Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΚΙΒΑΛΟΥ : Ευρωεκλογές: Τα ψέματα τελειώνουν…


Κάθε εκλογική αναμέτρηση αποκτά τη σημασία της και επηρεάζει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σε σχέση με τις ιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται.

Γι' αυτό και οι ευρωεκλογές, όπως και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, αποκτούν κρίσιμη σημασία για το μέλλον του κυβερνώντος μνημονιακού μηχανισμού εξουσίας αλλά και τις πιθανές ιστορικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η ΝΔ προσέρχεται στις κρίσιμες αυτές πολιτικές αναμετρήσεις με πολύ λιγότερα πολιτικοϊδεολογικά και κοινωνικά «εφόδια» από εκείνα που διέθετε στην αναμέτρηση του Ιουνίου του 2012. Στην πραγματικότητα διεξάγει μια ΑΠΕΛΠΙΔΑ ΜΑΧΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΑΚΩΝ προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία.

Το περίφημο success story έχει πλήρως απογυμνωθεί, μέχρι γελοιοποιήσεως, το δε εκβιαστικό δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» έχει χάσει πια τη σημασία του. Στην Ευρώπη διεξάγεται μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, για το μέλλον των θεσμικών - δημοκρατικών θεμελίων της ΕΕ, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, ενώ την ίδια ώρα η εγχώρια πολιτικοοικονομική ελίτ ασχολείται με τη χρηματοδότηση της διαπλοκής (εργολάβοι, ΜΜΕ, τραπεζίτες) και τον «αφορισμό» οποιασδήποτε αντίληψης υπερβαίνει το μνημονιακό «ευαγγέλιο».

Όμως οι εσωτερικές αντιθέσεις και η πολιτικοϊδεολογική αποσυγκρότηση της ΝΔ δεν μπορούν να κρυφτούν. Οι «διπλές» υποψηφιότητες νεοδημοκρατικών στελεχών αποτυπώνουν την εσωτερική «σχάση» και την οργανική αντίθεση μεταξύ της παραδοσιακής αστικής φιλελεύθερης λαϊκής Δεξιάς και ενός νεοφιλελεύθερου κομματικού μορφώματος που συντίθεται από τις ακροδεξιές αντιλήψεις, ενός φασίζοντος μείγματος του ΛΑΟΣ και του δικτύου 21.

Η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να επιβάλλουν στην εκλογική αναμέτρηση δύο αντιδημοκρατικούς φραγμούς: Πρώτον, επιδιώκουν να ΑΠΟΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ τις ευρωεκλογές μέσω της κατάργησης της λίστας και της επιβολής του σταυρού. Επιχειρούν, κατά πρώτον, τη μετάθεση της πολιτικής ατζέντας από τα προγράμματα και τις θέσεις στα πρόσωπα… Και για ποια πρόσωπα μιλάμε; Για εκείνα που προβάλλουν κατά κόρον τα μνημονιακά ΜΜΕ πανελλαδικά…

Κατά δεύτερον, με την απαγόρευση της ψήφου σε νόμιμους μετανάστες και στους ομογενείς, επιδιώκουν να ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ, όσο τους είναι δυνατόν, την προσέλευση στην κάλπη, την ΨΗΦΟ των πολιτών.

Συνοπτικά η ΝΔ αγωνίζεται να συγκρατήσει τη φθορά της, να ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ «ΑΝΕΚΤΟΥ» ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ, που θα μπορεί να το επικαλεσθεί προκειμένου να «επιβιώσει»…

Στον ΣΥΡΙΖΑ η αναμέτρηση των εκλογών αποκτά ευρύτερο πολιτικό χαρακτήρα, με κρίσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει σήμερα, σε οργανωτικό/εξουσιαστικό επίπεδο, σοβαρά ερείσματα σε κρίσιμους θεσμούς όπως είναι ο συνδικαλισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η ηγεσία του καλείται σήμερα να διαχειρισθεί την κοινωνική και πολιτική δυναμική που έχει αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι κρίσιμο θέμα η δυνατότητα έκφρασης και αποτύπωσης της ευρείας αυτής πολιτικοκοινωνικής δυναμικής στους κορυφαίους θεσμούς, αφού τα θεσμικά αυτά ερείσματα αποτελούν τις βάσεις για την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας από μια ευρύτερη αριστερή - προοδευτική κυβέρνηση.

Οι όποιες αντιθέσεις (π.χ. στην επιλογή των προσώπων) εκφράζουν μια παραδοσιακή ομάδα στελεχών που επιλέγει την ιδεολογική περιχαράκωση και την «κλειστότητα», από τον φόβο «διάχυσης» του ΣΥΡΙΖΑ και «αποχρωματισμού» του στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής αντιμνημονιακής αντίληψης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, πέραν της επιλογής των προσώπων, κρισιμότερο θέμα είναι η διαμόρφωση επιμέρους περιφερειακών προγραμμάτων ικανών να δώσουν προοπτική στις «τοπικές κοινωνίες» και να αντιμετωπίσουν τα κρίσιμα προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής τους επιβίωσης.

Στον υπάρχοντα «πολιτικό θίασο» της Κεντροαριστεράς συναντώνται σήμερα διαφορετικές αντιλήψεις και εκδοχές στρατηγικής σημασίας. Ένα «τμήμα» του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και το σύνολο σχεδόν των «58» συνιστούν ένα υποσύστημα του νεοφιλελευθερισμού και του σημερινού συστήματος διακυβέρνησης.

Εάν το τμήμα αυτό διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει αυτόνομα στο άμεσο μέλλον θα οδηγηθεί στην υποστήριξη ή και στη συνεργασία με τη ΝΔ. Πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα και αντιλήψεις που ανήκουν οργανικά στην Κεντροδεξιά και όχι στην όποια Κεντροαριστερά.

Η κατάργηση της «λίστας» στις ευρωεκλογές αποβλέπει στην πολιτική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ και λειτουργεί εις βάρος της κίνησης των «58». Η ανακύκλωση του γνωστού μιντιακού/μνημονιακού προσωπικού, με τη «ευλογία» της διαπλοκής και με τη συμβολή των εναπομεινάντων κομματικών μηχανισμών αποτελεί την τελευταία ελπίδα επιβίωσης για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που αναζητά τον πολιτικό «φερετζέ» της «Ελιάς» ή των ευρωπαίων «σοσιαλιστών» προκειμένου να αποφύγει την προσωπική ευθύνη της πολιτικής «εξαφάνισης» του ΠΑΣΟΚ.

Η πορεία προς τις ευρωεκλογές δεν θα είναι ομαλή. Το σύστημα των μνημονιακών συμφερόντων θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσον, αφού η ακροδεξιά-φασίζουσα κυβερνητική πρακτική δεν γνωρίζει αναστολές και όρια.

Κι όταν φθάσαμε στο σημείο να μπαίνει η αστυνομία στα σχολεία σημαίνει ότι εμείς οι ίδιοι ως ενεργοί πολίτες θα πρέπει να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία και ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ με όπλο μας τόσο την καθημερινή μας αντίσταση όσο και την ψήφο μας η οποία θα πρέπει να θέσει τέλος στην πιο απεχθή περίοδο της πρόσφατης ιστορίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: