Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΠΩΣ ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ S-300 ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΔΙΑΣ»
Οι πύραυλοι έφτασαν στην Ελλάδα κρυμμένοι σε εμπορικά πλοία

Με την Τουρκία να απαγορεύει τη διέλευση των S-300 από τα Στενά του Ελλήσποντου και τις ΗΠΑ να υποδαυλίζουν την ελληνοτουρκική ένταση στην άνοιξη του 1999, υπό πλήρη μυστικότητα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας καταστρώνεται «άκρως απόρρητη» επιχείρηση μεταφοράς των ρωσικών πυραύλων στην Κρήτη με την επωνυμία «ΔΙΑΣ».

Στις 9 Μαρτίου 1999 το ΓΕΑ συνέστησε ειδική επιτροπή για την ομαλή εκφόρτωση, μεταφορά, ανάπτυξη, αποδοχή και λειτουργία του συστήματος S-300. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει την επιχείρηση μεταφοράς των S-300 στην Ελλάδα με σχεδιασμό μηδενικού λάθους.

Στις 17 Φεβρουαρίου 1999 υπογράφεται στη Μόσχα η τροποποιητική σύμβαση με την οποία τα πυραυλικά συστήματα της Κύπρου θα μεταφέρονταν τελικά στην Ελλάδα. Κατά την υπογραφή της τροποποίησης της συμφωνίας το Παράρτημα που περιγράφει την ημερομηνία παράδοσης των συστημάτων στην Ελλάδα δεν δημοσιοποιείται και δεν γίνεται γνωστό σε κανέναν παρά μόνο στον γενικό διευθυντή εξοπλισμών Σμπώκο. Στο Παράρτημα που παραδίδεται στον Κύπριο υπουργό Αμυνας είναι κενές οι ημερομηνίες παράδοσης των συστημάτων στην Ελλάδα. Κατά τη συνάντηση του Σμπώκου με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, στρατάρχη Ιγκόρ Σεργέγιεφ, στις 17 Φεβρουαρίου 1999 στη Μόσχα αποφασίζεται να υπάρχει μόνο ένα άτομο από κάθε πλευρά που θα γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες της μεταφοράς και από κοινού θα αναλάβουν την ευθύνη ασφαλούς μεταφοράς των συστημάτων στην Ελλάδα. Ο στρατάρχης Σεργέγιεφ ορίζει εκ μέρους της ρωσικής πλευράς υπεύθυνο μεταφοράς και ασφάλειας και σύνδεσμο με τον Γιάννη Σμπώκο τον διευθυντή Γενάντι Λακόφ. Το σχέδιο προβλέπει:

  •  Η φόρτωση δεν θα γίνει σε πλοία από λιμάνι της Μαύρης θάλασσας και από τα Δαρδανέλια, όπως προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση του 1997, αλλά από λιμάνι βόρεια της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη και μέσω Γιβραλτάρ προς Σουέζ με εμπορικό φορτίο.
  • Τα συστήματα θα φορτωθούν σε τρία εμπορικά πλοία κλειστού τύπου με καταστρώματα κλειστά και επάνω στην επιφάνειά του να μην υπάρχει τίποτα που να προβληματίζει και να εντοπίζεται από δορυφόρους. Τα πλοία θα είναι εφοδιασμένα με εμπορικά, που σήμαινε ότι δεν μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό.
  • Η διαδρομή των πλοίων θα πραγματοποιηθεί μέσω Γιβραλτάρ προς τη Διώρυγα του Σουέζ.
  • Θα γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες παραπλάνησης, με τη μεταφορά στο αρχικό λιμάνι στη Μαύρη θάλασσα των ομοιωμάτων που είχαν φτιαχτεί για τους S-300, προκειμένου να υπάρξει βεβαιότητα ότι οι S-300 θα φορτωθούν από εκεί που προέβλεπε η σύμβαση με τους Κυπρίους.
  • Τη 10η Μαρτίου 1999, ημέρα φόρτωσης των S-300, η ρωσική πλευρά θα εκδώσει παραπλανητική ανακοίνωση (Memorandum) στην οποία θα αναφέρεται ότι, λόγω παρατεταμένης αποθήκευσης των συστημάτων στη Ρωσία λόγω των αναβολών παράδοσης από του Κυπρίους, πραγματοποιούνται έλεγχοι λειτουργικότητας και θα είναι έτοιμοι προς παράδοση στην ελληνική πλευρά το δεύτερο εξάμηνο του 1999.
  • Αρχές Μαρτίου θα επισκεφτούν την Ελλάδα Ρώσοι εμπειρογνώμονες προκειμένου να διαπιστώσουν τις δυνατότητες εκφόρτωσης των μεγάλων ειδικών πλοίων σε δέκα διαφορετικά ελληνικά λιμάνια τα οποία έχουν αριθμηθεί.
  • Είκοσι τέσσερις ώρες πριν το πρώτο πλοίο μπει στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας ο Λάκοφ σε μία και μοναδική επικοινωνία του με τον Σμπώκο θα αναφέρει κωδικά ότι «η Επιτροπή συνεδρίασε στις 16/2» και θα ακούσει έναν αριθμό από τον Σμπώκο που θα αντιστοιχεί προς ποιο λιμάνι θα κινηθούν τα πλοία. Κανείς δηλαδή από το πλήρωμα των πλοίων δεν θα γνώριζε τον πραγματικό προορισμό μέχρι την άφιξη στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μόλις το πρώτο πλοίο φτάνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ο Λάκοφ ακούει τον αριθμό 3 που αντιστοιχεί στο λιμάνι του Ηρακλείου που είναι ήδη πολύ κοντά το πλοίο.
  • Τα συστήματα θα οδηγήσουν οι Κύπριοι αξιωματικοί που είχαν εκπαιδευτεί στη Ρωσία για τη λειτουργία των S-300, οι οποίοι και θα ειδοποιηθούν από την ελληνική πλευρά την ημέρα της άφιξης του πρώτου πλοίου στο λιμάνι του Ηρακλείου. Τους Κυπρίους παραλαμβάνει αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από την Κύπρο με προορισμό την Ελευσίνα και μετά το Ηράκλειο στις 21 Μαρτίου 1999.
  • Η άφιξη των συστημάτων στην Ελλάδα συμπίπτει χρονικά με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (18 έως 21 Μαρτίου 1999), το οποίο απορροφά μεγάλο μέρος της δημοσιότητας. Τη νύχτα της 22ας Μαρτίου του 1999 οι S-300 καταφθάνουν στο «3», δηλαδή στο Ηράκλειο της Κρήτης. Διαβολική σύμπτωση. Εκείνη την ώρα ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο με πατάτες ξεφορτώνει στο λιμάνι. Ο Σμπώκος δίνει εντολή στον λιμενάρχη και το εκτοπίζει. Οι πύραυλοι μεταφέρονται στην παρακείμενη πτέρυγα μάχης και οι τοπικοί δημοσιογράφοι αναστατώνονται. Η επίσημη δικαιολογία που δίνεται είναι ότι πρόκειται για εξαρτήματα της αεροπορικής βάσης...
Το νέο της εγκατάστασης των S-300 στην Κρήτη γίνεται παγκοσμίως γνωστό αρκετούς μήνες μετά. Η επιχείρηση «ΔΙΑΣ» έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία...

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63934230

Δεν υπάρχουν σχόλια: