Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς έγιναν και δικά μας!



Τα γιατροσόφια της γιαγιάς έγιναν και δικά μας!
Τα γιατροσόφια της γιαγιάς έγιναν και δικά μας! Μάθαμε να κάνουμε ανθόνερο... Βάμμα, βοτανόλαδο, αιθέρια έλαια... Μάθαμε πως η ρίγανη δεν είναι μόνο για τη χωριάτικη και πως ο βάρσαμος δεν μπαίνει μόνο στα γεμιστά. Μάθαμε ακόμα ότι δεν πρέπει να προσπερνούμε αδιάφοροι τις τσουκνίδες και τα γαϊδουράγκαθα. Ότι ο πυρετός δεν πέφτει μόνο με ντεπόν, αλλά και με μια φυσική, παραδοσιακή συνταγή μιας γιαγιάς...
Το σεμινάριο της Μαρίας Δρούλου που διοργανώθηκε από το δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Μαλίων ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία... Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου 2017 στο δημαρχείο Μαλίων. Αρκετή ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης άρχισε να καταφθάνει κόσμος, κυρίως γυναίκες, οι οποίες ενδιαφέρονταν να λάβουν γνώση από εκείνη που δε μεταδίδεται στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια... Γνώση από εκείνη που εν αφθονία είχαν οι αγράμματες γιαγιάδες μας...
Για παράδειγμα η γιαγιάδες μας ήξεραν πως η Αψηθιά ή Αρτεμησία, που ανθίζει από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Κρήτης, βοηθούσε τις γυναίκες που δεν είχαν τακτική περίοδο. Και πως επίσης όταν την έφερνε, βοηθούσε στο να απαλύνονται οι πόνοι της...
Ήξεραν επίσης, πως ο Βασιλικός δε χρησιμοποιείται μόνο στην κουζίνα. Για την εντομοαπωθητική του δράση τον έβαζαν με τις γλάστρες στις αυλές που βεγγέριζαν, αλλά και στα χωράφια τους για να προστατεύουν τα κηπευτικά τους από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Ανάλογη μεταχείριση είχαν επίσης Λεβάντα και Δεντρολίβανο.
Οι γιαγιάδες μας και όλοι οι πρόγονοί τους πολλά - πολλά χρόνια πίσω, από την αρχαιότητα ακόμα γνωριζαν πως το Βαλσαμόχορτο ή Σπαθόχορτο είναι θαυματουργό! Πως γιατρεύει σε χρόνο dt εγκαύματα και ανοιχτές πληγές. Μάλιστα, στην επουλωτική του δύναμη αυτή χρωστάει το προσωνύμιο Σπαθόχορτο. Όταν ακόμα οι πόλεμοι διεξάγονταν με τα σπαθιά, οι τραυματίες περιθάλπτονταν με ένα ματσάκι Βαλσαμόχορτο που έμπαινε απευθείας πάνω στο τραύμα που είχε ανοίξει από το σπαθί του αντιπάλου...
Η σύγχρονη ιατρική έχει ανακαλύψει πως το Βαλσαμόχορτο ή Σπαθόχορτο έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, τέτοιες σε βαθμό που να θεωρείται ακόμα και από ψυχιάτρους ως το prozac της φύσης. Καλμάρει τα νεύρα, είναι Νο 1 για την τόνωση της ψυχολογίας μας και κυκλοφορεί ακόμα και σε χάπι. Η κ. Δρούλου, ωστόσο, σημείωσε ιδιαιτέρως πως η εσωτερική χρήση του συγκεκριμένου βοτάνου χρειάζεται προσοχή, καθώς η υπερδοσολογία προκαλεί μια πολύ σοβαρή ασθένεια τη φωτοευαισθησία.
Επίσης ευεργετική για τους ανθρώπους με ευαίσθητο νευρικό σύστημα είναι η Βαλεριάνα. Το αφέψημά της είναι καταπραϋντικό και αγχολυτικό, ενώ θεωρείται θαυματουργό για τα προβλήματα αϋπνίας. Αυτό το τελευταίο, το ήξεραν οι γιαγιάδες μας τόσο καλά που επέλεγαν να δόσουν βραστάρι από Βαλεριάνα στις εξουθενωμένες, αλλά σε υπερένταση γυναίκες, για να κοιμηθούν μετά από κάθε δύσκολο τοκετό.
Το Γαϊδουράγκαθο είναι επίσης θαυματουργό! Τα φύλλα του καθαρίζονται και τρώγονται σαν της αγκινάρας, με κύριο προσόν τους τον καθαρισμό του συκωτιού και του αίματος από μικρόβια και τοξίνες. Θεωρείται super food για ανθρώπους που καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες αλκοόλ και για οργανισμούς που χρειάζονται αποτοξίνωση. Οι σπόροι του γαιδουράγκαθου έχουν, από την πλευρά τους, μια θεόσταλτη δράση: Είναι γαλακτοφόροι, ήτοι φέρνουν παραπάνω γάλα στις θηλάζουσες μητέρες. Σπόρους γαϊδουράγκαθου μπορούμε να μαζέψουμε το καλοκαίρι μέσα από το ανθισμένο λουλούδι του φυτού. Τους κοπανίζουμε και τους βράζουμε ως αφέψημα.
Τη Δάφνη έχουμε συνηθίσει να τη χρησιμοποιούμε μόνο στα κοκινιστά τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως κάτι τέτοιο αποτελεί λίαν επιεικώς προσβολή για ένα αρωματικό φυτό που στα χέρια των γιαγιάδων αποκτούσε υπέρτατη αξία: Χρησίμευε από το να ρίχνει τον πυρετό των παιδιών, μέχρι να βάφει υφαντά και μαλλιά γυναικών. Μια γιαγιά εμπιστεύτηκε στη Μαρία Δρούλου τη συνταγή για ένα πρακτικό γιατροσόφι, με το οποίο έκαναν εντριβούλα στο στέρνο των παιδιών και τους έπεφτε ο πυρετός την εποχή που δεν ήταν τα ντουλάπια όλων μας γεμάτα με σιρόπι ντεπόν... Το πρακτικό γιατροσόφι, λοιπόν, παρασκευάζεται με δαφνέλαιο, κύμινο και μοσχοκάρυδο. Το δαφνέλαιο παράγεται από κοπανισμένους σπόρους δάφνης που για 15 ημέρες έχουν μείνει μέσα ένα αποστειρωμένο βάζο με ελαιόλαδο.
Η Θρούμπα ή Θρουμπί είναι ξαδερφάκι με το θυμάρι. Νο 1 αντιμυκητιακό και αντιμικροβιακό χρησίμευε στους παππούδες μας για να καθαρίζουν τα κρασοβάρελα και στις γιαγιάδες μας για να διώχνουν τις ψείρες από κοτέτσια και κεφάλια παιδιών!
Ο Μάραθος αποτελεί βασικό συστατικό πειραματικών φαρμάκων για την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, η Λεβάντα απαλύνει τους πονοκεφάλους μας, η Μαλωτήρα σε καθημερινή κατανάλωση έχει αποδειχτεί πως απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Το Μελισσόχορτο βρέθηκε πως εμπεριέχει μια ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του θυροειδή, η Μέντα ρίχνει το ζάχαρο, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί ταυτόχρονα ανεβάζει την πίεση, η Τσουκνίδα μας δίνει βιταμίνες, σίδηρο και ασβέστιο που ούτε θα είχαμε ποτέ φανταστεί...
Και η Λουίζα είναι πολύ καλή: Βοηθάει σε προβλήματα άγχους και κατάθλιψης, μας βοηθάει να χάσουμε κιλά και να ρίξουμε τη χοληστερίνη. Δεν ενδείκνειται, ωστόσο, για άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση την οποία έχει την τάση να ρίχνει ακόμα περισσότερο. Η Ρίγανη έχει 12 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, ενώ το Φασκόμηλο είναι αντισηπτικό και αντιβιωτικό.
Σχολείο κανονικό ήταν το δίωρο σεμινάριο της Μαρίας Δρούλου στα Μάλια και είμαστε τυχεροί όσοι μπορέσαμε να το παρακολουθήσουμε. Οι χρήσιμες πρακτικές συμβουλές του μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας και να μας κάνουν να δούμε ως δώρα αυτά που μας προσφέρει η φύση απλόχερα. Ο Σύλλογος Γυναικών Μαλίων "Εστία" έκανε ένα καλό βήμα προς το δρόμο της αυτάρκειας από τον οποίο έχουμε... ξεστρατήσει!
 Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παρακάτω σύνδεσμος πρέπει να είναι ενεργός και δεν επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια: