Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Ο Δήμος Βερύκιος για το Στάτους στο Αιγαίο




Ο Δήμος Βερύκιος για το Στάτους στο Αιγαίο
Επίκαιρο όσο ποτέ το «Δόγμα Ανδρέα» για το στάτους στο Αιγαίο
Ένα πρόσφατο σχόλιό μου περί επιστροφής στο «Δόγμα Ανδρέα» στο Αιγαίο με αφορμή την κατακόρυφη αύξηση των εμπλοκών εντός του FIR Αθηνών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών ξύπνησε μνήμες 35 χρόνων πριν, όταν νεαροί τότε ρεπόρτερ περνούσαμε την πύλη του Πενταγώνου και παίρναμε το «βάπτισμα του πυρός», στήνοντας -επί της ουσίας- το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Ο Λουκάς, ο Μάκης, ο Γιώργος, ο Θύμιος, η αφεντιά μου... βρεθήκαμε ξαφνικά σ' ένα παντελώς άγνωστο -αν όχι εχθρικό- περιβάλλον και προσπαθούσαμε να κάνουμε τις πρώτες επαφές. Κάθε ομαδική συνάντηση με κάποιον εκ των αξιωματούχων της εποχής εκείνης ήταν και ένα μάθημα το οποίο καταγράφαμε με θρησκευτική ευλάβεια εμπλουτίζοντας το γνωστικό μας πεδίο.
Ανασύρω τις σημειώσεις και, μέρα που είναι, σας αποκαλύπτω το «φροντιστήριο» περί της τουρκικής αεροπορικής δραστηριότητας που μας είχε κάνει ο τότε υπασπιστής του Ανδρέα Παπανδρέου, ο αεροπόρος Στυλιανός Πετρουλάκης. Το πρώτο πράγμα που μας είχε πει ήταν: «Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι μπαίνοντας και πετώντας οι Τούρκοι στο Αιγαίο μάς κάνουν πολεμικές επιθέσεις. Και φταίμε όλοι, γιατί δεν τους δίδομε να καταλάβουν πλήρως ότι, παρά τα 6 μίλια χωρικών υδάτων μας και των 4 μιλίων των χωρικών υδάτων μας ειδικού σκοπού, τα οποία και καθορίζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας στα 10 μίλια, πάνω από το 50% του Αιγαίου είναι διεθνής χώρος. Σ' αυτόν μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει. Αρκεί να υπακούει σ' ορισμένους κανόνες, για την ασφάλεια των πτήσεων. Αυτό πρέπει να ζητούμε να σέβεται η Τουρκία και βέβαια να μην εμποδίζει την επικοινωνία με τα νησιά μας. Γιατί κάθε μορφή επικοινωνίας του κορμού μιας χώρας με τα νησιά της είναι εθνική κυριαρχία. Η Τουρκία όμως δεν σέβεται τους διεθνείς κανονισμούς και αρχίζει τις παραβιάσεις και παραβάσεις με έξαρση στις περιόδους έντασης».
Ιστορική αναδρομή
Ο Στυλιανός Πετρουλάκης κάνει μια ιστορική αναδρομή της τουρκικής παρουσίας στο Αιγαίο, ένα πρόβλημα που ξεκινάει πριν από εξήντα χρόνια. Δείτε τι μας είχε πει ο Στυλιανός Πετρουλάκης: «Υπάρχει μία ιστορική διαδρομή παραβιάσεων και παραβάσεων, που αρχίζει με τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης το 1955, το 1964. Το 1964 ο Γεώργιος Παπανδρέου έκανε αλλαγή των ορίων της περιοχής αεράμυνας 41. Η περιοχή 41 ήταν ο καθορισμένος από το ΝΑΤΟ εναέριος χώρος που η χώρα μας ήταν υπεύθυνη για την αεράμυνα της συμμαχίας. Αυτή οριζόταν από δύο παράλληλες γραμμές στα δυτικά και ανατολικά σύνορα. Η παράλληλος ανατολικά, έθετε εκτός της δικής μας ευθύνης τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο θέτοντας όλο τον εναέριο χώρο ΝΑ στην περιοχή ευθύνης της Τουρκίας».
ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ: «Τον ίδιο χρόνο, ταυτόχρονα με την κρίση και τις επιχειρήσεις στην Κύπρο, οι Τούρκοι άρχισαν και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας στα Δωδεκάνησα. Όταν η Κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία και στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία απάντησε ότι δεν κάνει παραβιάσεις γιατί ο εναέριος χώρος ΝΑ ανήκει στην περιοχή ευθύνης της. Τότε ο Γεώργιος Παπανδρέου άλλαξε τα όρια της περιοχής 41 και συμπεριέλαβε σε αυτήν όλο τον δικό μας εναέριο χώρο. Το ΝΑΤΟ πέρασε στα εγχειρίδιά του την αλλαγή. Αλλαγή που ίσχυε μέχρι την κατάργηση των περιοχών αεράμυνας».
«Το 1974», συνεχίζει, «ύστερα από την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, η Πολεμική Αεροπορία για να ελέγχει καλύτερα το Αιγαίο και τα αεροπλάνα που πετούσαν στα ανατολικότερα μέρη του, καθόρισε επιμέρους περιοχές και διαδικασίες εισόδου και εξόδου σ' αυτές και απ' αυτές. Περνώντας τα χρόνια, αυτή η κατάσταση ελέγχου με τις περιοχές άρχισε να παγιώνεται και σ' εμάς. Όμως το καλοκαίρι του 1981, ο τότε αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας κ. Παναγιώτης Διακουμάκος, προς τιμήν του, δέχθηκε εισηγήσεις πιλότων μας και κατήργησε αυτόν τον τρόπο ελέγχου των αεροσκαφών. Ταυτόχρονα, αποδέσμευσε και διέταξε να γίνονται πτήσεις σ' όλα τα μήκη και πλάτη του Αιγαίου».
Με την αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας το 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε επίσημη πολιτική του τις χωρίς περιορισμούς πτήσεις σ' όλο το Αιγαίο. Ακόμη προώθησε τα οπλισμένα αεροπλάνα 24ης επιφυλακής, από τα αεροδρόμια της στεριανής Ελλάδας, σ' αυτά της ανατολικής Κρήτης και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Όλα αυτά βέβαια συμπεριλήφθηκαν και στο νέο δόγμα των ΕΔ, που καθιέρωσε αργότερα. Σύμφωνα μ' αυτό, τα στελέχη κι όλο το προσωπικό των ΕΔ, από τότε, μελετούν, σχεδιάζουν, εκπαιδεύονται και κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και στα τελευταία νησιά του ανατολικού Αιγαίου...
Ίδια αποφασιστικότητα
Με τον Στυλιανό Πετρουλάκη επικοινωνώ και πάλι σήμερα. Του διαβάζω τις παραπάνω σημειώσεις που είχα κρατήσει πριν από 35 χρόνια και μου λέει: «Τα ίδια θα σου έλεγα και σήμερα», ωστόσο διαφωνεί μαζί μου ότι ο Καμμένος είναι από τους λίγους που ακολουθούν το «Δόγμα Ανδρέα» ως προς τις εμπλοκές. Έχει την άποψη ότι «όλοι οι υπουργοί Άμυνας, όλων των κυβερνήσεων, αντιμετώπισαν με την ίδια αποφασιστικότητα και πολιτική τις παραβιάσεις του Διεθνούς και του Εθνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο. Πιθανόν αυτή η αποφασιστικότητα, σ' ορισμένες χρονικές περιόδους, να μη γινόταν αντιληπτή από τον λαό μας. Λόγω μικρής προκλητικότητας από τη μεριά της Τουρκίας και επομένως μικρής δικής μας αντίδρασης».
 Κανένας υπουργός Άμυνας όλων των κυβερνήσεων, από όσους διαδέχθηκαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν άλλαξε την πολιτική του. Επί Ανδρέα Παπανδρέου η αντιμετώπιση της από Βορρά απειλής έκανε στροφή κατά 90 μοίρες δεξιά, για αντιμετώπιση της πραγματικής από Ανατολάς απειλής
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: