Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και έμφραγμα μυοκαρδίου στη χώρα μας




Χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και έμφραγμα μυοκαρδίου στη χώρα μας
Το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα σημαντικός παράγοντας κινδύνου μετά το έμφραγμα μυοκαρδίου στη χώρα μας
Η κολπική μαρμαρυγή, το έμφραγμα μυοκαρδίου και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι τα τρία πρόσωπα της θρόμβωσης στη χώρα μας. Ωστόσο, η οικονομική κρίση στη χώρα μας αποτελεί για τους επιστήμονες τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου, αφού αυξάνει κατά 60% τον κίνδυνο για θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή επανεισαγωγή για ισχαιμία μυοκαρδίου.
«Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για θρομβοεμβολικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια», τόνισε ο Γιώργος Ανδρικόπουλος, καρδιολόγος, δ/ντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑN» Hospital Center και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.), κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.
«Το εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο», επεσήμανε ο κ. Ανδρικόπουλος, «γιατί ευνοεί τη δημιουργία ευμεγέθων θρόμβων μέσα στις καρδιακές κοιλότητες. Οι ασθενείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν με μόνιμη αναπηρία, ενώ είναι πιθανότερο να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με τους ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία δεν σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή.
Μια μεγάλη μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας έδειξε ότι στη χώρα μας το 3% του πληθυσμού άνω των 14 ετών πάσχει από κολπική μαρμαρυγή. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν περίπου 300.000 άτομα με κολπική μαρμαρυγή. Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων στον ελληνικό πληθυσμό, το πρόβλημα της σχετιζόμενης με την κολπική μαρμαρυγή θρομβοεμβολικής νόσου θα αποτελέσει έναν εφιάλτη όχι μόνο για το σύστημα υγείας αλλά και για τη δημοσιοοικονομική ισορροπία της χώρας αφού διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι 10 - 40% των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή έχουν ανάγκη νοσηλείας κατά τη διάρκεια ενός έτους. Η πρόληψη της Κολπικής Μαρμαρυγής αρχίζει από την παιδική ηλικία. Οι βασικές αρχές είναι:
• Ακολουθείστε τη Μεσογειακού τύπου δίαιτα και φροντίστε για τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών από τη σχολική ηλικία.
• Παρακολουθήστε, προλάβετε και θεραπεύστε έγκαιρα την υπέρταση.
• Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ ιδίως σε δόση μεγαλύτερη από ένα ποτό ημερησίως.
• Υποβληθείτε σε ηλεκτροκαρδιογράφημα αν αισθάνεστε την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα και ακανόνιστα.
­Αν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή και εμφανίζετε πρόσθετους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων ρωτήστε τον γιατρό σας αν πρέπει να υποβληθείτε σε αντιπηκτική αγωγή. Είναι το σημαντικότερο βήμα για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων».
«Το Έμφραγμα Μυοκαρδίου», επισήμανε ο κ. Ανδρικόπουλος, «αποτελεί μια δραματική μορφή θρόμβωσης που συμβαίνει στα στεφανιαία αγγεία, δηλαδή στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά. Η μελέτη HELIOS έδειξε ότι 20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας. Συνοδεύονται από ένα μεγάλο ιατρικό και κοινωνικό κόστος και οδηγούν στο θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους στη χώρα μας, πολλούς στην αναπηρία με τη μορφή της καρδιακής ανεπάρκειας και πολύ περισσότερους εκτός εργασίας για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Οι συνέπειες της σοβαρής οικονομικής κρίσης όμως είναι φανερές και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, όπως φαίνεται και από τα παρακάτω νέα δεδομένα:
1. Η πρόσφατα δημοσιευμένη σε διεθνές ιατρικό περιοδικό μελέτη Phaethon έδειξε ότι το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (<12 .000="" 60="" span="">
2. Στοιχεία από το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. που έχει συμπεριλάβει περισσότερους από 60.000 άτομα δείχνουν ότι 1 στους 6 εγκαταλείπει την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων».
«H Θρόμβωση σκοτώνει περίπου 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ενώ η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (Φ.Θ.Ν.) ή Φλεβική Θρομβοεμβολή είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια», τόνισε ο Αλέξανδρος Τσελέπης, καθ. Χημείας – Βιοχημείας, πρ. πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α. Μπορεί να προληφθεί αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: