Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Κι αν χιονίζει και αν βρέχει...


Από το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε απολαμβάνουμε στην περιοχή μας  ηλιόλουστες ανοιξιάτικες μέρες. Όμως είμαστε ακόμη στα μέσα Φεβρουαρίου και ο χειμώνας, καθώς λένε τα μερομήνια, είναι ακόμη μπροστά μας και ίσως ο Μάρτης να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Μερικές λοιπόν πολύ χρήσιμες συμβουλές για τα μικρά ζωάκια γύρω μας από γνώστη του θέματος μου φαίνεται ότι είναι λίαν ευπρόσδεκτες αφού θα μας βοηθήσουν να τα προστατέψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.



Κι αν χιονίζει και αν βρέχει...

Οι μετεωρολόγοι μίλησαν... «Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας», «χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρο», «θυελλώδεις άνεμοι». Ο κακός μας ο καιρός αγρίεψε και ο ήλιος... έβγαλε δόντια. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τα κατοικίδια μας, αλλά και για τα αδέσποτα που φροντίζουμε στη γειτονιά μας;
ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
Δυστυχώς η γούνα των ζώων δεν μπορεί να τα προστατεύσει από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Έτσι κουτάβια, ηλικιωμένα ζώα, ζώα με αρθριτικά προβλήματα και πεσμένη άμυνα του οργανισμού, αλλά και με κοντό τρίχωμα, είναι πιο ευάλωτα στο κρύο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κοντότριχες γάτες, οι οποίες -σε αντίθεση με τους σκύλους- βρίσκουν πιο εύκολα ζεστά καταφύγια για να προστατευθούν. Και επειδή συνήθως αυτά είναι στις μηχανές των αυτοκινήτων, φροντίστε πριν βάλετε μπροστά τη μηχανή να βεβαιωθείτε πως αυτό δεν έχει συμβεί και στο δικό σας Ι.Χ.: χτυπήστε δυνατά το θόλο του οχήματος σας.
Για τους σκύλους τώρα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Όχι τόσο για τα δικά μας κατοικίδια, που επιβάλλεται να τα βάζουμε μέσα, αλλά για τα αδεσποτάκια της γειτονιάς. Σε περίπτωση που κάποια από αυτά κάνουν θεραπεία και η άμυνα του οργανισμού τους είναι πεσμένη, αναζητήστε ένα χώρο να τα φιλοξενήσετε προσωρινά, ακόμη και σε κάποιο γκαράζ ή αποθήκη. Στα υπόλοιπα, που είναι υγιή, προσφέρετε τους μια ζεστή γωνιά για να περνούν τα κρύα βράδια. Τα ξύλινα σπίτια, που πατούν πάνω σε μια παλέτα για να μην ακουμπούν στο κρύο έδαφος, τοποθετημένα σε μια προφυλαγμένη γωνιά, που τη μέρα θα μπορεί να τη βλέπει ο ήλιος, θα τα βοηθήσουν πολύ να περάσουν ζεστά αυτές τις δύσκολες μέρες.
Μη βάζετε μέσα σε αυτά χαλάκια ή κουβέρτες, γιατί στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να διατηρούν την υγρασία και να παγώνουν. Προτιμότερο θα ήταν να βάλετε ένα κομμάτι πλαστικού στην πόρτα του σκυλόσπιτου, προκειμένου να κόβει τον αέρα και να διατηρεί τη ζέστη του σώματος, επιτρέποντας στους τετράποδους να μπαινοβγαίνουν.
Το χειμώνα, κυρίως τις κρύες μέρες, αυξήστε το φαγητό που δίνετε σε σκύλους και γάτες, που χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να μπορούν να διατηρούνται σωστά. Φροντίστε να έχουν καθαρό νερό και βεβαιωθείτε πως δεν μετατρέπεται σε πάγο μόλις πέφτουν οι θερμοκρασίες. Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά μπολ για το νερό. Παγώνουν και μπορεί να κολλήσει πάνω σε αυτά η γλώσσα τους.
Αν συνηθίζετε να βγάζετε βόλτα το σκύλο σας, χωρίς λουρί, πράγμα ούτως ή άλλως κακό, μην το επιχειρήσετε αν το στρώσει. Το χιόνι αποπροσανατολίζει τους περισσότερους σκύλους και μπορεί να χαθεί.
Καθαρίστε με επιμέλεια τα πόδια τους και το στομάχι των κατοικίδιων σας από το αλάτι που ρίχνουν για να λιώσει το χιόνι κι άλλα χημικά υλικά, πριν μπουν στο σπίτι και αρχίζουν να το γλείφουν για να καθαριστούν, γιατί κινδυνεύουν από δηλητηρίαση. Ελέγξτε τα πατουσάκια τους για τυχόν τραυματισμούς και φροντίστε να τα σκουπίσετε με μια πετσέτα για να τα βοηθήσετε να ανακτήσουν τη σωστή θερμοκρασία.
Μη βγάζετε τα κατοικίδια σας για την ανάγκη τους πολύ νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Περιμένετε να λιώσει ο πάγος για να μην καταλήξετε και οι δύο στο γιατρό με κατάγματα.
Τα μάτια σας δεκατέσσερα με το αντιψυκτικό αυτοκινήτων. Κρατήστε τα μακριά από τα ζώα και φροντίστε, αν σας παραπέσει, να το καθαρίσετε σχολαστικά γιατί είναι δηλητηριώδες.
Μην αφήνετε για ώρα τους σκύλους σας μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί όπως το καλοκαίρι μετατρέπεται σε φούρνο, έτσι το χειμώνα μετατρέπεται σε ψυγείο, το οποίο δεν επιτρέπει -λόγω έλλειψης χώρου- στο κατοικίδιο σας να κινηθεί για να ζεσταθεί.
Μη βγάζετε καναρίνια και παπαγαλάκια στο μπαλκόνι. Κρατήστε τα μέσα στο σπίτι, τοποθετώντας τα κλουβάκια δίπλα σε ένα φωτεινό παράθυρο, που θα τους δίνει την αίσθηση πως βρίσκονται έξω, ενώ παράλληλα θα είναι προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες. Προσοχή και με τα κουνελάκια και τα χάμστερ. Είναι εξίσου ευαίσθητα στην κακοκαιρία, τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιονιά.
Και επειδή στην Ελλάδα ζούμε και δεν ξέρουμε αν χιονίσει πότε θα μπορέσουμε να απεγκλωβιστούμε, φροντίστε στις προμήθειες του φαγητού και των φαρμάκων, που ενδεχομένως παίρνετε, να συμπεριλάβετε και εκείνες του κατοικίδιου σας. 

"ΕΨΙΛΟΝ "     

Δεν υπάρχουν σχόλια: