Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Ludovico Lipparini : Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη

Death of Marco Botzaris, by Ludovico Lipparini (1800-1856), painting. Trieste, Civico Museo Sartorio




Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη 

(Μουσείο Civico Museo Sartorio)

O παραπάνω πίνακας του Ludovico Lipparini* που απεικονίζει τον εθνικό μας ήρωα Μάρκο Μπότσαρη δεν βρίσκεται στην Ελλάδα!
Για να τον θαυμάσετε από κοντά, θα πρέπει να επισκεφθείτε το Civico Museo Sartorio στην Τεργέστη.
To Civico Museo Sartorio φιλοξενείται από το 1947 στη βίλα της οικογενείας Startorio. Ανάμεσα στα εκθέματά του βρίσκονται κεραμικά, μαγιόλικα (φαγετιανά αγγεία με επένδυση σμάλτου) και πορσελάνινα αντικείμενα και πίνακες Ροκοκό και νέο - Γοτθικού ρυθμού, που διακοσμούσαν τις επαύλεις της Τεργέστης κατά το 19ο αιώνα.


Ένα από τα πιο ιδιαίτερα εκθέματα του Μουσείου είναι η συλλογή με τα 254  έργα του Giambattista Tiepolo (1696-1770), ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαίους καλλιτέχνες του 18ου αιώνα.
Επίσης, η περίφημη γλυπτοθήκη με 250 έργα από τον Μεσαίωνα έως και το 19ο αιώνα, αποτελεί και εκείνη σημαντικό κομμάτι του Μουσείου. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τα περισσότερα έργα της γλυπτοθήκης δόθηκαν στο Museo Sartorio, από προσωπικές συλλογές οικογενειών της Τεργέστης.



 Ludovico Lipparini

* O Λουδοβίκος Λιπαρίνι (Ludovico Lipparini, 17 Φεβρουαρίου 1800 - 10 Μαρτίου 1856) ήταν φιλέλληνας Ιταλός καλλιτέχνης. Εμπνεύστηκε από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Διάσημα έργα του που έχουν σχέση με την επανάσταση είναι Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ανεξαρτησίας και Ο Όρκος του Λόρδου Βύρωνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: