Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πρεσβευτής Ν. Μάτσης : Ποιοι και πώς ελάμβαναν εκατ. ευρώ μέσω ΜΚΟ


Πόσο κόστισαν οι νάρκες;

Έντονη οσμή σκανδάλου καλύπτει την υπόθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», καθώς μετά από ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας προκύπτει ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο που προσεγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για μία ΜΚΟ η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του 2000, με στόχο την «ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ναρκών σε ολόκληρο τον κόσμο και η ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για τα προβλήματα που σχετίζονται με τις νάρκες καθώς και για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, την περίοδο 2000-2004, το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» έλαβε για 8 εγκριθέντα από το υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ. τότε υπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου) προγράμματα, το ποσό των 8.985.598 ευρώ. Ιδρυτής και «ψυχή» της οργάνωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, που ασχολείται με το θέμα από το 1998, ενώ πρέπει να σημειώσουμε πως η ΜΚΟ, που είχε έδρα στην οδό Ηλιδος στην Αθήνα, έχει τερματίσει τις δραστηριότητες της.

Το θέμα, είχε φέρει στη δημοσιότητα ο πρώην βουλευτής, Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2012 με επίκαιρη ερώτηση προς τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο ΑΦΜ στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS και εμφανίζεται να μην υπήρχε ούτε κατά την περίοδο 2000-2004 οπότε η ΜΚΟ αυτή εισέπραξε τα 9 εκατ. Ευρώ από την ΥΔΑΣ! Σε πρόσφατο μάλιστα δημοσίευμα της έγκυρης ιστοσελίδας «Το Βήμα» (13-1-12) γίνεται λόγος για έρευνες σχετικά με αμφισβητούμενες οικονομικές δραστηριότητες του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης». Πριν λίγες μέρες στη Βουλή (10-1-12) έγινε παρόμοια καταγγελία περί επιχορήγησης κάποιας ΜΚΟ που χρησιμοποιώντας Πακιστανούς αποναρκοθέτησε τον Έβρο και έλαβε από το Κράτος άλλα 8 εκατ. ευρώ!».

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, η συγκεκριμένη ΜΚΟ συνεργάστηκε με τον ΟΗΕ για τη συλλογή ναρκών από διάφορες περιοχές, συνολικής έκτασης 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, στη Βοσνία -κυρίως στην περιοχή Λίποβατς-, στον Λίβανο και στο Ιράκ. Ωστόσο, από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε πως οι υπεύθυνοι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης είχαν στενές σχέσεις με τότε στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, από τις οποίες φέρεται να προέκυψε οικονομική εύνοια. Αξίζει να σημειώσουμε, πως από τις Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ορισμένες από τις αποναρκοθετίσεις να ήταν «εικονικές», με ότι αυτό συνεπάγεται για το που κατέληξαν τα χρήματα.

Το πλέον εξωφρενικό είναι, πως παρά τις κλήσεις των αξιωματικών της Οικονομικής Αστυνομίας δεν προσκομίστηκαν τα παραστατικά της συγκεκριμένης ΜΚΟ με τη δικαιολογία ότι «έχει κλείσει πια και τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία πετάχτηκαν στα σκουπίδια»!

http://www.iapopsi.gr/πόσο-κόστισαν-οι-νάρκες


 Συνταρακτικές αποκαλύψεις από τον Ν. Μάτση

Ποιοι και πώς ελάμβαναν εκατ. ευρώ μέσω ΜΚΟ 



http://crashonline.gr 




Οι ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν με πάνω από 100 εκατ. ευρώ (λίστα)

Πλήθος μη κυβερνητικών οργανώσεων εμφανίζονται να έχουν λάβει πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις από τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον έλεγχο που είχαν κάνει ορκωτοί λογιστές την περίοδο 2000 – 2010 ειχαν δοθεί πάνω από 100 εκατ. ευρώ απ” τα κονδύλια του υπουργείου.

Τα «Νέα» δημοσιεύουν τη λίστα με τις κυριότερες ΜΚΟ, που χρηματοδοτήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, η οποία παρατίθεται παρακάτω:


  http://arouraios.gr/2014/02/oi-mko-pou-chrhmatodotithhkan-me-pano-apo-100-ekat-euro-lista/

Δεν υπάρχουν σχόλια: