Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Δηλώσεις των σεισμολόγων για τον σημερινό σεισμό στην Κεφαλλονιά

Σεισμική δόνηση 5,9 βαθμών  της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:55 στην Κεφαλονιά .Το επίκεντρο είναι 2 χιλιόμετρα ανατολικά του Αργοστολίου.  Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας .




Η Μακροσεισμική εξετάζει τη σοβαρότητα ενός σεισμού με βάση τα αποτελέσματά του. Οι εκτιμήσεις που φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία είναι το "πόσο"  έγινε αισθητός , και τι επιπτώσεις είχε στα έργα του ανθρώπου.Οι κύκλοι δείχνουν τα σημεία που υπήρξαν αναφορές. Και τα αντίστοιχα χρώματα. Αν προσέξετε υπάρχει αναφορά και απο Ιταλία.



Συγκεντρώσαμε τις δηλώσεις των σεισμολόγων για τον σημερινό σεισμό στην Κεφαλλονιά.

                                                     
                                                      Μάκης Χουλιάρας
Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και σημειώθηκε σε χερσαία ζώνη του νησιού.
Παράλληλα, εξήγησε ότι η σεισμική δόνηση έγινε πάνω στο ρήγμα της Κεφαλλονιάς και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους και να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας.           




Ακης Τσελέντης
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα πρέπει οι κάτοικοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τα επόμενα 24ωρα, καθώς είναι πολύ πιθανό να εκδηλώνονται ισχυροί μετασεισμοί.Πρόσθεσε μάλιστα σε νεώτερες δηλώσεις ότι υπήρχαν σήματα στην ομάδα ΒΑΝ για την συγκεκριμένη περιοχή.





                                         Αθανάσιος Γκανάς

«Η πλούσια μετασεισμική ακολουθία είναι καλό νέο, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα μέσα στο πρώτο 24ωρο για να δούμε με σιγουριά εάν είναι κύριος ο σεισμός.Το ρήγμα είναι γνωστό και ενεργό. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που προκάλεσε, λίγο βορειότερα από ό,τι σήμερα, ήταν στις 25 Μαρτίου του 2007, στα 5,7 Ρίχτερ ».








 Σταύρος Τάσσος
«Κατά πάσα πιθανότητα είναι κύριος ο σεισμός, καθώς έχει δώσει αρκετά πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε κάποια 24ωρα για να βεβαιωθούμε».









Ευθύμης Λέκκας
«Δείχνει ότι είναι κύριος σεισμός, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τρία με τέσσερα 24ωρα. Κρατάμε επιφυλάξεις γιατί η Κεφαλονιά έχει δώσει μεγάλους σεισμούς.Η συγκεκριμένη απόληξη του ρήγματος που προκάλεσε τον συγκεκριμένο σεισμό της Κεφαλονιάς δεν περίμενα ότι θα έχει δραστηριότητα τόσο νωρίς σε γεωλογικό χρόνο » 





Παπαζάχος   Κώστας
Δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.Οι επιστήμονες θα είναι σε θέση σε 48 ώρες να κάνουν σχετική εκτίμηση, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.Καλό είναι να μην μπουν απόψε στα σπίτια τους οι κάτοικοι στην πληγείσα περιοχή της Κεφαλονιάς» και διευκρίνισε πως «οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν ακόμη κι έναν μήνα




http://earthquake-now.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: