. Γιατί με μηχάνευμα, καταλυτικό συνταγματικών διατάξεων, μεταμορφώνονται τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από ακραιφνείς δημόσιους υπαλλήλους σε ποινικά ανεύθυνους, με νόμο τον Συνήγορο του Πολίτη και βοηθούς του. Ετσι θεσπίζεται το ποινικά ακαταδίωκτο των μελών του ΝΣΚ για τα εγκλήματα που διαπράττουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, πλημμελήματα ή κακουργήματα. Τη χαριστική ποινική αυτή ασυλία θα εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση ως αντάλλαγμα, για να επιτύχει υπηρεσιακές ενέργειες του ΝΣΚ υπέρ των μνημονίων και των επιταγών της τρόικας.

Η άνω ποινική ανευθυνότητα, μη δικαιολογούμενη από λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, κατά το οποίο οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Προς αποκατάσταση της βαριά διαταραχθείσας ισότητας ως προς την ποινική μεταχείριση των δημοσίων υπαλλήλων και αφού δεν νοείται γενίκευση του ανωτέρω προνομίου, πρέπει τα δικαστήρια να μην εφαρμόζουν τη διάταξη αυτή ως αντισυνταγματική.

Το ίδιο άρθρο «φωτογραφίζει» τους κατηγορουμένους στην υπόθεση Βατοπεδίου μέλη του ΝΣΚ και κατ' ουσίαν τους αμνηστεύει για κοινά εγκλήματα. Επομένως η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική και γιατί προσκρούει στο άρθρο 47 του Συντάγματος, κατά το οποίο αμνηστία παρέχεται με νόμο μόνο για πολιτικά εγκλήματα. Η νομοθετική αυτή παρέμβαση στη συγκεκριμένη εκκρεμούσα ποινική υπόθεση υπέρ των κατηγορουμένων μελών του ΝΣΚ, με άρση της ποινικής τους ευθύνης, παραβιάζει απροκάλυπτα, μέσω καταπλήσσουσας μεθόδευσης, και τις σχετικές με τη διάκριση των εξουσιών διατάξεις των άρθρων 26 παρ. 3 και 87 παρ. 1 του Συντάγματος, κατά τις οποίες η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια συγκροτούμενα από τακτικούς δικαστές.

Ακολούθως εκδόθηκε το 2000/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση Βατοπεδίου και κατηγορούμενοι μέλη του ΝΣΚ, με παραδοχή διάπραξης εγκλημάτων και από πολιτικά πρόσωπα. Εντεύθεν ορθά το άνω Συμβούλιο δεν εφάρμοσε ως αντισυνταγματική την επίμαχη διάταξη και αποστασιοποιήθηκε από την επιπόλαιη θεωρία «περί παραπλανηθέντων υπουργών». Μέσα στην τραγικότητα των καιρών το άνω βούλευμα αχνοφέγγει την ελπίδα και απαλύνει τον ζόφο της ψυχής μας. Γιατί καταδεικνύει ότι υπάρχουν δικαστές που τιμούν το δικαστικό λειτούργημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: