Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Κυβερνοχονδρίαση: Η νόσος της ψηφιακής εποχής




Κυβερνοχονδρίαση: Η νόσος της ψηφιακής εποχής
«Κατά φαντασίαν ασθενής», λέει ο Μολιέρος. Αγχώδης διαταραχή με τον τίτλο υποχονδρίαση, λέει η ψυχιατρική. Τι είναι, όμως, συγκεκριμένα η κυβερνοχονδρίαση; Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Στάθη Μπαρτζώκα πρόκειται για μια νέα νόσο που «γέννησε» η ψηφιακή εποχή, η οποία συζητιέται όλο και πιο πολύ και περιγράφει εκείνους τους ανθρώπους που έχουν φόβο και άγχος για την υγεία τους και ψάχνουν συνέχεια στο διαδίκτυο πληροφορίες για συμπτώματα και αρρώστιες που νομίζουν ότι έχουν.
Για παράδειγμα, εμφανίζουν ταχυκαρδία; Τότε είναι σίγουροι ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας στην καρδιά τους. Κάθονται μπροστά στον υπολογιστή ή παίρνουν το smartphone τους και ψάχνουν μέχρι να επιβεβαιώσουν τις υποψίες τους. Έχουν πόνο ή κάψιμο στο στομάχι; Τότε ψάχνουν να βρουν οποιαδήποτε ασθένεια σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα και θεωρούν ότι 100% την έχουν. Μια απλή ενόχληση μπορεί να οδηγήσει σε εξαντλητικό ψάξιμο στο διαδίκτυο, σε έναν φαύλο κύκλο εξετάσεων, επισκέψεων σε πάρα πολλούς γιατρούς τους οποίους το άτομο δεν πιστεύει ποτέ, παρά μόνο εάν του επιβεβαιώσουν ότι έχει κάτι.
Το άτομο πιστεύει ότι όλες οι ασθένειες του κόσμου έχουν πέσει στο κεφάλι του. Έχοντας, μάλιστα, διαβάσει όλες τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει για συγκεκριμένες παθήσεις, ενοχλείται αφάνταστα όταν ο γιατρός δεν τον παραπέμπει να κάνει και την τελευταία εξέταση που αυτός φαντάζεται ότι θα δείξει το πρόβλημα. «Η εμφάνιση του ατόμου», επισημαίνει ο κ. Μπαρτζώκας, «δείχνει ότι πάσχει από αγχώδη διαταραχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως εφίδρωση, αίσθημα έλλειψης αέρα, μουδιάσματα και καψίματα στα άκρα και άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Πολλές φορές η έντονη ενασχόληση με θέματα υγείας σχετίζεται με απώλεια αγαπημένου προσώπου ή σωματική κακοποίηση κατά το παρελθόν. Το άτομο είναι σίγουρα αγχώδες και έχει αυτό που λέμε καταστροφολογική σκέψη. Δεν μπορεί να διαχειριστεί, δηλαδή, τις συγκρούσεις του, τις πληροφορίες που λαμβάνει, αφού όλα οδηγούν, σύμφωνα πάντα με το ίδιο, σε κάποιο νόσημα».
Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με κυβερνοχονδρίαση
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, «πολλές φορές η ασθένεια αυτή προκαλεί δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα του ατόμου. Προβλήματα στη δουλειά και τις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς και πάρα πολλά ιατρικά έξοδα. Συνήθως, ο ασθενής αυτός επισκέπτεται όλες τις άλλες ιατρικές ειδικότητες εκτός από τον ψυχίατρο. Γιατρός και ασθενής θα πρέπει να εγκαταστήσουν αυτό που λέμε «θετική θεραπευτική συμμαχία», ώστε να αναζητήσουν από πού πηγάζει η έντονη ενασχόληση με θέματα υγείας και να μπορέσουν να αντικαταστήσουν την καταστροφολογική, αρνητική σκέψη με θετικά συναισθήματα».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ/ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: