Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Συνεργατική οικονομία, το νέο υπερόπλο του νεοφιλελευθερισμού



Συνεργατική οικονομία, το νέο υπερόπλο του νεοφιλελευθερισμού
Γράφει ο ΘΥΜΙΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η εκχυδαϊσμένη μορφή του καπιταλισμού. Η επικράτησή του είναι η απαρχή της ανθρώπινης κατάρρευσης και της κοινωνικής αποσύνθεσης. Οι εκπρόσωποί του, παραγωγοί ανισότητας και δυστυχίας, ενδύονται τον μανδύα του μεταρρυθμιστή. Του πολιτικού που θα πάρει γενναίες αποφάσεις και μακροπρόθεσμα θα φέρει την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα.
Ας μιλήσουμε με παραδείγματα.
Η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη ονόμασε την καινοτόμα παραβατικότητα συνεργατική οικονομία (sharing economy) και παραδέχτηκε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό τέτοιο που δεν προστατεύει τους καταναλωτές από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Με τον όρο συνεργατική οικονομία εννοούμε την παροχή υπηρεσιών (π.χ. υπηρεσίες μεταφορών ή διαμονής) από ιδιώτες, σε περιστασιακή βάση. Με τη χρήση της τεχνολογίας (εφαρμογές) και την ανοχή των κυβερνήσεων, πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Uber και η Airbnb, δεν έμειναν μόνο στον διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ καταναλωτών και των παρόχων της πραγματικής υπηρεσίας (ταξί, ξενοδοχεία, καταλύματα κ.λπ.), αλλά ανέλαβαν οι ίδιες -παρανόμως- το σύνολο των υπηρεσιών αυτών.
Γνωρίζοντας το παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης και αφού παρέκαμψαν κάθε εθνική προσπάθεια ή δικαστική απόφαση (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κλπ.) και με διαθέσιμα κεφάλαια με πολλά μηδενικά, εδραιώνουν την παρουσία τους και μετατρέπουν χιλιάδες επαγγελματίες σε υποψήφιους ανέργους.
Αυτή είναι η νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού. Αυτή είναι η οικονομία που επιβάλλει. Απορρύθμιση της αγοράς και κατάργηση κάθε κανόνα επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας.
Η χρήση της τεχνολογίας πρέπει να αποσκοπεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών για τον άνθρωπο. Όταν γίνεται εργαλείο παράνομου και γρήγορου πλουτισμού για πολυεθνικές, τότε στρέφεται εναντίον των ανθρώπων και του δημοσίου συμφέροντος. Σ’ αυτή την περίπτωση, ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες του θεσπίζει κανόνες, που εάν δεν τηρηθούν, τότε προβαίνει και στην απαγόρευση λειτουργίας όσων παρανομούν. Ειδικά για την Uber, η Πολιτεία γνωρίζει κάθε πτυχή της παράνομης δράσης της από τον Νοέμβριο του 2014, που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας. Κι όμως δεν έχει κάνει το παραμικρό…
Ο Άνταμ Σμιθ είχε πει ότι «καμιά κοινωνία δεν μπορεί να ανθίσει και να ευτυχήσει με ασφάλεια, αν το μεγαλύτερο μέρος των μελών της είναι φτωχό και εξαθλιωμένο». Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στην κυριαρχία των μονοπωλίων σε όλες τις αγορές. Ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός που επιβλήθηκε, υπηρετήθηκε πρόθυμα από ανθρώπους πολιτικά επικίνδυνους, που έβλεπαν -συνειδητά- μόνο το δέντρο αλλά έχαναν το δάσος. Οι ίδιοι άνθρωποι που λυσσαλέα πολεμούν το κρατικό μονοπώλιο, το ίδιο λυσσαλέα προωθούν το ιδιωτικό μονοπώλιο. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Εξαφάνιση της μικρομεσαίας τάξης και των αυτοαπασχολούμενων και δημιουργία στρατιάς εξαθλιωμένων μισθωτών με αμοιβές Βουλγαρίας. Μακάρι η σημερινή κυβέρνηση να με διαψεύσει και να κάνει το αυτονόητο. Δικαιοσύνη στην οικονομία και δικαίωση της εργασίας για κάθε έλληνα πολίτη.
Είμαι συνειδητά πολέμιος κάθε μορφής μονοπωλίου, είτε αυτό είναι κρατικό είτε ιδιωτικό. Και τα δύο καταργούν την ανθρώπινη δημιουργία, γκρεμίζουν τις ανθρώπινες αξίες, μηδενίζουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Οδηγούν σε εργασιακές συνθήκες του Μεσαίωνα, όπου το αφεντικό φρόντιζε και τάιζε το ζώο του για να είναι σε θέση να τον υπηρετεί. Αυτό ακριβώς χρειάζονται τα μονοπώλια. Ζώα πρόθυμα ή αναγκασμένα να υπηρετούν… Οφείλουμε όλοι εμείς, που μας θεωρούν ζώα, να αντιδράσουμε. Και θα αντιδράσουμε, αφού αλλά περιθώρια δεν έχουμε…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: